POTPORA EU ZA RAZVOJ INOVATIVNOG ECO2FLEX ALUMINATNOG CEMENTA

Novom generacijom proizvoda, Calucem nastavlja podizati ekološke standarde proizvodnje

Ciljevi projekta su značajno smanjenje ugljičnog otiska postrojenja Calucema kroz razvoj nove generacije proizvoda, istraživanje i razvoj učinkovitog tehnološkog rješenja minimizirajući utjecaj na okoliš, povećanje i daljnje intenziviranje istraživačkih i razvojnih aktivnosti Calucema. Ciljevi jesu i povećanje suradnje između Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno između privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora

| Autor: Promo
Calucem

Calucem


Calucem, tvornica cementa u Puli vodeći je svjetski proizvođač kalcij aluminatnog cementa. Calucem konstantno ulaže u vlastite aktivnosti istraživanja i razvoja zahvaljujući čemu je već desetljećima vodeći proizvođač visokokvalitetnih kalcij aluminatnih cemenata. Nakon što se prijavio na natječaj, Calucem je nedavno dobio EU potporu dodijeljenu od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te je službeno krenuo u realizaciju projekta "Razvoj novog inovativnog ECO2Flex proizvoda", KK.01.2.1.02.0047.

Projekt je pokrenut 1. kolovoza 2020., a njegova implementacija trajat će tri godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.926.624,69 HRK, a ukupan iznos bespovratnih sredstava 14.900.633,24 HRK.

Projekt ECO2Flex je pokrenut u suradnji Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zahvaljujući dvosmjernom pristupu doprinijet će smanjenju ugljičnog otiska cementne industrije.

Poboljšani proizvodni proces

Prvi od njih je taj da se ECO2Flex temelji na inovativnom proizvodu kao i na poboljšanom proizvodnom procesu, smanjujući ukupne emisije CO2 i ugljičnog otiska za Calucem i njihove kupce.

S druge strane, finalni proizvod je inovativni kalcij aluminatni cement (CAC) koji će omogućiti smanjenje emisija CO2 od oko 30 posto u usporedbi sa sličnim kalcij aluminatnim cementima dostupnim na tržištu.

Ciljevi projekta su značajno smanjenje ugljičnog otiska postrojenja Calucema kroz razvoj nove generacije proizvoda, istraživanje i razvoj učinkovitog tehnološkog rješenja minimizirajući utjecaj na okoliš, povećanje i daljnje intenziviranje istraživačkih i razvojnih aktivnosti Calucema. Ciljevi jesu i povećanje suradnje između Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno između privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Uspješna implementacija projekta donijet će višestruke prednosti za Calucem ali i za lokalnu ekonomiju, globalne kupce i lokalnu zajednicu.

"Jako smo ponosni što smo od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HamagBicro i EU dobili priznanje za naše napore pri doprinosu smanjenja CO2, po čemu smo prvi u industriji. Priznanje se odnosi na dostizanje i potvrdu značajnih poboljšanja u smanjenju emisija CO2 kako u našim proizvodima, tako i u procesu, što koristi svim dionicima, a posebno našim kupcima i okolišu, kaže predsjednik Uprave i CEO Calucem grupe Yuri Bouwhuis.

Inovacijama do zaštite okoliša

Sudjelovanje u ovom europskom projektu komentirao je i CTO i R&D direktor Calucem grupe dr. Günther Walenta.

"Inovacije u području očuvanja okoliša ključni su elementi unutar naše strategije inovacija koje osiguravaju buduće poslovne uspjehe Calucem grupe. Te ambicije snažno su prepoznate te nagrađene povjerenjem i financijskom potporom Europske unije zajedno s Vladom Republike Hrvatske koja je tijekom sljedeće 3 godine odlučila financirati naš projekt smanjenja emisije CO2 pod nazivom ECO2Flex. Ovaj projekt savršeno ujedinjuje znanstvene kompetencije Sveučilišta u Zagrebu s velikim proizvodnim iskustvom naše tvornice u Puli, uz visoku razinu podrške našeg njemačkog tima za primijenjenu tehnologiju", kazao je on.

 

*Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Calucem d.o.o.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter