Izbjegnite astronomske cijene

Vrlo blizu centra Pule postoji parking koji uvijek ima slobodnih mjesta. EVO GDJE SE NALAZI

Postoji i puno manjih besplatnih parkirnih zona bližih centru u kojima se povremeno nađe slobodno mjesto. Radi se o parkingu kod utvrde Sv. Mihovil, u Preradovićevoj i   Vrtlarskoj ulici. Onaj tko dolazi u centar u osam sati može pronaći besplatna mjesta blizu tržnice. Nakon devet pronalazak takvih mjesta je poput dobitka na lutriji

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Parkirališni aparat (snimila Duška PALIBRK)

Parkirališni aparat (snimila Duška PALIBRK)


Već tri tjedna traje muka prodavatelja s pulske tržnice koji nemaju gdje parkirati otkako je Pula Parking utrostručio cijene za parkirnu zonu u centru grada. Objavili smo njihova svjedočanstva prošlog tjedna, ali su nas i dalje nastavili kontaktirati. Naglašavaju da su ranije satnicu plaćali četiri kune i bilo im je prihvatljivo potrošiti 20 kuna za pet sati parkiranja u vrijeme dok su prodavali na tržnici. Sada ih to isto parkiranje košta 60 kuna za pet sati, dakle, triput više. Očekivalo se da će mnogi od njih ugovoriti povlaštene karte koje se nude korisnicima poslovnih prostora u gradu, ali prema posljednjim objavljenim podacima Pula parkinga, nitko još nije kupio povlaštene pretplatničke karte koje koštaju od 320 do 400 kuna mjesečno.

Nove skuplje satnice parkinga predstavljaju udar i na one koji su zaposleni kod obrtnika na tržnici i ribarnici, ali i kod drugih poslodavaca u centru grada. Za njih je Pula parking predvidio parkiralište Marsovo polje 1 (nasuprot Domu braće Ribar) gdje mogu neograničeno parkirati ako plate 200 kuna mjesečno (100 kuna zimi). Ukoliko nema mjesta na parkiralištu Marsovo polje 1, mogu koristiti Marsovo polje 2 (nasuprot bivše Mljekare) gdje u zimskom periodu nema naplate za osobna vozila.

gasd

Od Rojca do tržnice i natrag potrebno je prohodati 1.400 metara

Poznato je da će radnici Pula parkinga dopuštati roditeljima da parkiraju ispred talijanskog vrtića na Kaštelu kada dovode ili preuzimaju djecu iako se vrtić nalazi u zoni parkiranja samo za stanare. Hoće li jednako postupati s poljoprivrednicima kada u centar dovoze i odvoze voće i povrće za prodaju? Iz Pula parkinga su nam odgovorili da nema dodatne tolerancije u odnosu na brojne opcije koje su im ponuđene.

"Ponuđeno im je devet mjesta za dostavu koja mogu koristiti od pet do 8.30 sati. Popodne za ukrcaj robe mogu koristiti mjesta kod restorana Sljeme te ona između zgrade Tržnice i zelene tržnice", odgovorili su nam iz Pula parkinga.

gasd

Prije poskupljenja s 4 na 12 kuna omiljeni parking za kupce tržnice bio je onaj istočno od križanja Mletačke i Flanatičke ulice (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

Na Facebook stranici Glasa Istre objavljeni su komentari naših čitatelja koji su uspoređivali Pulu s drugim gradovima u kojima se, vele, može parkirati puno jeftinije nego u Puli. Pritom kao primjer navode Zagreb. Garaža Cvjetni nalazi se 550 metara od zagrebačke tržnice i popularno je mjesto gdje ostavljaju vozila oni koji kupuju kod kumica. No, tamo sat parkinga košta 14 kuna, što je, međutim, skuplje nego u Puli, gdje se bliže tržnici može parkirati za 12 kuna na sat. To je svakako astronomska cijena za one iz predgrađa ili susjednih naselja koji dođu nakratko do Pule po ribu, voće ili povrće.

gasd

Parkiralište Marsovo polje 1 kod nasuprot Doma braće Ribar (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

Istražili smo gdje su besplatna parkirališta na kojima bi velik broj kupaca koji pohode tržnicu i ribarnicu mogli ostaviti svoje automobile. Iako je parkiralište kod Opće bolnice namijenjeno pacijentima i zdravstvenom osoblju, mnogi Puljani ga, u nedostatku drugih mjesta, koriste i radi obavljanja drugih potreba. Veliko parkiralište kod bolnice je uvijek puno, a oni koji tamo parkiraju pa se prošetaju do tržnice i natrag moraju hodati ukupno dva kilometra. To je popriličan put. Na velikom parkiralištu ispred Društvenog centra "Karlo Rojc" uvijek se nađe slobodnih mjesta, a udaljeno je 700 metara, što znači da je potrebno prohodati 1,4 kilometra od parkirališta do tržnice i natrag.

gasd

Na besplatnom parkingu u Vrtlarskoj ulici rijetko se nađe slobodno mjesto (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

To su dva najveća besplatna parkirališta u blizini centra grada gdje ionako parkiraju mnogi koji rade u centru. Ima i puno manjih besplatnih parkirnih zona bližih centru gdje se povremeno nađe slobodno mjesto. To je slučaj u parkinga kod utvrde Sv. Mihovil, u Ulici Petra Preradovića, ali i u Vrtlarskoj ulici. Potom parking u Ulici Mate Balote do stadiona Aldo Drosina.

Dakle, onaj tko dolazi u centar u osam sati može pronaći besplatna mjesta blizu tržnice. Već nakon devet sati pronalazak takvih mjesta je poput dobitka na lutriji pa je jedina opcija ostaviti vozilo na parkiralištima pod naplatom, onima od 12 kuna u crvenoj zoni, 10 kuna na Marsovom polju 1 ili 7 kuna na parkinzima Pula Sporta oko stadiona "Aldo Drosina".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum