VIKENDICA

LIŽNJAN - MALO MJESTO NA JUGOISTOKU ISTRE: Savršeni romantični, gastro, obiteljski vikend i u društvu ljubimca

Jedan dan možete iskoristiti za šetnju Nezakcijem, arheološkim parkom koji se nalazi u Valturi, a potom kušajte autentične gastro delicije ručak u konobi Stari Cok u Valturi. Nakon predaha nastavite s razgledom i u mjestu Muntić posjetite galeriju Kapelan

| Autor: Glas Istre
Svjetionik Marlera (Foto Alcor visual)

Svjetionik Marlera (Foto Alcor visual)


Romantični, gastro, obiteljski ili u društvu ljubimca - pronađite vikend po svojoj mjeri na jugoistoku Istre. Upravo to cilj je i kampanje "Doživi domaće, istraži ruralnu Hrvatsku" koja je ponovno pokrenuta nakon kraće ljetne stanke. Riječ je o promociji turizma u svim dijelovima zemlje, a Hrvatska, kada je o ljepotama ruralnog područja riječ, doista ima što pokazati, i sve brojnijim turistima u posezoni, a pogotovo domaćim gostima. Kampanju provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Suton kraj svjetionika

Mala mjesta općine Ližnjan smještena na jugoistoku Istre, privlače svojim mirom, krajolicima u kojima prevladavaju skrovite uvale, mediteranski pašnjaci i šume hrasta crnike te baštinskim tragovima prošlosti i brojnim konobama s autentičnom istarskom kuhinjom i vrhunskim vinima. Topli dane na kraju ljeta i isto takvi na početku jeseni odlična su prilika da jedan vikend provedete u općini Ližjnan odabravši vikend po svojoj mjeri!

Kako bolje započeti romantični vikend nego upravo takvom večerom i ambijentom? Večerajte u Šišanu s pogledom na osvijetljeni bazen i grmove lavande restorana Bodulka u sklopu hotela Velanera. Uputite se nakon toga u šetnju prigušeno osvijetljenim uličicama ovog malog mjesta. Krenite u otkrivanje njegovih skrivenih uvala. More je još uvijek toplo, a gužve na plažama zamijenilo je mirno disanje prirode u kojem možete uživati cijeli dan izležavajući se na suncu ili šećući. Suton je posebno lijepo doživjeti kraj svjetionika na poluotoku Marlera u Ližnjanu pa se tamo otputite na vrijeme, a večer provedite u modernom ambijentu vinarije Trapan u Šišanu uz čašu vrhunske malvazije i kulinarske specijalitete. Odaberite sobu s pogledom na more u privatnom ili hotelskom smještaju pa nakon kasnog doručka u krevetu nedjeljno prije podne provedite na terasi.

Svjetionik Marlera (Foto Alcor visual)

Jedan dan možete iskoristiti za šetnju Nezakcijem, arheološkim parkom koji se nalazi u Valturi, a potom kušajte autentične gastro delicije ručak u konobi Stari Cok u Valturi. Nakon predaha nastavite s razgledom i u mjestu Muntić posjetite galeriju Kapelan uz prethodnu najavu.

Popodne provedite upoznavajući znamenitosti Ližnjana u pratnji vodiča te osluhnite otkucaje tog mjesta ispod drva ladonje na Muntu, središnjem trgu, gdje se tradicionalno okupljaju mještani. Idući dan predlažemo šetnju ulicama Šišana koji je nekad bio bogato veleposjedničko mjesto. Nakon razgleda šišanske baštine u kojoj se ističe crkva sv. Felixa i Fortunata te legenda o šišanskom zmaju, kušajte istarske specijalitete u konobi Kaminada.

Pozivnica za idući vikend

Želite li vikend provesti u društvu svog ljubimca, predlažemo Vam da se smjestite u jedan od mnogobrojnih privatnih smještaja u koji su dobrodošli, a potom uputite na večeru u restoran Bodulka u hotelu Velanera u Šišanu. Dok vi uživate u vrhunskim zalogajima, vaš ljubimac će uživati u svježem zraku. Idući dan neka bude dan za upoznavanje brda Monte Madonna. Prateći poučnu stazu sv. Stipan kroz borovu šumu stići ćete do vidikovca s kojeg puca pogled na pučinu i kvarnerske otoke Cres i Lošinj. Spuštanje do mora otvorit će apetit i vama i vašem ljubimcu pa predlažemo ručak u nekoj od konoba ili bistroa u Šišanu. Dan kasnije možete krenuti prema poluotoku Marlera gdje će se vaš ljubimac sa zadovoljstvom istrčati sve do istoimenog svjetionika koji je idealan za fotografiranje. Za ručak prije polaska predlažemo specijalitet bistro pizzerie "La Piazza" pizzu nazvanu J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom.

Svjetionik Marlera (Foto Alcor visual)

Kad doputujete u petak, preporučamo večeru u konobi Kaminada koja je poznata po svojoj peki s teletinom jer vas sljedeći dan čeka pregršt aktivnosti. Naime, na području općine Ližnjan nalazi se skoro 70 kilometara obilježenih biciklističkih staza i šetnica. Predlažemo da subotu provedete u bicikliranju stazom 333 uz koju ćete naići na puno povijesnih i prirodnih ljepota ili pak odaberete otkrivanje obale općine Ližnjan po stazi koja djelomice prolazi kroz šume hrasta crnike. Za zasluženi kasni ručak ili večeru predlažemo hobotnicu ispod peke, specijalitet Konobe pizzerie Baladur u Šišanu. Ukoliko nedjelja donese vjetrovito vrijeme, predlažemo kajtanje, birdwatching, kajakarenje, a staza kroz zeleno brdo Monte Madonna bit će pravi odabir za one koji su željni trekkinga i trčanja.

A tu je i pozivnica za prvi vikend u listopadu. Turistička zajednica Općine Ližnjan & turističko-kreativna agencija Lynx and Fox te Obrt upoznaj i napravi by Istra povodom Svjetskog dana turizma organiziraju besplatno istraživanje mističnog brdašca Monte Madonna koja dominatno vlada krajnjim jugoistokom Istre. Prošetat ćete uz stručno vođenje krajolikom mediteranskog raslinja brnistre uz mirise mora istraživajući ostatke gradina, putujući kroz vrijeme od antičkih vremena preko srednjeg vijeka do modernog doba. Bit će to šetnja uz zanimljive priče kroz koje će obogatiti vaše znanje, a vrijeme provedeno u prirodi osvježit će tijelo. Važno je ponijeti bocu vode i obući udobnu obuću.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of