USUSRET BLAGDANA SVI SVETI I DUŠNOG DANA

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE: Zbog velikih gužvi oko groblja, moguće krađe i nesreće u prometu, pješaci u najvećoj opasnosti


Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle i poginule. Budući da tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih, posebice u blizini groblja, postoji mogućnost nastanka prometnih gužvi i povećanog broja protupravnih ponašanja, Policijska uprava istarska i ove će godine poduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana.

U cilju nesmetanog odvijanja prometa, pozivamo građane da prilikom posjeta grobljima, koriste javni prijevoz, a ako ipak voze do groblja, s obzirom da postoji mogućnost stvaranja prometnih gužvi, da poštuju prometne propise i postavljenu signalizaciju te da budu tolerantni prema drugim sudionicima u prometu. Povećane se gužve najviše očekuju na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih pa će policijski službenici, radi maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa, pojačano pokrivati dolazne ceste grobljima i regulirati režim prometovanja na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Policija će pri tom postupati prema svim sudionicima u prometu koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise.

Također, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Pri dolasku u blizinu groblja, vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima, na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.

Kako će se, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.

Kako bi se izbjeglo da građani prilikom posjeta groblju postanu žrtvama kaznenih djela i kako bi se spriječile druge moguće poteškoće, policija savjetuje slijedeće: zaštite svoja osobna vozila i stvari koje ostavljate u njima (zatvarajte prozore, zaključavajte vrata i prtljažni prostor vozila, ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu, ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu, vozila po mogućnosti parkirajte na mjestima predviđenima za parkiranje vozila, ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme, prilikom obilaska grobova vrijedne predmete držite pod nadzorom),ne palite svijeće i lampione uz raslinje i ukrasne aranžmane te ne parkirajte vozila na ulaze u groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju izbijanja požara. (G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom