Ćudljivo vrijeme

TEMPERATURE ZRAKA PREMAŠILE 30 STUPNJEVA TEK PRIJE NEKOLIKO DANA Poznati pulski meteorolog zna kakav će biti ostatak ljeta

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Ljetne vrućine ove su godine nastupile sa zakašnjenjem od 20-ak dana. Već u četvrtak popodne očekuje se porast naoblake, u petak nešto malo kiše, koja je moguća i u subotu, dok će se u nedjelju razvedriti, kaže meteorolog Mario Grabar

Nakon nestabilnog i kišovitog lipnja, s temperaturama koje su podsjećale na svibanjske, tek je proteklih nekoliko dana jače zagrijalo, pripeklo kako to i priliči ljetu. Mnogi Puljani, kojima lipanjske temperature nisu bile dovoljno visoke za odlazak na plažu, učinili su to tek proteklog vikenda.

Naime, tek je posljednjih nekoliko dana lipnja temperatura zraka prvi put ove godine premašila 30 stupnjeva Celzijevih, kaže pulski meteorolog Mario Grabar. Usporedbe radi, lanjskog lipnja te temperature zabilježene su već u prvoj polovici lipnja. 

- Dakle, ljetne vrućine ove su godine nastupile sa zakašnjenjem od 20-ak dana. Što se tiče izgleda vremena, i danas će biti vrlo toplo, što znači da će u Puli i okolici temperature zraka dosezati 31, 32 stupnja, kaže Grabar. No, upozorava da se već za nekoliko dana očekuje promjena vremena, doduše ne drastična.

- Osvježit će, uz malo kiše. Već u četvrtak popodne očekuje se porast naoblake, u petak nešto malo kiše, koja je moguća i u subotu. Na području Pule i južne Istre uobičajeno se može očekivati najmanja količina kiše, a više u unutrašnjosti Istre, posebno na sjeveru. Očekujem da će na području Pule pasti tek pet do deset litara po četvornom metru, dok bi na sjeveru i u unutrašnjosti ponegdje moglo pasti 20 do 30 litara. To se prvenstveno odnosi na Ćićariju, područje oko Učke, riječku zonu, veli Grabar.

Već u četvrtak zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će pojačavati nastupajućeg vikenda.

- Znači, zapuhat će bura koja će sniziti temperaturi će pasti za 3 do 4 stupnja. Znači, vrućine će bar nakratko stati. Očekujemo da će u prvoj polovici vikenda biti oblačno s kišom, a krajem vikenda razvedravanje, umjerena bura i nešto svježije vrijeme. 

Već u nedjelju će se razvedriti, prognozira Grabar. Što se očekuje do kraja mjeseca?

- Vedro vrijeme nastavit će se i idućeg tjedna, a vjerojatno će se nastaviti sve do kraja mjeseca. Temperature će ponovno rasti, pa će već sredinom idućeg tjedna biti iznad 30 stupnjeva, a pretpostavljam i do kraja mjeseca. Možda će tu i tamo biti manja promjena vremena, ali sigurno nas očekuje jedno vruće suho ljeto, kao što smo i naučili posljednjih 10, 20, pa i više godina. Na području Pule ljeta su sunčana, stabilna i suha, a tu i tamo iznenadi nekakav kratak pljusak, ali to su vrlo rijetke pojave, objašnjava Grabar.

Temperatura mora je 25 stupnjeva, možda će pasti stupanj, dva tijekom vikenda, ali ne značajno, kaže naš sugovornik.

- Približavamo se sredini ljeta kad su temperature mora najviše na području Pule i drugih dijelova Istre, gdje temperature mora krajem srpnja doseže temperaturu 27, ponekad i 28 stupnjeva. Već sad smo dosta blizu tim vrijednostima budući da su u posljednje vrijeme temperature bile 25, čak 26 stupnjeva, kaže Grabar. 

Podsjeća da je lanjsko ljeto bilo dugo, suho i vrlo vruće. Ove godine trebalo bi biti ipak za stupanj, dva svježije, ali i malo kraće, prije svega zato što je u lipnju, pogotovo prvoj polovici, bilo dosta promjenjivo. No, uz obali i na jugu Istre bit će vrlo vruće i suho, uz dugotrajnu sušu.

Grabar ne želi iznositi dugoročne prognoze koje su, kaže, vrlo nezahvalne, pa se ne može reći hoće li za Veliku Gospu pasti prva kiša, koja bi označila kraj ljeta.

- Kiša se ipak ne ravna po nekakvim datumima, to su složeniji procesi. Svakako da je u kolovozu češća, ali u Puli prave kiše dolaze tek u rujnu, zaključuje pulski meteorolog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater