Najtopliji listopad u povijesti Pule

Više ljeto nego jesen. Poznati istarski meteorolog otkriva kada stiže jaka promjena vremena i početak zime

  Temperatura mora će i u iduća tri do četiri dana biti iznad 20 stupnjeva tako to mogu iskoristiti svi oni koji se još žele okupati u ljetnim uvjetima. Nakon toga nastupaju zimski kupači. Krajem idućeg tjedna temperatura mora past će na 18 stupnjeva, a ubrzo potom, s obzirom na kratke dane i najavu bure, bit će malo iznad 15 stupnjeva, kaže Mario Grabar

| Autor: Mirjana Vermezović Ivanović
(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Proteklih toplih dana, sličnijih ljetu nego jeseni, mnogi su Puljani iskoristili za sunčanje, ali i kupanje u moru. Tako će biti još nekoliko dana, kaže meteorolog Mario Grabar, koji veli da ovog vikenda, što se temperatura tiče, neće biti značajnijih promjena.

- Dosta dobro će biti i 1. studenog. Međutim, već polovicom idućeg tjedna dolazi do promjene vremena, uz sve veće naoblačenje, jugo i kišu. Koncem idućeg tjedna, za vikend, očekuje nas značajno zahlađenje, a prije toga će biti dosta kiše, nakon čega slijedi zahlađenje uz buru i prelazak u, nazovimo je, zimu, prognozira Grabar.

Bitno je, dodaje, reći da je 2022. godina među najtoplijima na ovim prostorima.

- Ovogodišnji listopad najtopliji je u povijesti Pule, otkako se vrše mjerenja, a to se čini posljednjih 50 godina. Osim toga, ova je godina, od početka siječnja pa sve do kraja listopada najsušnija u Puli. Od početka godine do konca listopada u Puli je palo tek malo

više od 300 litara kiše po četvornom metru, što je jako malo jer bi prema prosjeku trebalo pasti barem 700, u kišovitim godinama 800 do 900 litara u deset mjeseci. Ove godine palo je čak 400 litara manje od prosjeka. Usporedbe radi, prije 30. godina, 1992., samo u listopadu palo je više od 400 litara kiše po četvornom metru i to je bio najkišovitiji mjesec otkako se vrše mjerenja, objašnjava Grabar. Kao zanimljivost navodi da je u povijesti Pule zabilježeno još toplih listopada, a ovogodišnji je, veli, zanimljiv jer gotovo čitav mjesec nije bilo značajnijeg zahlađenja ni bure, uz svega jedan kišni dan, u prosječne dnevne temperature zraka od 20 do 25 stupnjeva.

- Temperature mora su i dalje iznad 20 stupnjeva na svim mjernim stanicama, što je dosta iznad prosjeka jer se u ovo doba očekuje temperatura od 17-18 stupnjeva. More je dva do tri stupnja toplije od prosjeka za ovo doba godine, kaže Grabar.

Na koncu, kaže da kupači trebaju iskoristiti nastupajući vikend, kad se očekuju dnevne temperature zraka od 22 do 24 stupnja. U jutarnjim satima, posebno u unutrašnjosti Istre, ponegdje će biti magle.

- Temperatura mora će i u iduća tri do četiri dana biti iznad 20 stupnjeva tako to mogu iskoristiti svi oni koji se još žele okupati u ljetnim uvjetima. Ovogodišnje ljeto završava za tri-četiri dana.

Nakon toga nastupaju zimski kupači. Temperatura mora će krajem idućeg tjedna pasti na 18 stupnjeva, a ubrzo potom, s obzirom na kratke dane i najavu bure, bit će malo iznad 15 stupnjeva. Promjena vremena počinje već u srijedu, 2. studenog, s tim da će glavna promjena biti krajem idućeg tjedna, u petak, subotu i nedjelju, prvo uz jugo i kišu, a zatim će zahladnjeti uz buru i pad temperatura za 7 do 10 stupnjeva u usporedbi s nastupajućim vikendom, zaključuje Grabar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater