NAJNOVIJESTARA ELITNA ČETVRT PULE POLAKO GUBI URBANA OBILJEŽJA

ZA SVE MORAJU U CENTAR GRADA: Na Punti zatvoren zadnji kiosk, poslovni prostori napušteni, uskoro ide i banka

| Autor: Chiara BILIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK


Bio je ovdje nekad i kiosk Glasa Istre. Prodavale su se i karte za autobus, ali nakon što se kolodvor premjestio, pao je promet. Bila je tu nekad i mesnica. Ali i to se zatvorilo. Sve je preusmjereno u centar grada. Turizam je sve pojeo, uzeo danak. S parkingom nikako na zelenu granu. Pogotovo utorkom i četvrtkom kada u Matičnom uredu primaju stranke, kaže Jozo Vazgeč koji u Splitskoj ulici živi duže od 20 godina

Iako nadomak centra grada, Punta je mirna pulska četvrt. Nema gungule. Vreva je tek kod kružnog toka na rivi. Tamo je zapravo pravi prometni krkljanac, metež. A usred te žiže, podno Arene usamljeno strši kiosk sa spuštenim metalnim roletama. Ne radi. Nekoliko koraka dalje, u Ulici Starih statuta zatvorena je poslovnica rent-a-cara. U neposrednoj blizini, niz istu ulicu, smještena je i OTP banka. Ona radi. Ali neće zadugo. Samo do kraja mjeseca. Nakon toga i oni stavljaju ključ u bravu pa će stariji žitelji po mirovine morati u centralu u središte grada. Piše tako i na papiru zalijepljenom na staklenim, brižno izglancanim vratima. U Splitskoj ulici, na minutu hoda od banke, zatvorena je još jedna trafika.

Vlada u sjeni

- Ne radi već tri, četiri godine. Vlasnik se često mijenjao. Jedno vrijeme je bio kiosk Glasa Istre. Prodavale su se nekad i karte za autobus, ali nakon što se kolodvor premjestio, pao je promet, priča nam Jozo Vazgeč koji u Splitskoj živi duže od 20 godina. Veli da je u toj ulici nekad bila i mesnica. Ali i to se zatvorilo. Naslućuje da je tome tako jer je sve preusmjereno u centar grada. Osim toga, kaže, turizam je sve pojeo, uzeo danak. Unatoč tome, malošto bi u svom kvartu mijenjao. Lijepa je to četvrt. Možda, govori, ne bi bilo naodmet malo urediti omanji park na početku ulice. Jozo ističe i da, kao i u ostatku grada, stanari s parkingom nikako ne mogu izaći na zelenu granu. Pogotovo utorkom i četvrtkom zbog Matičnog ureda koji tim danima prima stranke.

U prizemlju susjedne zgrade, na Akvilejskom prilazu čeka nas gotovo isti scenarij. Iza velikog natpisa "Šavrić", ugašenog domaćeg drvno-proizvodnog poduzeća, nema ničega. Samo prašnjavi izlozi još jednog praznog prostora, također prodavaonice namještaja, Istradoma. Naizgled nema ni ljudi. Čak je i park pust. No, život pulsira odzada, skriven od očiju znatiželjnika. Tamo, iza malog neuglednog dućana, svjedočimo sasvim nekonvencionalnom, čudnovatom sastanku mjesnog odbora, onog u sjeni. Mjesto je to gdje se svakodnevno druži nekolicina mještana ovog dijela grada. Poredani uz sam rub zgrade, sjede na foteljama i stolicama iz "domaće radinosti". Ispijaju pivo i zbijaju pošalice. Nekoliko pasa vrzma im se pod nogama, traže hladovinu. Žega je, a povjetarca ni u tragovima. Rani su jutarnji sati, no asfalt je već užaren.

- Ovo je zapravo sjednica Vlade, govori najglasniji iz družbe. Odmah nas obavještava da su među njima i dva uljanikovca. Prvi od dvojice priča da mu do mirovine nedostaju tri godine. Otkad je dobio otkaz u brodogradilištu, ne uspijeva naći posao. Sumnja da će ga itko ikada zaposliti. Završio je samo osnovnu školu. Možda, nagađa, kao čistača ili "zadnjeg šljakera". Ovaj drugi, Siniša Šoljić, u Uljaniku je radio punih 37 godina. Govori da ih nitko ne pita kako preživljavaju. A neki od njegovih kolega imaju djecu, kredite. Svi će oni biti, prognozira Siniša, prisiljeni otići iz Pule. Trbuhom za kruhom u neku drugu zemlju.

Kurijera na tračnici

- Mama mi pomaže da platim struju. Svima nam se dozvoljeni minus na računima pretvorio u dug. Zbog čega? Čiste političke odluke. Pula će tek plakati za Uljanikom. Grad već gubi stanovništvo. Sve je povezano, smatra Siniša.

Tiho je i na željezničkom kolodvoru. Vlak za Vodnjan strpljivo čeka putnike. Ali nema sreće. Nitko se nije ukrcao. Na stanici je tek jedan čovjek. Sjedi na klupici, pogledom žmirka prema rivi. Niti on ne čeka vlak. Došao je samo napuniti baterije, okinuti nekoliko fotografija. Pulski kolodvor je fotogeničan, govori Mladen, motivi su autentični, a u pozadini je Uljanik. Ali ne samo da je tuga, žalosno priča Mladen, nego je jad i bijeda. On je rođeni Puležan. I dobro se sjeća vremena kada su za Zagreb vozila čak tri brza vlaka. Od toga je jedan, upućuje nas, bio "zeleni".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam