SUSTAV NE FUNKCIONIRA

ŽELJKO ČALIĆ PRED GLAS ISTRE DOVEZAO KOMBI PUN ISLUŽENOG NAMJEŠTAJA Vozikao otpad po odlagalištima, svugdje su ga odbili: "Najradije bih ga iskrcao na Forum"

Željko Čalić ne zna gdje će s otpadom (Milivoj MIJOŠEK)

Željko Čalić ne zna gdje će s otpadom (Milivoj MIJOŠEK)


Prvo je Čalić pokušao iskrcati otpad u reciklažnom dvorištu u Valmadama, gdje su mu rekli da primaju samo otpad građana. U Županijskom centru za gospodarenje otpadom su mu kazali da primaju samo otpad koji dovezu kamioni lokalnih komunalnih poduzeća. Htio je platiti odlaganje u Metisu, ali su ga, kaže, i ondje odbili uz obrazloženje da nemaju mjesta

"Ne znam što ću sa smećem, najradije bih ga iskrcao na Forum", požalio nam se Puljanin Željko Čalić, vlasnik obrta Istraction, koji je, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja odlaganja krupnog otpada, jučer ispred redakcije dovezao pun kombi isluženog namještaja, fotelja i kauča. Kaže da mu nije uspjelo odložiti otpad na tri adrese: prvo je to pokušao učiniti u reciklažnom dvorištu u Valmadama, gdje su mu rekli da primaju samo otpad građana dovezen u prikolici ili kombiju koji, za razliku od njegovog, nemaju oznake tvrtke ili obrta. Stari Kaštijun je zatvoren, a u istoimenom novom Županijskom centru za gospodarenje otpadom rekli su mu da primaju samo otpad koji dovezu kamioni lokalnih komunalnih poduzeća. Čalić kaže da je htio platiti odlaganje u Metisu, ali su ga, dodaje, i ondje odbili uz obrazloženje da nemaju mjesta.

- U Herculanei vele da građani mogu jednom godišnje pozvati tvrtku koja po pozivu, ukoliko je riječ o manjim količinama, besplatno odvozi namještaj i drugi kućanski otpad. Moj je problem što nekoliko kubika smeća ne mogu nigdje odložiti. U Valmadama me nisu htjeli ni pustiti jer sam došao s kombijem firme. No, ja sam posudio kombi prijatelju koji je htio besplatno odložiti dozvoljena tri kubika, a otpad je trebao prevesti u prikolici ili vlastitom kombiju. Ali, tko danas ima prikolicu ili poseban kombi za otpad, upitao se Puljanin koji je odlučio ostati savjestan i zadržati namještaj u kombiju dok ne pronađe rješenje, umjesto da ga, poput mnogih drugih, iskrca u prvoj šumici.

- Nakon što su me odbili u Valmadama, bio sam spreman platiti odlaganje u Metisu, ali i on je pun. Bio sam u Gradu gdje sam im ukazao na problem, dali su mi pravilnik u kojem piše da Herculanea jednom godišnje besplatno izlazi na teren po krupan otpad građana, veli naš sugovornik. Napominje da će on svoj problem nekako riješiti na legalan način, ali problem je, kaže, što će mnogi drugi jednostavno iskipati otpad u okoliš. Smatra i da bi u Valmadama trebali primati otpad građana koji prevoze tvrtke ukoliko postoji dokaz da je to njihov otpad, a ne preuzet s nečijeg deponija.et kamiona odjednom. Tad ćemo ih morati odbiti jer se ne možemo odmah organizirati. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini