MINISTARSTVO ODOBRILO KORIŠTENJE 

U Punta Christu više neće biti velikih festivala. SAZNAJEMO ŠTO ĆE SE TAMO DEŠAVATI

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon brojnih birokratskih komplikacija, Udruga prijatelja obalne utvrde Punta Christo prije dva tjedna konačno je od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobila dopuštenje za korištenje štinjanske utvrde Punta Christo. Svoja su vrata za posjetitelje otvorili 30. travnja, na dan kada se obilježava Noć tvrđava, a tada je utvrdom prošetalo više od tisuću ljudi.

S hrpom ključeva u rukama, a s još više priča i zanimljivih činjenica, supružnici Dalibor i Maja Dabić iz Udruge prijatelja obalne utvrde Punta Christo ovog su puta u obilazak najveće utvrde fortifikacijskog sustava Pule poveli nas. Počevši od mističnog podzemlja, tunela i prostorija smještenih duboko pod zemljom, hodnika i dvorišta, pa sve do impresivnih vidikovaca, razgledali smo velik dio monumentalne utvrde koja sadrži 270 prostorija i tunela. Poput pravih vodiča, Dabići su nam tijekom obilaska utvrde ispričali brojne anegdote i zanimljivosti o povijesti i funkcioniranju tvrđave koja je prelazila iz ruke u ruke vojskama koje su vladale Pulom.

(Snimio Milivoj Mijošek)

U posljednje su dvije godine, uz postojeće prostorije i tunele, od kamenja, zemlje i drugog otpada, očistili i pripremili još šest prostorija koje su se većinom koristile kao barutarne i skladišta za municiju.

- Čišćenje utvrde sveukupno traje već 23 godine, a radilo se u nekoliko faza. Zadnja faza je bila u vrijeme epidemije, pa je tako u posljednje dvije godine petero ljudi na utvrdi radilo pet dana u tjednu. Većinu zaštitnih ograda kroz posljednje dvije godine postavili smo na vidikovce, a ugradili smo i četiri i pol kilometara kabela za električnu energiju, tako da je sve osvijetljeno. Da napravi svatko 10 posto od onog što smo mi napravili ovdje, bili bi najljepši grad na svijetu, kažu Dabići, ističući da je u spomenutoj udruzi 60 članova od početka, a tijekom posljednje 23 godine pomoglo je više od 200 vrijednih ruku.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Vrlo su, kažu, ponosni što su sve uspjeli učiniti bez novčanih sredstava Grada i države, a materijale i druge potrebne stvari donirali su im pojedinci.

- Ponosni smo i što sljedeće godine ulazimo u kurikulum osnovnih škola u sklopu čega će osnovnoškolci dolaziti u razgledavanje tvrđave. Surađujemo i s dječjim vrtićima već godinama, i to je nešto što je bogatstvo svega ovoga, kažu. Razmišljaju i o organizaciji vođenih tura.

U Udruzi prijatelja obalne utvrde Punta Christo planiraju prostore ispuniti izložbama, dati mogućnost lokalnim kreativcima i umjetnicima da pokažu svoj rad, organizirati glazbene i filmske programe. U lipnju će organizirati veće koncerte, a nastojat će nastaviti raditi i zimi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum