PROVJERILI SMO

VIDEO / TKO STVARA PROBLEME U "KAISERWALDU"? Po društvenim mrežama optužuju ih da uništavaju šumu. No istina je drukčija - MLADI BICIKLISTI U ŠIJANSKOJ ŠUMI: "Nismo došli ugrožavati ni šumu ni šetače, samo tražimo svoje mjesto za vožnju"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(Zvjezdan STRAHINJA)

Biciklistička se staza siječe s pješačkom i tu počinju problemi. Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe na račun mladih, da su opasni, neodgovorni, bezobrazni, da uništavaju šumu. I mi smo krenuli u "Kaiserwald" vidjeti te smutljivce koji narušavaju šumski sklad, a zatekli smo prostodušne vrijedne dečke, u rasponu od 12 do 20-ak godina, vrlo otvorene za razgovor

Skupina mladih biciklista već neko vrijeme na rubu Šijanske šume uređuje biciklističke staze i brzom vožnjom nizbrdo osiguravaju si dnevne doze adrenalina. No, mnogi nisu time zadovoljni. Prvenstveno zato što se biciklistička staza siječe s pješačkom. Biciklistički spust je brz pa i vozači i pješaci trebaju uložiti dodatnog opreza.

Staza nije od jučer

Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe na račun mladih, da su opasni, neodgovorni, bezobrazni, da uništavaju šumu. I mi smo krenuli u "Kaiserwald" vidjeti te smutljivce koji narušavaju šumski sklad, a zatekli smo prostodušne vrijedne dečke, u rasponu od 12 do 20-ak godina, vrlo otvorene za razgovor.

Objasnili su nam da biciklistička staza ovdje postoji već jako dugo, a oni su samo zasukali rukave, popravili je i unaprijedili. Šumu nisu uništavali!

- Ovdje je super raspoloženje, dobro je doći ovamo i zabaviti se. Po zimi smo radili svaki tjedan i nadogradili skokove. To je i zabava i adrenalin, ne možemo ga se zasititi, rekao nam je mladi biciklist Samuel Miljković među 20-ak istomišljenika. Na stazu, kažu nam dečki, dolazi i do 30, 40 mladih biciklista iz Pule i okolice.

(Zvjezdan STRAHINJA)

Biciklističku stazu prije puno su godina na korištenje dobili članovi BK Adrenalina, na njoj se održavaju i natjecanja, a kako je s vremenom zapuštena, tako su je neki novi klinci odlučili doraditi za enduro biciklizam, koji je negdje između sporije crosscountry discipline i ekstremnijeg downhilla. Napravili su tri staze, podigli su visinu skakaonica, uredili zavoje za brz prolaz...

- Imamo velikih planova ovdje, od osnivanja kluba koji će se zvati Brdsko-biciklistički klub Up & Down, do uređenja svih staza. Tu imamo tri staze, mislimo sve to obnoviti, napraviti veće skokove, zavoje, sve da bude sigurnije i zabavnije. Tu su vozili neki stariji vozači, mnogi od nas su pauzirali, a sada smo se vratili i odlučili ozbiljno krenuti dalje, kaže nam 20-godišnji Sebastijan Osmanović, koji se već godinama uspješno bavi brdskim biciklizmom.

Nije bilo sudara

Kako saznajemo iz Javne ustanove Natura Histrica, koja skrbi o Šijanskoj šumi, u njoj prostora mora biti i za pješake i za bicikliste. A da se ne bi događale situacije da biciklisti ugrožavaju pješake i obrnuto, već ovog će tjedna postaviti znakove upozorenja.

- Nismo imali nekih ozbiljnijih neugodnosti, nije bilo sudara, ali često se događaju manji konflikti, da nam pješaci zaprijete ili da nam se namjerno ispriječe na stazi. Razgovarali smo i sa šumarom i s dogradonačelnikom Robertom Cvekom, rečeno nam je da će Natura Histica napraviti tabele koje bi označavale stazu i upozoravale na nju, da oprezni budemo i mi i šetači i trkači, kaže Osmanović.

Manuel Miljević objasnio nam je da staze ovdje postoje već jako dugo i da, istina, nešto su se i promijenile, ali biciklističke staze nisu novost.

- Ljudi s kojima se dolazi u konflikt nisu slučajni šetači, nego oni koji iz inata dolaze da bi izazvali neku napetu situaciju, kaže Miljević.

Šijanska je šuma dovoljno velika da bude prostora za sve. Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek napominje da je ona i mjesto sporta i rekreacije i razonode.

- Uzimajući u obzir velik interes i starijih i mlađih da u Šijanskoj šumi provode svoje slobodno vrijeme, moramo osigurati maksimalnu sigurnost apsolutno svih. Natura Histrica je u tom smislu već poduzela aktivnosti koje se tiču sigurnosti šetača, ali i onih koji se bave sportom i rekreacijom, kaže Cvek.

Napominje da se baš sve aktivnosti moraju usuglašavati s tom javnom ustanovom.

- Pozdravljam aktivnosti i uspjehe biciklista te apeliram na njih da zajedno s Naturom Histricom pronađu optimalno rješenje koje zadovoljava kako njihove potrebe tako i sigurnost svih ostalih posjetitelja, zaključio je Cvek.

(Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini