TRAŽE SE NAJMOPRIMCI

Ulica Sergijevaca, nekad pulska žila kucavica, danas je mrtva ulica. Grad sada tamo daje u najam pet poslovnih prostora. IMA STRATEGIJU KAKO JE OŽIVJETI

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Brojni su prazni prostori u Ulici Sergijevaca (Zvjezdan STRAHINJA)

Brojni su prazni prostori u Ulici Sergijevaca (Zvjezdan STRAHINJA)


Usred ljetne špice mnogi su lokali u centru grada zatvoreni, usred ljetne špice Grad Pula oglašava natječaj za davanje 19 poslovnih prostora u zakup na deset godina. Usmeno nadmetanje održat će se 28. kolovoza u 10 sati, u Komunalnoj palači, kasno za pokretanje poslova u novom prostoru i popravljanje slike grada za ovu sezonu, ionako posrnulu uslijed epidemije Covida 19.

Kako bilo, čak pet poslovnih prostora daje se u zakup u Ulici Sergijevaca, a među njima najveći i najskuplji nalazi se na kućnim brojevima 32 i 34. Riječ je o prostoru u kojem se donedavno kupovala odjeća, sada se u njima predviđa prodaja brendiranih sportskih proizvoda. Trgovina površine od 142 četvorna metra nudi se po početnoj zakupnini od 50 kuna po kvadratu - 7.100 kuna, bez PDV-a. I sve ostale iznose početnih zakupnina u natječaju treba uvećati za stopu poreza na dodanu vrijednost.

A uvjerljivo najveću zakupninu ima prostor na adresi Smareglina 1, namijenjen prodaji odjeće i obuće. Početni mjesečni zakup iznosi 60 kuna po kvadratu, a ima ih čak 143, što znači da nadmetanje kreće već s 8.580 kuna. Riječ je o velikoj trgovini između raskrižja Smaregline i Laginjine te stare zgrade Muzičke škole u kojoj se svojedobno prodavala dječja odjeća i oprema. Od većih zakupnina valja izdvojiti i prostor u Sergijevaca 21 namijenjen prodaji brendiranih proizvoda, površine 135 kvadrata i početne zakupnine od 50 kuna po kvadratu, a koji je prethodni zakupac napustio s obavijesti: "Zatvoreno do daljnjega iz tehničkih razloga".

Na Giardinima se pak nalazi "najskuplji kvadrat" ovog natječaja - trgovina pokraj caffe bara Mate kreće u nadmetanje po početnoj zakupnini od 100 kuna po kvadratu, a sretna okolnost za potencijalnog zakupca je da se lokal namijenjen prirodnoj ljekarni prostire na (samo) 37 četvornih metara. Kako čujemo u susjedstvu, prethodni ga je zakupac napustio prije duže vremena, a do raspisivanja ovog natječaja promijenio je u međuvremenu dvije lokacije.

Već je dugo prazan i prostor u Istarskoj ulici kod semafora, u kojem je do lani poslovao Komo, design store za odjeću i odjevne dodatke. Sada se taj prostor, površine 49 kvadrata, nudi po početnoj cijeni od 80 kuna po četvornom metru.

Lani su svoje lokale na Trgu Prvog svibnja zatvorili i kafić Alkar i riječka Rio trgovina koja je na toj adresi poslovala 60 godina. Na natječaju u prosincu prošle godine, Alkar je otišao po početnoj cijeni od 80 kuna po kvadratu, dok za Rio nije bilo zainteresiranih. U ponovljeni postupak ide po zakupnini od 60 kuna puta 48,8 kvadrata.

- Kako čujem, zakup je visok i zato da nije bilo zainteresiranih. Uostalom, u toj trgovini nema ni sanitarnog čvora. Kako raditi unutra osam sati bez wc-a, kratko je komentirala jedna od prvih susjeda bivšeg Rija. Ipak, i za taj prostor, kao i za sve u natječaju, piše da je priveden namjeni.

Bivši Rio namijenjen je prodaji brendiranih proizvoda, jednako kao i svih pet butiga u Ulici Sergijevaca, čime se vjerojatno želi trgovački osnažiti pulsku žilu kucavicu, koju su godinama unazad preplavile trgovine s jeftinom ljetnom robom i suvenirima. Brendovima je namijenjen i butižin od 40 kvadrata u Flanatičkoj, u kojoj se zakup cijeni na 60 kuna po četvornom metru. U Zagrebačkoj se nude dva prostora - jedan za proizvodnu i tekstilnu djelatnost, drugi za proizvodnu i tiskarsku djelatnost. Zakupnina 30 kuna po kvadratu.

U Tomasinijevoj na Verudi, u prvoj zgradi nakon "S krivine", nude se pak dva prostora po najnižim početnim zakupninama ovog natječaja. Prostor od 26 kvadrata, namijenjen proizvodnji medicinskih pomagala, u nadmetanje ulazi s iznosom od 15 kuna, a susjedni prostor od 70-ak kvadrata, namijenjen djelatnosti informatičke tehnologije (IT), sa samo 10 kuna po kvadratu.

Zanimljivo je da se na Trgu Prve istarske brigade u Šijani nalazi i gradski prostor namijenjen djelatnosti privatne zaštite i detektivske djelatnosti. Privatni će detektiv morati zakup plaćati najmanje 40 kuna za svaki od 76 kvadrata, dok se istovremeno, susjedni uredski prostori, površine 65 i 62 kvadrata, nude po početnoj zakupnini od 25 kuna po četvornom metru.

Za sudjelovanje na nadmetanju uplaćuje se i jamčevina, određena posebno za svaki prostor, a na računu Grada mora biti evidentirana dva dana prije usmenog nadmetanja. Licitacija se odvija uvećanjem ponude za najmanje 10 posto početne mjesečne zakupnine, a konkurencija ima dvije minute od izrečene najpovoljnije ponude za reakciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter