CIJEPNI PUNKT U TALIJANSKOJ ŠKOLI

Zahutala se borba protiv epidemije: U Puli u tri mjeseca cijepljeno skoro 20 tisuća građana, DNEVNO I PO 1.500

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U povodu Međunarodnog dana sestrinstva cjepni punkt u dvorani Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" u Puli u srijedu su posjetili gradonačelnik Boris Miletić i njegova zamjenica Elena Puh Belci, darivajući već danima angažirane medicinske sestre i tehničare ružama pa i tortom, uz zahvalu za sve što čine u borbi s pandemijom.

U pulskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja radi 90 medicinskih sestara i tehničara, među kojima je sve više prvostupnica i magistara sestrinstva. U jednom danu na cijepnom ih se punktu izmijeni između 10 i 15, a svakodnevno su tu i liječnici obiteljske medicine. Cijepljenje se provodi od 11. veljače i do danas su procijepili oko 19.300 osoba s pulskog područja. Dnevno mogu procijepiti i do 1.500 građana.

Osim rada u redovnim službama primarne zdravstvene zaštite, od ambulanti obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i dentalne medicine do sanitetskog prijevoza, zdravstvene njege u kući i patronaže, od početka pandemije, evo već duže od godinu dana, medicinske sestre i tehničari obavljaju i trijaže na ulazima u zdravstvene ustanove, uzimaju briseve, cijepe, a na cijepnom punktu se bave i logistikom, vode važne evidencije cijepljenih i pripremaju materijale potrebne za cijepljenje.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se na dan rođenja Florence Nightingale, koja je pomagala ranjenicima u Krimskom ratu te osnovala prvu školu za medicinske sestre u Londonu. Hrvatska slavi 100. obljetnicu od osnutka prve Škole za sestre pomoćnice 1921. u Zagrebu. Pula, pak, uskoro otvara novu velebnu i, nadamo se, najsuvremenije opremljenu zgradu Medicinske škole, razvila je sveučilišni stručni studij sestrinstva, a nada se i odobrenju za konačno pokretanje studija medicine. Ne zaboravimo, u ozračju izborne kampanje podršku studiju medicine u Puli dao je i premijer Plenković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom