"PREGLEDOM DO OSMJEHA"

U humanitarnoj akciji sudjelovalo 150 trkača: ŽENE IDITE NA PREGLEDE JER RAK DOJKE JE IZLJEČIV!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ


Važno je odvojiti dan za pregled jer pregled doslovno spašava živu glavu. Ako se rak dojke otkrije na vrijeme on je izlječiv, a ako je to kasno, smrtnost je vrlo visoka, rekla je predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović, dodajući da pedeset žena u Istri godišnje umre od raka dojke

Točno u 11 sati s pulske Portarate danas je krenula humanitarna utrka "Pregledom do osmjeha" koju je povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca organizirao Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea.

Više od 150 trkača odazvalo se ovoj hvalevrijednoj akciji kojoj je glavi cilj potaknuti žene da se odazovu na preventivne preglede koji im mogu spasiti život.

Stazom, dugom 6.300 metara trčalo se pulskim ulicama u četiri koncentrična kruga koja su simbolizirala dojku. Po riječima predsjednice kluba Gea Nataše Vitasović ova utrka promovira zdrave navike i tjelesnu aktivnost koja je uz zdravu prehranu, neophodna za očuvanje zdravlja.

Humanitarna akcija "Pregledom do osmijeha" (Danilo MEMEDOVIĆ)

- Želimo ukazati da na sve prisutniji problem raka dojke od kojeg u Istri oboli svaka deveta žena. Od ove opake bolesti najlakše se boriti ako se na vrijeme otkrije. Rak dojke nažalost zahvaća sve žene i nije rezerviran samo za one starije dobi, stoga je i cilj ove utrke da se približimo mlađoj populaciji i da ukažemo na potrebu redovitih preventivnih pregleda. Možemo utjecati na to da se rak otkrije na vrijeme i zato potičemo na žene da jednom mjesečno naprave samopregled, jednom godišnje odu na ultrazvuk, a u dvije godine obave na mamografski pregled. Bitno je da se odazovu na pozive koje im šalje Zavod za javno zdravstvo i naša glavna poruka ženama je da brinu o sebi i svom zdravlju, rekla je Vitasović.

Naglasila je da je nužno odvojiti dan za pregled jer pregled doslovno spašava živu glavu.

"Ako se rak dojke otkrije na vrijeme on je izlječiv, a ako je to kasno, smrtnost je vrlo visoka", rekla je Vitasović, dodajući da pedeset žena u Istri godišnje umre od raka dojke.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istarske Županije Aleksandar Stojanović naglasio je da je upravo rak dojke vodeći rak među ženama u Istri ali u Hrvatskoj.

Humanitarna akcija "Pregledom do osmijeha" (Danilo MEMEDOVIĆ)

- Klub Gea je naš dugogodišnji partner u provođenju ovog programa i nizu preventivnih akcija. Zavod provodi nacionalni program prevencije raka dojke i smatramo da je to potrebno i da se žene trebaju javljati, jer prevencija im može spasiti život. Ako se bolest otkrije na vrijeme, žena se može izliječiti. Konkretno čak 90 posto novootkrivenih slučajeva je izlječivo. Rizični faktor je dob žena Iako se ranije smatralo da su najugroženije žene iznad 45. godina danas oboljevaju i puno mlađe žene, pa tako u Istri imamo slučajeve oboljelih mlađih od 30 godina, rekao je Stojanović.

Subotnja utrka bila je humanitarnog karaktera, a sav dobrovoljni prilog prikupljen je za provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u udruzi Gea. Na info-punktu udruge, žene su se mogle informirati o ranom otkrivanju raka dojke, samopregledu i preventivnim i rehablitacijskim programima, a po završetku trke mogla se kušati maneštra koju je pripremila ekipa iz "Street food two".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum