NAJNOVIJESEDMI SUSRET GUVERNERA I BANKARA

Vujčić u Savudriji: Investicije su najznačajnije, a tu smo u ZADNJE DVIJE, TRI GODINE IMALI NAJSLABIJE REZULTATE

| Autor: S. Bosnić/Hina

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u petak je na Sedmom susretu guvernera i bankara regije u hotelu Kempinski na Crvenom vrhu, istaknuo kako je poboljšanje investicijske klime jedan od hrvatskih prioriteta.

"Investicije su od svih komponenti hrvatskog gospodarstva najznačajnije, a to je područje u kojem smo u zadnje dvije-tri godine imali najslabije rezultate. Nakon ulaska u Europsku uniju mi bilježimo snažan rast izvoza, koji je bio zamašnjak oporavku hrvatskog gospodarstva. Sada imamo oporavak domaće potražnje, ali investicije, kako državne tako i privatne, su i dalje u 2017. i 2018. godini bile relativno niske", rekao je Vujčić u izjavi novinarima u Savudriji, gdje se održava sedmi susret guvernera regije.

 Investicije

Govoreći o tome kako podići razinu investicija u Hrvatskoj, Vujčić je istaknuo kako je važno raspravljati o tome što je potrebno učiniti da bi se poslovna klima odnosno investicijsko okružje promijenilo na način da dođe do povećanja investicija jer je to, smatra, "ključno za povećanje potencijalne stope rasta gospodarstva u budućnosti".

Guverner središnje banke je na upite što Vlada treba poduzeti po pitanju Uljanika - restrukturiranje ili stečaj tek rekao kako je to "nešto što Vlada mora odlučiti". Odgovarajući na pitanje kakav će biti utjecaj Brexita na Hrvatsku, guverner središnje banke je ocijenio kako taj utjecaj ne bi trebao biti značajan jer mi imamo malu trgovinsku razmjenu s Velikom Britanijom.

"Turizam ne ovisi u velikoj mjeri o tome što se događa s funtom i koliko će Britanaca dolaziti u Hrvatsku. No, u nekom srednjem roku ipak bi se taj utjecaj mogao osjetiti zbog povezanosti naših poduzeća s drugim poduzećima primjerice u Njemačkoj koja značajno izvozi u Veliku Britaniju. Dakle, direktan utjecaj trgovine je mali, dok indirektan ipak postoji", naglasio je Vujčić.

- Ova konferencija dat će okvire za nove rastuće izazove digitalizacije, odnosno primjene novih FinTech usluga, tehnologija koje omogućuju kreativna rješenja kojima se olakšavaju i ubrzavaju financijske transakcije. FinTech pretpostavlja prilagodbu postojećih proizvoda u procesu digitalne transformacije, ali ne samo prema klijentu već i iznutra u čitavom bankarskom procesu od početka do kraja i smatram da će te procese digitalizacije započete u svojim bankama nastaviti provoditi ubrzanom dinamikom u cilju postizanja održivog uspjeha i prosperiteta svih bankara u našoj regiji i Eurozoni, istaknuo je u pozdravnom govoru Christoph Schoefboeck u ime pokrovitelja susreta, Erste Bank i njihove grupacije.

O samim potencijalima FinTecha i važnosti primjene novih tehnologija te istiskivanja tradicionalnih oblika poslovanja banaka govorila je bivša guvernerka Centralne banke Izraela, Karnit Flug.

- FinTech ubrzano mijenja usluge u svijetu bankarstva, a istraživanja pokazuju da su mlađe generacije sklone koristiti financijske usluge izvan tradicionalnih bankovnih sustava. Primjena novih tehnologija omogućava kreativna rješenja koja mogu olakšati i ubrzati financijske transakcije, istaknula je Flug dodavši da treba konstantno raditi na sistemu regulacije primjene tehnologija kojom bi se zadržala visoka razina sigurnosti i omogućio razvoj usluga i zadovoljstvo korisnika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam