OD 19. DO 21. RUJNA

NAJAVLJENO SEDMO IZDANJE FESTIVALA SVJETLA VISUALIA: Dvadeset atraktivnih instalacija na osam lokacija

| Autor: M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Na Usponu sv. Teodora bit će prikazana mapping instalacija Facelessmen rumunjskog umjetnika Radua Ignata, skulptura lica visoka pet metara. U Prvomajskoj će australska umjetnica Zara Pasfield postaviti svjetlosnu instalaciju Love birds, dok će mađarska skupina Fenyszorok Visual na Forumu analognom grafoskopskom projekcijom osvijetliti sve fasade

 

Na sedmom izdanju festivala svjetla Visualia, koje se održava od 19. do 21. rujna, bit će prikazano 20 atraktivnih instalacija na osam lokacija u užem središtu grada. Festival se otvara u četvrtak u 20 sati na Portarati, a paralelna događanja bit će u Prvomajskoj, Carrarinoj i Kandlerovoj ulici, potom na Forumu i Usponu sv. Teodora, u Titovom te Parku kralja Petra Krešimira. Istodobno će se, u subotu navečer, održati tradicionalna utrka X-ica, a idućeg dana polumaraton i maraton.

Program su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili umjetnički direktor i producentica festivala Marko i Ivana Bolković iz udruge Sonitus, direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. Marko Bolković kazao je će u ovom festivalskom izdanju određena djela biti premijerno prikazana. Od 20 radova koji su stigli na otvoreni natječaj odabrane su tri instalacije i jedan maping.

Na Usponu sv. Teodora bit će prikazana mapping instalacija Facelessmen rumunjskog umjetnika Radua Ignata, skulptura lica visoka pet metara. U Prvomajskoj će australska umjetnica Zara Pasfield postaviti svjetlosnu instalaciju Love birds, a riječ je o malim pticama koje će letjeti svjetlosnu rutu dijelom ulice. Mađarska skupina Fenyszorok Visual će na Forumu analognom grafoskopskom projekcijom osvijetliti sve fasade. U Gradskoj knjižnici i Muzeju suvremene umjetnosti Istre predstavit će se francuski Arcaan Collective, koji je i ranije nastupao na sajmu. Sve će se to moći vidjeti svakoga dana festivala od 20 do 24 sata, izuzev pobjedničkog mapinga Inner light koji će biti prikazan samo u petak, 20. rujna u 21.30 na Forumu. Visualia Group prikazat će nekoliko novih instalacija, a jedna od njih, ARPOV, moći će se vidjeti u Parku kralja Petra Krešimira.

Od 18. do 20. rujna u Domu hrvatskih branitelja održavat će se konferencija organizacije International Light Association na kojoj će se moći odslušati predavanja stručnjaka za svjetlo, među ostalim i Puljanina Deana Skire. Dnevna ulaznica stajat će 300 kuna. S druge strane, uz pomoć virtualnih naočala, koje će se moći unajmiti za deset kuna, moći će se promatrati Forum kakav je bio prije dvije tisuće godina. Dio programa odvijat će se i u Circolu, gdje će performans izvesti jedan američki umjetnik, dok će na ulazu u Zajednicu Talijana biti postavljena instalacija polaznika radionice Visuallab. Titov park bit će, u suradnji sa Zemljom zabave, biti pretvoren u dječji light&fun park, a after party posljednjeg dana festivala počinje u 23 sata u Circolu.

- Udruga Sonitus od početka je kreativna: organizirala je prvi festival svjetla u Hrvatskoj i svake godine nudi zanimljiv i atraktivan program, rekla je Cinkopan Korotaj u ime TZ-a koji otpočetka, zajedno s Gradom, podupire festival.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini