Uz obljetnica planinarstva u Istri

Otvorena nova planinarska obilaznica "Po vrhovima Učke i Ćićarije" s polazištem na Poklonu

Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a centralna točka i polazište za obilazak je Planinarski dom "Poklon" na prijevoju Poklon na 922 metra nadmorske visine, između Učke i Ćićarije

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVEKO
UCKA Pogled-sa-Sebrna-na-Ucku-i-Tunel-Foto-Luka-Skoric

UCKA Pogled-sa-Sebrna-na-Ucku-i-Tunel-Foto-Luka-Skoric


Nova planinarska obilaznica "Po vrhovima Učke i Ćićarije" otvorena nedavno u učkarskom Centru za posjetitelje, uspostavljena je u povodu 70. obljetnice Planinarskog društva "Opatija" te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri.

Obuhvaća četrnaest kontrolnih točaka na području Parka prirode Učka. Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a centralna točka i polazište za obilazak je Planinarski dom "Poklon" na prijevoju Poklon na 922 metra nadmorske visine, između Učke i Ćićarije, na spoju dviju županija, Istarske i Primorsko goranske.

Dva i pol sata hoda

Obilaznica je uspostavljena s namjerom da se adekvatno planinarski valorizira specifičan položaj Poklona i sam Planinarski dom, kao idealno planinarsko ishodište prema grebenu Učke i visoravni Ćićarije. Sve su kontrolne točke unutar dva i pol sata hoda. Gotovo svi vrhovi prvorazredni su vidikovci, a među njima se posebno izdvajaju Lužinski breg, Vojak i Ošalj vrh, a po atraktivnosti planinari izdvajaju i Suhi vrh i Šebrn.

Otvaranje nove planinarske obilaznice koju prati poseban dnevnik i vodič, jedna je od svečarskih aktivnosti koje opatijsko planinarsko društvo, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, organizira u povodu svog 70. rođendana, naglasila je predsjednica PD-a "Opatija" Ivana Eterović. U pripremi obilaznice surađivalo se s Komisijom za planinarske putove HPS-a. Član Komisije i povjerenik za putove Gorskog kotara i otoka Krka Matija Perić, posebno je pohvalio rad Markacističke sekcije PD-a "Opatija", zahvaljujući kojoj će planinarenje na novoj obilaznici biti "pravi užitak".

PD "Opatija" pridružena je članica Istarskog planinarskog saveza pa je otvaranju nove planinarske obilaznice "Po vrhovima Učke i Ćićarije" prisustvovao i predsjednik IPS-a Goran Šepić. Dnevnik koji prati obilaznicu ocijenio je izvanrednim te dodao da će obilaznica postati razlogom redovitijeg dolaska rekreativaca i planinara na Učku i Ćićariju. Zadovoljna je i voditeljica marketinga u Javnoj ustanovi Park prirode Učka Doris Kramarić jer je ovime dodan novi sadržaj posjetiteljima i planinarima Učke.

Novomarkirani vrhovi

Idejni začetnik obilaznice, pročelnik Markacističke sekcije PD "Opatija" Boris Petrić, službeno je otvorio novu obilaznicu. Ideja je nastala u Planinarskom domu "Poklon", u srcu Učke i Ćićarije te je i nova obilaznica koncipirana na način da se od Doma može krenuti prema bilo kojoj kontrolnoj točki. Prilikom otvaranja obilaznice organizirane su vođene ture, do kontrolnih točaka Plas i Vojak te Šebrn i Krog. Jedna grupa planinara posjetila je novomarkirane vrhove Maj i Šebrn s polazištem iz sela Mala Učka, a druga vrhove Grnjač, Lužinski breg i Gorica.

Dnevnik točkaste obilaznice "Po vrhovima Učke i Ćićarije" može se nabaviti u Planinarskom domu "Poklon", u prostorijama PD-a "Opatija" ili narudžbom putem adrese e-pošte opatijskog planinarskog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom