GRAD PULA  MIJENJAT će STATUT INK-a

ZORIČIĆ PONIŠTAVA NATJEČAJ ZA IZBOR RAVNATELJA ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, javljaju iz Grada Pule

| Autor: Glas Istre
Snimio Duško Marušić ČIČI

Snimio Duško Marušić ČIČI


Grad Pula pokreće izmjene Statuta Istarskog narodnog kazališta koji će imati jasnije uvjete i kriterije za izbor ravnatelja, javljaju iz Grada Pule. Dosadašnji Statut Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule pokazao se manjkavim te će Grad Pula, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima poduzeti pravne radnje, radi njegove izmjene i dopune kako bi se postavili jasniji uvjeti i kriteriji prilikom izbora ravnatelja.

„Imenovanje čelnih osoba ustanova i trgovačkih društava kao i upravljačkih i nadzornih tijela, u ovom slučaju ravnatelja ili ravnateljice Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule, moraju biti zdravi temelj budućih politika u vraćanju povjerenja građana u rad gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava. I jedan su od osnovnih preduvjeta za postizanje pozitivnih rezultata u narednom razdoblju“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nova je gradska uprava odmah po dolasku, u lipnju 2021. godine krenula detaljno analizirati izvješća o radu pravnih osoba, njihovih upravljačkih i nadzornih tijela te svih pravnih akata. 

Prilikom provođenja spomenutih nadzora uočeni su manji i veći nedostaci koji su umanjili povjerenje građana   i usporavali ili onemogućavali kvalitetan rad i razvoj. Uočeni su i nedostaci u radu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazalište Pula prilikom provođenja javnog natječaja za izbor ravnatelja ili ravnateljice.

Naime, temeljem članka 27. Zakona o kazalištima javni natječaj za ravnatelja raspisuje se najkasnije godinu dana prije isteka mandata ravnatelja, a raspisuje ga i provodi Kazališno vijeće. Na jednaki način postupak imenovanja ravnatelja propisan je i Statutom INK Pula od 28. studenog 2013.

Mandat aktualne ravnateljice INK Pula prestaje u studenome 2022., tadašnji sastav Kazališnog vijeća donio je 29. listopada 2021. Odluku o raspisivanju i provođenju natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula za mandatno razdoblje u trajanju od četiri godine, od 2023. do 2026., a sve kako bi se postupilo po Zakonu i sadašnjem Statutu INK.

Određeni nedostaci su, prema stajalištu gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića, utjecali na nepravilnosti prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog natječaja od 29. listopada 2021. za imenovanje ravnatelja te će se natječaj poništiti. Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, stoji u priopćenju Grada Pule.

Podsjetimo da se za ravantelja kazališta na natječaj javilo pet kandidata: Ronald Braus, Jasminko Balenović, Aleksandra Madsen (Mišić), Daria Morosin, Luka Mihovilović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater