nekadašnja barutana

Uz pomoć europskog novca uređuje se austrougarska građevina u Šijanskoj šumi NA PADINI ISPRED BUNKERA IZGRAĐENO POLUKRUŽNO GLEDALIŠTE

  Uređenje tri metra širokog, desetak metara dugog i oko 2,4 metra visokog bunkera trebalo bi potrajati do rujna. Nova rasvjeta trebala bi osvijetliti kako unutarnji, tako i prostor ispred građevine, prilaz te stube amfiteatralnog gledališta. Napajat će se uz pomoć novog fotonaponskog sustava, pojašnjavaju iz Nature Histrica

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Bunker (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Bunker (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Austrougarski bunker na rubu platoa u Šijanskoj šumi, koji nije uređivan otkako je izgrađen, ovih je dana dobio stepenasto gledalište. Riječ je o projektu obnove vrijednom 740.050 kuna koji se najvećim dijelom (85 posto) financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok ostatak stiže iz državnog proračuna. Ugovor o obnovi prije nekoliko su mjeseci potpisali predstavnici Javne ustanove Natura Histrica koja upravlja Šijanskom šumom i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nekadašnja barutana

Uređenje tri metra širokog, desetak metara dugog i oko 2,4 metra visokog bunkera - nekadašnje barutane, koji je u odličnom, suhom stanju - trebalo bi potrajati do rujna, odnosno ukupno pet mjeseci.

Projektom je predviđeno uređenje unutarnjeg i vanjskog prostora bunkera, čime će se, navode u Naturi Histrica, ponuditi novi sadržaji na popularnom okupljalištu Puljana. Bunker, smješten na rubnom dijelu centralne poljane, nasuprot info-punkta Nature Histrica, dosad je bio zatvoren za javnost, a gotovo cijela građevina je ukopana. Prema idejnom rješenju i glavnom projektu pulskog projektantskog ureda AD - arhitektura i dizajn, sanirat će se unutarnji i vanjski zidovi građevine, opremiti unutarnji prostor za odvijanje edukativnih aktivnosti te postaviti nova drvena stolarija, uz već izgrađen plato i polukružne stube na padini ispred bunkera. Nova rasvjeta trebala bi osvijetliti kako unutarnji, tako i prostor ispred građevine, prilaz te stube amfiteatralnog gledališta. Napajat će se uz pomoć novog fotonaponskog sustava, pojašnjavaju iz Nature Histrica.

- Cilj nam je pretvoriti bivšu barutanu i taj zapušten prostor u nešto lijepo, što će moći koristiti djeca i svi drugi žitelji Pule. U bunkeru će se urediti izložbeni i prostor za edukaciju. Riječ je o vrijednom projektu koji će zaokružiti priču Šijanske šume, izjavila je za naš list prije nekoliko mjeseci, uoči početka radova, Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Edukacije i izložbe

Šijanska šuma, proglašena park-šumom 1964. godine, zbog svoje izrazite prirodne ljepote popularno je okupljalište građana Pule svih dobnih i interesnih skupina. Natura Histrica već dugi niz godina uspješno surađuje s Gradom Pulom, koji sufinancira cjelogodišnji nadzor, uređenje i održavanje ovog zaštićenog područja. Brojni posjetitelji koji šumu posjećuju zbog rekreativnih, zdravstvenih, edukativnih ili turističkih razloga sada će dobiti vrijedan novi sadržaj za edukaciju o ovoj park-šumi i općenito o zaštiti prirode.

Tijekom godine gotovo svi gradski i prigradski dječji vrtići posjećuju ovo područje, uz stručno vodstvo čuvara prirode. Sada se edukacija provodi isključivo na centralnoj poljani i edukativnim stazama Šijanske šume, kažu iz Nature Histrica o projektu uređenja austrougarskog bunkera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini