NAJNOVIJEOBJEKT KOJI JE PREUZELO SVEUČILIŠTE PREPUŠTEN VANDALIMA I OVISNICIMA

TU ĆE BITI ZNANSTVENI LABORATORIJI: U oronuloj bivšoj zgradi internog odjela pulske bolnice SMEĆE, NARKOMANSKE ŠPRICE I IZMET

(N. LAZAREVIĆ)

Na Sveučilištu vele da će objekt zaštititi lokotima i rešetkama. S druge strane, dogovoreno je da udruga Institut barem dvaput tjedno čisti prostorije, te da policija redovno obilazi objekt * Sveučilište prijavljuje objekt na europski natječaj vezan uz obnovu znanstvene infrastrukture i razvoj istraživačkog laboratorija

Napuštena bivša zgrada internog odjela pulske Opće bolnice u Zagrebačkoj 30, koja je prije dvije godine dodijeljena Sveučilištu Jurja Dobrile, idealna je meta vandala i okupljalište beskućnika i ovisnika. Na osami, na samom ulazu u bolnički kompleks, samo nekoliko desetaka metara od reprezentativnog zdanja studentskog doma, interna naprosto mami sve one kojima je ovo odlično, iako ne i komforno skrovište.

Iako su na Sveučilištu nakon preuzimanja objekta postavili željeznu zaštitu na vrata i prozore, a neko ga je vrijeme obilazio i čuvar, to očito nije bilo dovoljno. Jučer smo obišli oronulo zdanje čija su masivna glavna vrata bila otvorena, a unutra krš: krhotine stakla, željezni bolnički kreveti izvučeni u hol. Vrata na desnoj strani zgrade osigurana su željeznim rešetkama, no s lijeve strane netko je odnio i katanac i rešetke. Unutrašnjost je nagrizao zub vremena, izdašno potpomognut ljudskom rukom: zidovi i stropovi se ljušte, ispod žbuke izviruju grede, na podu smeće, izmet, bočice lijekova, šprice i ostali pribor potreban za pripremu šuta. Nismo, doduše, primijetili naznake da ovdje netko doista i noći: izuzev nekoliko golih željeznih kreveta, nema madraca, deka. Nema ni smrada.

Navala vandala

Što, međutim, na Sveučilištu kane poduzeti s oronulim zdanjem, na koji ga način namjeravaju zaštititi i čemu su, na koncu, namijenili zdanje? Rektor Alfio Barbieri kaže da će zgradu svakako zatvoriti, što su, uostalom, činili i dosad, no vandali bi uvijek razvalili lokote.

- U postupku smo europskog natječaja vrijednog 120 milijuna kuna za obnovu i opremanje objekta koji bi trebao biti dovršen ove godine. Zgrada je namijenjena znanstvenoj infrastrukturi, tu bi bili laboratoriji za tehničku, biomedicinsku i informatičku, vjerojatno i prirodnu znanost. No, prije toga zgradu ćemo svakako zatvoriti da bismo je zaštitili, kaže Barbieri.

Lorena Mošnja Škare, prorektorica za upravljanje resursima, objašnjava da su zdanje više puta pokušavali zaštititi rešetkama, lokotima, limovima, angažirana je i zaštitarska služba, no Sveučilište se nije moglo samostalno nositi s navalom vandala.

- Bile su česte provale, pa smo obavijestili MUP koji nam je izašao ususret. Uputili smo prijavu 17. studenog 2018., a policija nas je 14. prosinca obavijestila da su kontrolirali zgradu u kojoj su nekad bili odjeli interne medicine i radiologije. Policija je zatečene ljude uputila u prihvatilište za beskućnike Crvenog križa Pula i udrugu Institut, dok su dvije osobe prekršajno sankcionirane zbog posjedovanje droge, kaže Mošnja Škare. Na pitanje kako će zaštititi zgradu, odgovara da će vratiti lokote i rešetke. S druge strane, dogovoreno je da udruga Institut barem dvaput tjedno čisti prostorije, te da policija redovno obilazi ovo mjesto, čime su na Sveučilištu zadovoljni. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam