ŽENADONNA Akcija

Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke RUŽIČASTE VRPCE PROŠETALE ROVINJOM


Sunčana subota privukla je mnoge građane na glavni gradski trg u Rovinju gdje se odvijala humanitarna akcija povodom dana ružičaste vrpce, a u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja Rovinj ŽenaDonna. Cilj akcije jest edukacija i preventiva, izjavila je predsjednica udruge Ingrid Bernardis, dodavši kako je zadovoljna odazivom građana.

Na štandu su se dijelili letci koji su upozoravali na važnost ranog otkrivanja raka dojke kao najčešćeg tipa raka u Hrvatskoj od kojega obolijeva četvrtina žena. Dijelio se i letak koji pomno objašnjava samopregled kojim se mogu otkriti sitne promjene koje upozoravaju na rak. Po simboličnim cijenama prodavali su razne suvenire, krpe, pregače, pa i knjiga Josipe Pavičić Berardini naslova Šest milimetara: Ispovijest o boli i pobjedi, a svaki je posjetitelj štanda dobio i rozu vrpcu.

Akciju su popratili članovi dramsko-literarne sekcije Udruge umirovljenika Grada Rovinja svojim recitacijama i pjesmom, zatim studio za ritmiku i ples Roxanne svojim izvrsnim plesnim točkama, grupa Mini, Midi e Solisti Zajednice Talijana Pino Budicin sa svojim talentiranim pjevačima. Ingrid Bernardis napominje kako je u akciji sudjelovalo i Društvo osoba s invaliditetom čiji su štićenici prošle subote pekli kolače.

- Ovom akcijom želimo otvoriti svijest ženama o ranom otkrivanju raka dojke. I sama sam pobijedila rak dojke prije devet godina nakon što sam tri godine išla na terapije. Otkrila sam ga na vrijeme, što je rezultiralo uspješnim liječenjem, pa bih tako svim ženama poručila da se odazovu kada dobiju poziv, te da redovito odlaze na kontrolu, rekla je Lidija Trinajstić, članica udruge koja je na štandu dijelila roza vrpce.

Na trgu je, osim štanda, bio postavljen i šator u kojemu su prolaznici mogli izmjeriti šećer i tlak što su omogućili djelatnici Doma zdravlja, Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju prim. dr. Martin Horvat te Crvenog križa. Stotinjak se građana, starijih i mladih, odlučilo na mjerenje tlaka. U akciji je, kao i prethodnih godina, sudjelovala i Talijanska srednja škola Rovinj, ove godine na malo drugačiji način.

-Prošlih smo godina vježbali s građanima, a za ovogodišnju akciju odlučili smo uvesti nešto novo. Naši fizioterapeuti zainteresirane posjetitelje masiraju; izjavila je ravnateljica Talijanske srednje škole Rovinj Ines Venier. Na trgu su se okupili mladi i stariji, žene ali i muškarci, koji također mogu oboljeti od raka dojke. Ružičaste su vrpce, zataknute na majicama građana, šetale trgom potaknuvši prolaznike da zastanu, raspitaju se i sudjeluju u humanitarnoj akciji. (Aleta BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom