VIKENDICA

Gračišće kao polazišna točka Staze svetog Šimuna: U SREDNJEM VIJEKU BILO JE OVDJE SJEDIŠTE MASONERIJE U ISTRI

Jedna od upečatljivih posebnosti Gračišća njegova je urbana struktura: podjela nekoć zidinama opasanog grada na četvrti, a svaka od njih ima svoj trg s crkvom. Najreprezentativnije je dakako središte grada - Plac, s crkvom Majke Božje, Kapela Sv. Antuna, Crkva Sv. Eufemije

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Dolazak klimatološkog ljeta pravo je vrijeme za izlazak u prirodu, a gdje bolje nego u samo srce Istre, u Gračišće. Jer, kako to i aktualna promotivna kampanja Ministarstva turizma i HTZ kaže "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!". Gračišće je prelijepi istarski gradić koji se uzdiže na brdovitom pejzažu Istre od Lindara prema Pićnu. Iako svojevremeno polako zaboravljen, danas je nadaleko poznat, obnovljen i prepoznatljiv pa privlači sve više posjetitelja.

Ime mu nadjenuli Gali

Život je tu bujao još u pretpovijesti, a ime Gallignana, kažu, prije više od dva milenija nadjenuli su mu drevni Gali. Intenzivniji život u ove krajeve donose Slaveni, čija se duhovna baština još uvijek razaznaje u nazivu brda - Perunčevac, prozvanom po vrhovnom slavenskom bogu Perunu, ali i u tisućljetnom štovanju Svantovida, od kojeg, neki smatraju, potječe kršćanski sveti Vid, zaštitnik Gračaške župe.

Gračišće je između ostalog u srednjem vijeku bilo jedan od centara masonerije u Istri.

Osim po mnogobrojnim znamenitostima i prekrasnim vidicima, Gračišće je polazna i završna točka već poznate kružne pješačke staze Svetog Šimuna koja započinje i završava upravo u Gračišću. Duga je 11,5 kilometara, a do slapa Sopot i sela Floričići uglavnom je samo nizbrdica. No, dobar dio staze prekopali su česti enduro motoristi kojima je ovo pravi adrenalinski izazov. Staza je ipak zamišljena i napravljena za pješačenje, a iako nije previše zahtjevna i ne treba pretjerana kondicija, osnovna tjelesna sprema normalnog zdravog čovjeka ili djeteta je ipak preporučljiva. A malo smisla za laganu avanturu i mašte, učiniti će ovaj izlet interesantnim, raznolikim te samo pješačenje vrlo brzo prođe. Utisci s tog pješačenja, uz pregršt lijepih fotografija, dugo se pamte i ostaju u lijepom sjećanju.

Floričići, selo na pola staze sv. Šimuna (Snimio Enes Seferagić Enki)

Staza, dakle, započinje u Gračišću, ispod velikog stabla ladonje i blago se spušta do crkvice svetog Šimuna. U cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge se mijenja, od lapora do vapnenca što stvara razvedeni i interesantan reljef. U laporima su se formirale potočne doline, a čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke koji dominiraju krajolikom.

Veličanstveni slap Sopot

Sklad postojećih poljoprivrednih površina s autohtonom šumskom vegetacijom dopunjen je brojnim kulturno-povijesnim spomenicima sa sveprisutnim motivima tipične arhitekture ovoga kraja. Od Svetog Šimuna pruža se pogled na gotovo cijelo područje kojim staza prolazi: netaknuta priroda i pitoreskna sela pratit će vas cijelim putem. Slijedi pola sata hoda oštrijom nizbrdicom, krajem koji je u proljeće bogat šparogama koje se mogu probati i u obližnjim restoranima.

Staza dalje vodi dolinom do označenog skretanja gdje nastavlja uz potok i vodi ravno do starog mosta i vodopada Sopot, atraktivnog i malo poznatog prirodnog fenomena. Nakon 40-ak minuta duge uzbrdice stiže se u selo Lovrići. Crkva svetog Stjepana sa zvonikom udaljena je deset minuta, a crkva svete Marije Magdalene 25 minuta hoda od tog sela.

Gračišće je omiljena destinacija biciklista i vozača enduro motora (Snimio Enes Seferagić Enki)

Brdo na kome se nalazi crkva sv. Marije Magdalene prekrasan je vidikovac, a od nje staza nastavlja prema 20 minuta udaljenom brdu Pišćietak, u čijem se podnožju nalazi izvor koji, kažu mještani, nikad ne presušuje. Odavde vas čeka još 20 minuta hoda kroz prirodu, a u "civilizaciju" se vraćate opet na glavnu cestu, kod stare kapelice, stotinjak metara dalje od mjesta na kojem je staza započela. No, prije odlaska na stazu, obavezan je obilazak Gračišća.

Gračišće je posljednjih godina sve posjećeniji gradić (Snimio Enes Seferagić Enki)

Gradić je to koji se uzdiže nad brdovitim pejzažom središnje Istre. Očuvan krajolik potaknuo je nekoliko domaćinstava da se počnu baviti seoskim turizmom, a tradicijska privrženost proizvodnji vina izrodila se u već tradicionalnu godišnju izložbu vina srednjeistarskog vinogorja. Ljepota i jedinstvenost spomenika kulturno-povijesne baštine u očuvanom krajoliku najveća su vrijednost Gračišća koja svakim danom pohodi sve više znatiželjnika i to ne samo na Smotru vina središnje Istre, Vidovu, ili Festival svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić", već ovamo sve češće navraćaju zanesenjaci koji se u drevnom gradu napajaju spokojem kojim odišu ulice te mnogobrojni zaljubljenici pješačenja prirodom ili vožnje biciklima.

Jedna od upečatljivih posebnosti Gračišća njegova je urbana struktura: podjela nekoć zidinama opasanog grada na četvrti, a svaka od njih ima svoj trg s crkvom. Najreprezentativnije je dakako središte grada - Plac, s crkvom Majke Božje, Kapela Sv. Antuna, Crkva Sv. Eufemije. Župna crkva Sv. Vida sama po sebi - i da nema svega ostalog svojom ljepotom i pogledima koji se pružaju prema Čepićkom Polju, Pićnu, masivu Učke i grebenu sve do Sisola - bila bi dovoljan razlog za posjet. A nakon lijepo provedenog dana možete se uputiti i na objed. U Graćišće u konobu Marino, u Katun Lindarski u agroturizam Ograde ili pak u konobu Bani prema Pazinu.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini