22. KIK FEST

U Buzetu audicijski nastup za Omiški festival: Suradnja dva klapska festivala, kultnog omiškog i tradicijskog buzetskog

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Audicije za 53. Festival dalmatinskih klapa u Omišu kreću iz Buzeta, gdje će buzetski Festival klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli" popularni KIK fest, 30. ožujka po prvi puta biti i audicijski nastup za klape prijavljene za sudjelovanje na ovogodišnjem omiškom festivalu.

Tročlano povjerenstvo

- U suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu, dogovoreno je da 22. buzetski KIK Fest bude ujedno i audicijski nastup za one klape sa sjevernog Jadrana koje su se prijavile za sudjelovanje na ovogodišnjem omiškom festivalu, a to su Pinguentum, Vinčace, Flumen, Teranke i Vidulice. Njihov će audicijski nastup pratiti predstavnici Festivala dalmatinskih klapa iz Omiša, tročlano povjerenstvo koje čine ravnatelj Festivala Mijo Stanić, umjetnički ravnatelj Dušan Šarac i inspicijent Joško Plastić, izjavila je Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Klape koje uspješno prođu audiciju steći će pravo sudjelovanja na izlučnim večerima, a onda, ovisno o uspjehu, možda i u samoj završnici najstarijeg i najprestižnijeg klapskog festivala, 53. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, koji će se održati u lipnju i srpnju ove godine.

Prijave su zaključene

Pavletić također ističe da se pripreme za ovogodišnje izdanje KIK Festa, jedinog klapskog natjecateljskog festivala na krajnjem sjeveru Jadrana, polako privode kraju. Prijave su zaključene, a utvrđen je i redoslijed nastupa te repertoar. Na natjecateljskoj večeri 22. izdanja KIK Festa, nastupit će 12 klapa, sedam muških i pet ženskih, koje će se u svakoj kategoriji natjecati za tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda, za "Buzećanku" - nagradu publike i "Brkicu" - nagradu za najbolji izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

O svemu će odlučivati tročlani stručni ocjenjivački sud kojega čine vrsni poznavatelji klapske pjesme, Jasenko Šetka iz Omiša, Davor Capković iz Zagreba i Tatjana Merkl iz Pule. Buzetski KIK Fest zagovaratelj je izvorne klapske pjesme i tradicionalnog klapskog načina pjevanja a capella, a članovi stručnog ocjenjivačkog suda, uz tehničku razinu izvedbe i kvalitetu interpretacije posebno će ocjenjivati odabrani repertoar, odnosno koliko je klapa razborito izabrala repertoar u odnosu na svoje izvedbene mogućnosti.

Gošća Elis Lovrić

U kategoriji muških klapa natječu se četiri iz Istarske županije Lungomare iz Umaga, Brnistra iz Pule, Valdibora iz Rovinja i Pinguentum iz Buzeta, tri iz Primorsko-goranske županije: Škrljevo iz Škrljeva, Vinčace iz Novog Vinodolskog i Flumen iz Rijeke.

U kategoriji ženskih klapa u borbi za festivalske nagrade nadmetat će se dvije iz Istarske županije Teranke iz Pule i Oleum iz Krasice te tri iz Primorsko-goranske županije Vidulice iz Rijeke, Puntape in Novog Vinodolskog, Bona Forma iz Krka.

Posebna gošća 22. KIK Festa bit će svestrana umjetnica, glumica i glazbenica, labinska kantautorica Elis Lovrić.

Organizator KIK Festa je POU "Augustin Vivoda", suorganizator Hrvatsko društvo skladatelja - HDS - ZAMP koji ovu manifestaciju sufinancira iz sredstava koja služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini