MISLAV MIRONOVIĆ

VOŽNJA I LET BICIKLOM NA VINTIJANSKI NAČIN: Posjetili smo radionicu brdskog biciklizma

Podijeljeni u dvije dobne grupe, vozači od 9 do 13, te od 14 do 16 godina, odvozili su devet staza dugih po petstotinjak metara, nakon čega je za one starije i iskusnije uslijedio najzanimljiviji dio – skokovi. Uz dobar zalet i vješto upravljanje brdskim biciklom, na skakaonicama se može postići visina od tri do, za one najvještije i najiskusnije, čak 15 metara

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Mislav Mironović, pionir hrvatskog brdskog biciklizma u freeride i dirt disciplinama, održao je jučer u Bike parku Vintijan radionicu za 50-ak djece, početnika i starijih članova Brdsko-biciklističkog kluba Up&Down, jedinog u Puli koji okuplja sve više ljubitelja ovog sporta.

Uz Mironovićevu stručnu podršku, polaznici su, nakon zagrijavanja na poligonu, vježbali kako održati ravnotežu na biciklu. Podijeljeni u dvije dobne grupe, vozači od 9 do 13, te od 14 do 16 godina, odvozili su devet staza dugih po petstotinjak metara, nakon čega je za one starije i iskusnije uslijedio najzanimljiviji dio – skokovi. Uz dobar zalet i vješto upravljanje brdskim biciklom, na skakaonicama se mogla postići visina od tri do, za one najvještije i najiskusnije, čak 15 metara. Za to je, naravno, potrebna adekvatna oprema, štitnici, a kaciga je obavezna. Nakon završetka MTB akademije, održani je mini natjecanje. Nikola Benčić, 14-godišnji sudionik radionice, bio je vrlo zadovoljan postignutim rezultatima.

- Bilo je odlično, organizator je bio jako dobar. Učili smo skakati na srednjoj visini od pet, šest metara, kaže ovaj tinejdžer koji se sedam mjeseci bavi brdskim biciklizmom. U Zagrebu je prošli tjedan na Kršnoj ligi, među 67 natjecatelja, osvojio šesto mjesto u spustu.

Okupljaju se svake druge subote

Dan Pauletta, predsjednik pulskog kluba, kaže da je interes za ovaj sport jako velik, te da se na ovom mjestu okupljaju svake druge subote. Klub Up&Down jedini je u Puli koji se bavi svim MTB gravity disciplinama: endurom downhillom, freerideom i dirtom.

(Snimio Dejan Štifanić)

-Enduro je spust plus penjanje, ali se u penjanju ne računa vrijeme. Downhill je samo spust , freeride je slobodna vožnja, a dirt je samo skakanje na posebnim skakaonicama, na posebnoj vrsti bicikla. Mironović je bio prvi i jedini Red Bullov mountain bike vozač koji je prošao sve te discipline, ali je najviše specijaliziran u freerideu i dirtu, kaže Pauletta.

Mironović objašnjava da je na ovoj MTB akademiji bilo važno da polaznici dobiju ideju kako izgleda vožnja na profesionalnom nivou, ali i kako općenito pristupiti ovom sportu. Ovaj 36-godišnji Zagrepčanin profesionalno je vozio od svoje 15. pa do 30. godine i sad je već šest godina "u penziji".

Mislav Mironović obučava najmlađe

-Profesionalno sam vozio za Red Bull, a kasnije sam im pomagao u raznim projektima i pružao savjete. Kad sam ja kretao nije bilo nikoga: postao sam prvi na ovim prostorima koji se time profesionalno bavi i postao dio svjetske elite u brdskom biciklizmu i za mene je to bilo najveće priznanje, kaže on.

Salto unazad s biciklom

Što je važno u ovom sportu koji se u dijelu javnosti percipira opasnim?

-Mislim da ima dosta početnika, tako da oni trebaju naučiti bazu koja je sigurna i stabilna i onda se na toj bazi nekako sagrade opasniji trikovi koji naizgled izgledaju opasni, ali nakon puno ponavljanja i vježbe za samog vozača to postaju rutinske akrobacije. Tu su skakaonice: trebaju naučiti ravno skakati, što je baza za sve ostale trikove koji kasnije dolaze. To je, nakon što svladate osnove, napredniji nivo, salto unazad s biciklom, pa i kompliciranije i teže. Izvodio sam razne akrobacije, salto naprijed i nazad, sad to naravno više ne radim zbog niza ozljeda. Padao sam, naravno, jer sam pokušao prijeći svoje granice. U vrijeme kad sam se time bavio nije baš bilo uvjetno tako da sam morao učiti „na suhom“, na tvrdom, što je rezultiralo i padovima i lomovima. Zvuči grozno, ali nije tako strašno, to je bio moj put koji ne mora biti za svakog. Uvijek sam govorio: ako se dijete želi baviti tim sportom, najgore mu je zabraniti, roditelji misle da će ga tako zaštititi.

(Snimio Dejan Štifanić)

Najsigurniji pristup i najbolja zaštita je upravo suprotno: pružiti najbolje uvjete da njihovo dijete razumije što radi, da ima adekvatnu opremu, da pristupa tome odgovorno. Zabraniti nešto djetetu što ono jako želi znači da će ono kad-tad pokušati bez nadzora, a onda tek dolazi do problema i ozljeda. Siguran, profesionalan i odgovoran pristup takvom sportu je najsigurnija stvar, objašnjava Mironović. Svoja iskustva pretočio je u autobiografsku knjigu "Bajkografija".

Klub Up & Down održava radionice brdskog biciklizma za djecu i početnike svake druge subote u mjesecu, a mogu sudjelovati vozači stariji od devet godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum