OBITELJSKI OBRT PREŽIVIO SVE KRIZE

USPJEŠNA POSLOVNA PRIČA IZ PULE: Kako su supružnici Grgić, bivši uljanikovci, postali najuspješniji trgovci pićem u Istri

U kući svojih roditelja otvorio sam vinariju 1990. godine. Tada su kupci imali jednostavnije prohtjeve te su birali između crnog i bijelog stolnog vina. Sada imamo u ponudi čak 3.000 različitih pića. Istarsko tržište pića se mijenjalo, a mi smo ga uspješno pratili na tom putu, kaže Zvonimir Grgić kojem se od 1996. u obrtu pridružuje supruga Silva, koja je također radila u Uljaniku

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
 Stefano, Silva i Zvonimir Grgić ispred veleprodaje pića Grga (Snimio: P. GREGOROVIĆ)

Stefano, Silva i Zvonimir Grgić ispred veleprodaje pića Grga (Snimio: P. GREGOROVIĆ)


U Puli su propale mnoge velike tvrtke iz sektora maloprodaje hrane i pića. Više nema Puljanke, Trgohistrije, Merkanta, Pana… Ali jedan obiteljski obrt prošao je kroz sve svjetske i lokalne krize te uspješno opstao sa svojim kvartovskim trgovinama. Riječ je o obrtu Grga koji ove godine bilježi 20 godina uspješnog poslovanja u sektoru maloprodaje hrane i pića.

Koja je tajna njihovog uspjeha? Osnivač Zvonimir Grgić kaže da im su im kupci ostali vjerni svih tih 20 godina jer su razvili prijateljski odnos s prodavačicama u trgovinama.

- Nije neobično da naši djelatnici znaju imena svih naših kupaca. Znaju njihove životne radosti i brige pa čak i datume rođendana. To je poslovno-obiteljski odnos koji smo gradili svih 20 godina i što je jedna od osnova našeg odnosa s kupcima koji kod nas mogu naći sve kvalitetne proizvode kao i kod drugih trgovaca, veli Zvonimir Grgić. Njegov sin Stefano Grgić dodaje da ima jedna stvar koja ih razliku od velikih trgovačkih lanaca, a što su prepoznali i kupci.

- U našim trgovinama imamo "kantunić" gdje nudimo proizvode malih domaćih obrta koji se rade u malim serijama te nisu dostupni u velikim centrima, ali ih zato imaju trgovine Grga. To su lički sir i slavonske mesne delicije, pojašnjava Stefano Grgić te dodaje da će i ubuduće razvijati dobre odnose s malim obrtima kako bi male količine vrhunskih proizvoda dostavljali na police Grga trgovina.

Ako danas obrt Grga zapošljava 53 radnika, 27 u trgovini i ugostiteljstvu te 26 u veleprodaji pića, prije 30 godina jedini zaposleni bio je Zvonimir Grgić. I početak ovog obrta bio je tipična pulska priča.

On se prisjeća da je pustio siguran posao u Uljaniku 1990. godine kada je u vrijeme premijera Ante Markovića omogućena liberalizacija tržišta pa je otvorio obrt.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum