RAZGOVOR

YURI BOUWHUIS, PREDSJEDNIK UPRAVE CALUCEM GRUPE: Uz fokus na sigurnost, inovacije i ekologiju, u vrhu smo svjetske proizvodnje aluminatnog cementa!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Usklađenost s lokalnim zakonodavstvom ključna je za naše poslovanje. Međutim, Calucem ne želi samo zadovoljiti zakon, te konstantno tražimo nove načine za smanjenje otpada, buke i svakog daljnjeg utjecaja na okoliš. Stalno smo u kontaktu sa svojim susjedima, kao i lokalnim vlastima, i svaku pritužbu shvaćamo vrlo ozbiljno

Nikad skromniji turistički rezultati ostvareni ovog ljeta još su jednom pokazali da stabilnost nekog gospodarstva uvijek počiva na nekoliko oslonaca te da je najotpornija među njima stabilna industrijska proizvodnja. Uspješnih proizvodnih tvrtki na Poluotoku nažalost nema puno, no jedna od najuspješnijih među njima svoju tradiciju na istom mjestu gradi već gotovo punih 100 godina. Pulski Calucem jedna je od najuspješnijih među njima.

gg

Odlične poslovne rezultate ostvaruje na svjetskom tržištu, izvozi u više od 60 zemalja širom svijeta te je među najvažnijim i najvećim svjetskim proizvođačima i dobavljačima kalcij aluminatnog cementa.

Od svibnja 2018. godine predsjednik Uprave društva je Yuri Bouwhuis. Podrijetlom iz Nizozemske, prvi čovjek Calucema više od 20 godina obnašao je različite funkcije u kemijskoj industriji u različitim dijelovima svijeta - od Kine i Singapura, preko SAD-a, do Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske. Paralelno je stjecao iskustvo na pozicijama u upravama društava te u međunarodnom poduzetništvu, a neka od područja u kojima je radio su prodaja, marketing, poslovni razvoj, razvoj proizvoda, istraživanje i razvoj te izrade strategija. Bogato iskustvo s kojim je stigao u Pulu stjecao je u raznim industrijskim sektorima, a u posljednje vrijeme najviše je radio za tvrtke velikog ugleda i dojmljive tržišne pozicije, odnosno tzv. blue chip tvrtke. Na početku razgovora otkriva da u svom stilu rukovođenja uvijek na prvo mjesto stavlja ljude i iskrenu komunikaciju s njima, te da je upravo kadrovski potencijal Calucema bila jedna od onih stvari koje su ga ugodno iznenadile nakon što je prvi put stigao u Pulu.

- Impresionirali su me zaposlenici Calucema, njihova predanost i strast prema tvrtki. Nije neuobičajeno da u Calucemu zaposlenici rade i više od 20 godina. Impresionirala me i dugogodišnja prisutnost Calucema na tržištu i činjenica da je tijekom nekoliko desetljeća evoluirala u globalnu tvrtku. Posljednje što sam primijetio je dobar suživot tvornice cementa s gradom, susjedstvom i lokalnom zajednicom.

- Tvornica ove godine obilježava 95. obljetnicu svog osnivanja. Kako se kroz sve te godine proizvodnja cementa razvijala na poluotoku Svetog Petra, odnosno kako se razvila do ovoga što Calucem predstavlja danas?

- Tvrtka je doživjela napredak primjenjujući 4C marketinški model. Calucem je proširio prodaju na nove države i istraživao čak i mogućnost plasmana na nove kontinente. U odnosu na 2017. kad sam se pridružio tvrtki, udvostručili smo koncept proizvoda na tržištu, proširili i stekli nove kupce. Zadnje, ali ne i manje važno, pojačali smo komunikaciju, kako internu tako i eksternu.

Specijalni cement

- Calucem je jedini hrvatski i jedan od vodećih svjetskih proizvođača aluminatnog cementa. Kakva je to vrsta cementa i koja mu je namjena?

- Cement koji mi proizvodimo je specijalni cement i u praksi je bliži specijalnim kemikalijama nego npr. portland cementima. CAC cement (kalcij aluminatni cement) ima širok spektar primjena: pretežno u građevinskoj kemiji, vatrostalnoj industriji kao i brojnim specijalnim primjenama. Glavne karakteristike CAC cementa su brzo vezivanje, brzo stvrdnjavanje i dobro djelovanje u abrazivnom okruženju. Činjenica da su u prošlosti sve potrebne sirovine bile dostupne lokalno objašnjava zašto je Calucem u Hrvatskoj.

- Kako teče proces proizvodnje od nabavke sirovine do gotovog proizvoda i u čemu su specifičnosti u odnosu na proizvodnju drugih vrsta cementa?

- Postupak koji Calucem koristi za proizvodnju složeniji je postupak taljenja sirovina, dok je češći sinteriranje. Tijekom procesa taljenja u peći se odvija kemijska reakcija. Iz peći izlaze veliki komadi proizvoda koje nazivamo klinker. Klinker se melje u mlinovima i miješa specijalnim postupkom prema specifikaciji cementa.

- Značajan ste svjetski proizvođač specijalnog i visokokvalitetnog proizvoda, a takvi u pravilu lako pronalaze put do tržišta. Gdje se sve nalaze vaši kupci?

- Trenutno poslujemo u 67 zemalja. Imamo složen i prilagodljiv logistički sustav s ciljem približavanja proizvoda svojim kupcima i upravljamo s nekoliko skladišta u različitim regijama da bismo osigurali sigurnost opskrbe.

- Je li i u kojoj mjeri korona kriza utjecala na poslovanje vaših ključnih poslovnih partnera i kako će se to, prema vašim predviđanjima, odraziti i na poslovanje Calucema?

- I mi smo, kao i svi ostali, osjetili utjecaj pandemije koronavirusa. Sretan sam što mogu potvrditi da do današnjeg dana nitko od naših kolega u Calucemu nije zaražen virusom. Puno je izazova koje smo stavili pred svoje kolege, a u cilju nastavka proizvodnje, isporuke i prodaje: smanjen broj ljudi u timovima, rad od kuće, ukidanje sastanaka uživo, ukidanje službenih putovanja, itd. Tijekom razdoblja Covida nije bilo ni jednog prekida u opskrbi naših kupaca, što je značajno postignuće ako uzmemo u obzir sva ograničenja i blokade koji su bili na snazi i koji se djelomično opet vraćaju na snagu zbog drugog vala zaraze u različitim zemljama.

Velike investicije

- U većini poslova nema napretka bez stalnih ulaganja, kako u napredak i moderne tehnologije, tako i u ljude. Koji su po tim pitanjima prioriteti Calucema i koje su najznačajnije investicije zadnjih godina?

- Calucem je nedavno završio veliku investiciju, izgradnju briketirnice u vrijednosti od 22 milijuna kuna u Puli. Postrojenje za briketiranje doprinosi smanjenju emisije CO2, razvijajući kružno gospodarstvo i dodatno potičući ekološku proizvodnju. Više ne koristimo usluge vanjskih izvođača u procesu briketiranja, sada se proces odvija tamo gdje je potreban – u tvornici. Nadalje, postrojenje je značajno smanjilo potencijalne probleme s bukom i prašinom u Puli, kao i na cijelom istarskom poluotoku.

- Održavati najvišu razinu svih propisanih ekoloških standarda svakako nije jednostavan zadatak ni jednoj tvornici koja se nalazi u urbanom okruženju, no Calucemu to već dugo vremena polazi za rukom i on je već godinama uredan i čist susjed stanovnicima Stoje. Pretpostavljam da to iziskuje puno napora, stalni monitoring i značajna ulaganja?

- Usklađenost s lokalnim zakonodavstvom ključna je za naše poslovanje. Međutim, Calucem ne želi samo zadovoljiti zakon, te konstantno tražimo nove načine za smanjenje otpada, buke i svakog daljnjeg utjecaja na okoliš. Stalno smo u kontaktu sa svojim susjedima, kao i lokalnim vlastima, i svaku pritužbu shvaćamo vrlo ozbiljno. To uključuje utjecaj na naše zaposlenike i sve posjetitelje, jer je sigurnost u našemu postrojenju na prvome mjestu.- Ne manje važna obaveza u složenom proizvodnom procesu i pogonu kao što je vaš jest skrb o sigurnosti i zdravlju radnika. Imate li posebne mjere i aktivnosti kojima u Calucemu postižete da ta obaveza nikad ne sklizne izvan fokusa?

- Imamo složen sustav osiguranja zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika. Postoji nekoliko postupaka koje je potrebno poštivati, uključujući i obveznu uporabu osobnih zaštitnih sredstava u postrojenju. Naši zaposlenici prolaze opsežnu obuku, a nedavno smo osnovali i novi odjel naziva Zaštita okoliša sigurnosti zdravlja i kvaliteta da bismo stalno bili usredotočeni na ove važne teme. Na primjer, provodimo najavljene i nenajavljene provjere da bismo utvrdili bilo kakve nove poteškoće. Nedavno smo proslavili svojih prvih 365 dana bez ozljede na radu, čime se posebno ponosimo.

gg

Partner lokalne zajednice

- Kad smo već kod radnika, koliko ih zapošljavate direktno u tvornici i prodajnim uredima diljem svijeta, a koliko kroz razgranatu mrežu kooperanata i u kojim djelatnostima?

- Na globalnoj razini trenutno imamo oko 200 zaposlenika Calucema, što uključuje i naše prodajne urede u SAD-u, Njemačkoj, Hrvatskoj i Singapuru.

- Calucem se kroz brojne donacije višekratno potvrdio kao društveno odgovoran partner lokalne zajednice, a okosnica svega je vaš program „Briga za lokalnu zajednicu“. Prema kome je taj program usmjeren i koji mu je glavni cilj?

- Naš program „Briga za lokalnu zajednicu“ postoji već 10 godina. Ideja programa je ulaganjima i donacijama podržavati razvoj lokalne zajednice u Istri i Hrvatskoj, što ja i moji kolege u potpunosti podržavamo. U sklopu programa daju se donacije širokom spektru institucija, počevši od škola, obrazovnih institucija, sportskih klubova, kulturnih i dobrotvornih ustanova.

- Za kraj par rečenica o budućnosti i planovima, 95 godina je za vama. Kakva je vaša vizija budućnosti razvoja tvornice i nastavka bogate pulske tradicije proizvodnje cementa?

- Unatoč trenutnim izazovima, za Calucem vidim svijetlu budućnost i nastavak razvoja temeljem dosadašnjeg poslovanja u Puli. U pulskoj je tvornici najviše uloženo i dalje nastavljamo ulagati u novu tehnologiju, ljude i u razvoj proizvoda nove generacije koji smanjuju emisije CO2 unutar proizvodnog procesa, kao i izravno u našim proizvodima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of