VIKENDICA

SAVRŠENA KOMBINACIJA "ZELENO-PLAVOG" TURIZMA: Tri jezera uklopljena u planinski pejzaž pravi su turistički dragulj

Naselje je smješteno na 730 metara nadmorske visine, a klima koja će u njemu dočekati posjetitelje je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni te snježnim, često i dugim zimama

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Pogled na Fužine

Pogled na Fužine


"Ruralni turizam u pandemijskim se okolnostima istaknuo kao izuzetno tražen turistički proizvod, a prema istraživanjima u narednim će godinama biti sve traženiji, kako od strane inozemnih, tako i od strane domaćih gostiju koji se sve više okreću istraživanju neotkrivenih turističkih bisera Hrvatske.

Riječ je o proizvodu koji nudi mogućnost osame, odmor u čistoj prirodi, domaće uzgojenu hranu, jedinstveni doživljaj, autohtona iskustva i kvalitetnu uslugu. Vjerujem kako ćemo našom novom promotivnom kampanjom domaće goste dodatno inspirirati i potaknuti na istraživanje manje poznatih, ali izuzetno zanimljivih ruralnih destinacija Lijepe naše".

Prekrasni vidici

Tim je riječima direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavio veliku nacionalnu kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!" koju zajednički provode Ministarstvo turizma i HTZ. Promotivna kampanja s ciljem dodatnog približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija na domaćem tržištu odvija se online i offline kanalima komunikacija te kroz društvene mreže Croatia Full of Life uz oznake RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće.

I mi vam u našoj Vikendici svakog petka predstavljamo neki od tih hrvatskih prirodnih bisera koje vrijedi posjetiti, upoznati i u njima uživati.

Ovoga tjedna nećemo otići daleko. Tek u susjednu Primorsko goransku županiju koja svojim posjetiteljima nudi savršenu kombinaciju "zeleno-plavog" turizma u kojima će neki odabrati obalu Kvarnera i kvarnerske otoke, a drugi ljepotu i mir koju pruža Gorski kotar. Kamo krenuti, odlučiti se nije lako, no naš cilj ovoga su puta Fužine, pitoreskni gradić na obali jezera Bajer, koji se nalazi na tek nešto više od sat vremena vožnje ako krećete čak i iz najudaljenijeg dijela Istre.

Jezero Bajer - najomiljenija atrakcija Fužina

Počeci turizma u Fužinama sežu u sad već daleku 1874. godinu kada povijest bilježi prvi organizirani dolazak gostiju koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja. Naselje je smješteno na 730 metara nadmorske visine, a klima koja će u njemu dočekati posjetitelje je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni te snježnim, često i dugim zimama.

S okolnih vrhova Bitoraj, Viševica, Tuhobić i Preradović pružaju se prekrasni vidici na šumovite predjele Gorskoga kotara i bližu okolicu: jezera, naselja Vrata, Lič i Fužine, krško Ličko polje, ali i na more, obalu i kvarnerske otoke.

Jedna od najomiljenijih atrakcija Fužina svakako je akumulacijsko jezero Bajer formirano pedesetih godina prošloga stoljeća izgradnjom brane tik uz naselje Fužine.

Položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, jezero je pogodno za vožnju čamcem, kanuom, kajakom te za jedrenje zbog čestog strujanja vjetra. Oko jezera vodi atraktivna šetnica duga šest kilometara koju rado i često pohode pješaci i biciklisti. Osim pješačenja i pedaliranja oko jezera možete i turističkim vlakićem ili konjskom zapregom, a od ljeta 2012. godine jezerom plovi i turistički brod.

Atraktivna jezera

Uz Bajer, mamac za sve ljubitelje prirode, a poglavito ribiče, je i obližnje jezero Lepenica, dok je treći Potkoš, smješten u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča, atraktivno izletište i piknik prostor. Sva tri jezera izvrsno su uklopljena u planinski pejzaž i pravi su turistički dragulj Fužina. Posebno značajna turistička atrakcija Fužina je špilja Vrelo.

Špilja Vrelo je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj

Špilja je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer. Dugačka je tristo metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Uz brojne sportske i rekreacijske sadržaje okolica Fužina skriva devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, te obilježene planinarske staze koje nude nesputano uživanje u čarobnoj prirodi.

Ovo područje bogato je kulturnim i sakralnim objektima, među kojima je najstarija crkva Sv. Jurja u Liču iz 1662. godine, dok je crkva Sv. Antona Padovanskog u Fužinama građena punih 25 godina između 1808. i 1833. godine, te je najveći takav objekt u Gorskom kotaru. Posebno je zanimljivo i atraktivno i Svetište Blažene Djevice Marije Snježne u Ličkom polju sagrađeno na mjestu na kojem se, prema predaji, 1733. godine ukazala Gospa u snijegu.

A kad ogladnite potražite mjesto u kojem ćete uživati u nekom od poznatih lokalnih specijaliteta. Fužine su poznate po gastronomskoj ponudi koja uključuje velik izbor autohtonih domaćih jela te jela od gljiva, divljači i šumskih plodova pripremljenih po originalnim receptima. Uz štrudlu i kolače od borovnica i drugog šumskog voća, te koji gutljaj soka, likera ili vina napravljenih od šumskih plodova, doživljaj prekrasnih Fužina će svakako biti upotpunjen i zaokružen. Barem do nekog novog, skorog, susreta.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of