ULJANIK VS. ULJANIK PLOVIDBA

NASTAVAK BRATOUBILAČKOG RATA: Pavletić: 3. maj je za 4 broda vrijedna 138 milijuna dolara dobio 217 milijuna. I SVEJEDNO SU U PROBLEMIMA


Umjesto da prozivaju druge za svoje probleme, u Uljaniku uzroke trebaju tražiti unutar svoje kuće i poslovnih poteza koje su vukli u dva brodogradilišta, kaže Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe

 

Čelnik Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić tvrdi da je riječki 3. maj, koji je danas dio Uljanik Grupe, za poslove izgradnje 4 broda za hrvatske brodare prije 10-ak godina dobio gotovo dvostruko više od tržišne cijene ta 4 broda. Pavletić time nastoji razbiti mit po kojem su hrvatski brodari u hrvatskim brodogradilištima gradili brodove ispod cijene, što je, po tom mitu, jedan od razloga za financijske probleme u kojima su se brodogradilišta našla.    

"Za 138 milijuna dolara vrijedan posao gradnje 4 broda, po dva za nas i Tankersku Plovidbu, 3. maj je na koncu dobio gotovo 217 milijuna dolara. Iskreno mi je žao što im ni to nije pomoglo da budu u boljoj situaciji nego što su danas. Umjesto da prozivaju druge za svoje probleme, u Uljaniku uzroke trebaju tražiti unutar svoje kuće i poslovnih poteza koje su vukli u dva brodogradilišta", kaže Dragutin Pavletić.                    

Izgradnja spomenuta 4 broda temeljila se na Sporazumom o suradnji kojeg su potpisali Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo mora, brodogradilište 3. maj, pulska Uljanik Plovidba i Tankerska Plovidba iz Zadra. Izgrađena su ukupno četiri tankera za hrvatske brodare. Jedan od ciljeva definiranih u tom poslu bio je, prema Pavletićevim riječima, punjenje praznih navoza i pomoć domaćem brodogradilištu.

Financijski protokol potpisan prilikom primopredaje broda Istra pokazuje da su daleko od istine nagađanja da su se brodovi za domaće brodare radili ispod cijene koštanja, kaže Pavletić. Taj tanker, kojem je, prema protokolu, cijena na svjetskom tržištu bila 34,5 milijuna dolara, riječkom brodogradilištu je plaćen preko 54 milijuna dolara, odnosno 50 posto veći iznos! Uz tržišnu cijenu broda, brodari su temeljem sporazuma brodogradilištu prepustili i 4,29 milijuna dolara državnog poticaja za konkurentnost, na kojeg su imali pravo, a s dodatnih 15 milijuna dolara tu gradnju je brodogradilištu sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva.

Šteta samo ublažena

Ovim Pavletićevim istupom nastavlja se "bratoubilački rat" kojeg su preko medija započeli Uljanik Grupa i Uljanik Plovidba. Rat je počeo nakon prvog Pavletićevog istupa u javnosti, kojim je najavio da će sudski od 3. maja i dva ministarstva tražiti naknadu 11 milijuna dolara štete. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of