PRIMJERENI UVJETI

FOTO / Trudnice i rodilje prve su premještene u novu zgradu pulske bolnice: U SUVREMENO OPREMLJENOM I UREĐENOM RODILIŠTU VEĆ SE RODILO DESETAK BEBA

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Trudnice i rodilje prve su premještene u novu zgradu upravo zato da bi bile još zaštićenije od moguće zaraze. Zbog istog razloga na porodu trenutno nije dozvoljeno prisustvo oca ili druge pratnje

Pulsko rodilište proteklog se utorka preselilo na treći kat nove zgrade Opće bolnice, onu zeleno-bijelu. Sada se na ovaj Odjel ulazi sa strane Zagrebačke ulice, s novog parkirališta ispod crvene nadstrešnice. Tu je i hitna ginekološka ambulanta, a uskoro će im se pridružiti i drugi odjeli.

Dosadašnja siva zgrada odlično je služila više od 40 godina, mnoge su se generacije rađale i liječile u njoj, a sada je vrijeme da zablista u puno ljepšem ruhu i nastavi nas služiti još barem toliko. Takav je, uostalom i plan pulske bolnice. Nakon kompletnog opremanja nove zgrade bolnice krenut će se s unutarnjom i vanjskom obnovom zgrade rodilišta. Stara i nova zgrada povezane su širokim i svijetlim hodnicima.

U novoj zgradi već se ovih dana rodilo desetak beba. No, ipak, njihove mame danas rađaju u nešto drugačijim okolnostima, zbog situacije sa koronavirusom. Za sada za njih nema trudničkih tečajeva, a u rodilište ulaze bez pratnje koja ne smije trenutno biti prisutna niti na porodu. Svatko tko kroči kroz ulazna vrata nove zgrade rodilišta proći će kroz kratku epidemiološku obradu i mjerenje temperature. Za svaki slučaj. Ipak su trudnice i rodilje prve premještene u novu zgradu upravo zato da bi bile još zaštićenije od moguće zaraze.

Prostrano i vedro

Ono što prvo upada u oči kad se kroči kroz velika i teška, ostakljena ulazna vrata nove zgrade rodilišta je prostranost i vedrina čekaonice i širokih hodnika. To nije više onaj dugačak hodnik u kojem su uglancane keramičke pločice i koji se uvijek činio nekako siv. I vrata ne proizvode onaj specifičan, glasan, škripavi zvuk lima kao na ulazu u zgradu starog rodilišta. Ovdje je trudnicama i drugim posjetiteljima tik do ulaza lift za gornje katove, a cijela zgrada ima toliko širokih i osunčanih hodnika da je lako izgubiti se u njoj.

Dojam ugode i vedrine može se osjetiti već na trećem katu. Za mame koje su rodile u starom rodilištu ovo je kao ulazak u svemirski brod.

- Neonatologija nam još nije u potpunosti uselila, to je malo delikatniji dio koji mora u potpunosti biti spreman primiti prve najmanje pacijente. No, i to bi trebalo biti do kraja preseljeno ovih dana. Sada ovdje imamo četiri sobe za patologiju trudnoće, odnosno za trudnice koje moraju čuvati trudnoću, i trenutno su tu četiri dvokrevetne sobe. Kada se spoje obje zgrade imat ćemo devet takvih soba. Tada će ponovo biti kompletna jedna strana zgrade odjel patologije trudnoće, odnosno tu će biti cijeli Odjel ginekologije. Ginekološka poliklinika je u manjoj, žutoj zgradi, i tamo se obavljaju redovni ginekološki pregledi, a eventualne hitnoće se javljaju ovdje, u zelenobijelu zgradu. Pedijatrija ide na šesti kat ove zgrade, a neonatologija će ostati na trećem katu, pojasnila nam je glavna medicinska sestra OB Pula Irina Pucić.

Sobe za nedonošćad

Svaka mama koja se sjeća kako je to ležati u malom sobičku koji su zvali «predrađaona» s još četiri rodilje, u krevetima stisnutim jedan uz drugog, jer drugačije ne bi stali, pozavidjela bi im kad bi ugledala luksuznu predrađaonu. A gdje su rađaone? I one su tu, nadomak soba, ali sada iza zatvorenih vrata i zidova, obojene živim bojama i opremljene modernim stolovima za rađanje koji se mogu namjestiti u bilo koju poziciju. Nakon rađaona dolazi soba za oporavak majki koje su rodile carskim rezom, a što je najbolje, one se sada direktno iz operacijske dvorane kroz pomična vrata dopremaju u sobu, bez vožnje na krevetu kroz hodnik. Iza zida dolazi se do jedinog prostora koji je i dalje ostakljen cijelom dužinom prema hodniku odjela - sobe za nedonošćad. E, ovo je sad najmoderniji dio "svemirskog broda". Po četiri visoko postavljena inkubatora na svakoj strani prostorije spojeno je na metalne visoke nosače na kojima se nalaze svi neophodni priključci za medicinske uređaje, a odmah ispod inkubatora nalazi se ploha za previjanje bebica. Ova prostorija sada ima i veliki displej koji će se oglasiti ako u prostoriji iz nekog razloga postane prebučno. Sve buduće majke koje će eventualno imati nedonošćad od sada će biti smještene u sobama na istom katu, nasuprot sobi s inkubatorima.

- Iako nam je svima jako intenzivan i malo naporan ovaj period, vidite da svi imamo osmijehe na licu. Radim već 35 godina, a od toga sam dugi niz godina odradila i u rađaonici i porodila mnogo djece. Biti sada u ovim novim prostorima i u novim rađaonicama je nešto što smo čekali dugi niz godina. To je zaista predivno. Bilo je jako naporno pod ovim uvjetima preseliti sve, ali smo uspjeli. Istog dana imali smo i prvi porod, tako da je bilo višestruko uzbudljivo. Svoj poziv obožavam, i uvijek bi ga ponovo odabrala. Drago mi je da sam dočekala preseljenje u novu zgradu, jer je ovo sad zaista jedna suvremena bolnica. Čak i ona nova oprema koju smo dobili zadnjih nekoliko godina kao da je tek sada u novim prostorima došla do izražaja, rekla nam je Aleksija Matejčić, glavna sestra službe za ginekologiju i opstetriciju.

Rodilje zadovoljne

Reakcije samih rodilja bile su vrlo pozitivne, kaže sestra Matejčić, a najviše im se svidjelo što sada kupaonicu imaju u sobi, a ne kao do sad izvan njih. Kupaonica i tuš kabina u potpunosti su prilagođeni potrebama trudnica i rodilja. Kao i u svim sobama postavljen je sustav za dozivanje medicinskog osoblja. Prema proceduri, žene koje su rodile prirodnim putem i u terminu, kući mogu već drugi dan ako nema nikakve potrebe za zadržavanjem nje ili djeteta, a one koje rode carskim rezom odlaze kući treći ili četvrti dan nakon poroda.

U jednoj od soba zatekli Svjetlanu Deghenghi iz Galižane koja je u četvrtak prijepodne rodila preslatkog crnokosog dečkića Lucu kojeg kod kuće s nestrpljenjem čekaju još dva brata, blizanca.

- Doktorica mi je rekla da očekuje bebu od oko četiri kile, ali na kraju nam se rodila beba od 57 centimetara i 5,2 kilograma. I to prirodno. Veliko hvala babici i svim doktorima koji su mi pomogli na porodu. Ovo je sve novo, i njima i nama, ali normalno je da kad se seli odjel u takvoj epidemiološkoj situaciji, iz želje da nas trudnice i bebače osiguraju od zaraze, da će bit malo užurbano. Treba shvatiti sad svih koji rade u bolnici da je njima najteže, i oni se moraju priviknuti na nove prostorije i gdje im što stoji, ali odlični su svi i imam same pohvale za njih, rekla je Deghenghi.

Sobe u kojima su sada smještene trudnice i rodilje također su u toplim i ugodnim bojama, i, što je najvažnije, bez onog propuha kroz velike stare prozore koji se u nekim sobama starog rodilišta više nisu mogli niti otvoriti. Sada su sve sobe klimatizirane, nema starih radijatora, već će se sve prostorije održavati na jedinstvenoj temperaturi putem središnjeg klimatizacijskog sustava. U sobama u kojima novopečene majke borave sa svojom novorođenčadi nedostaju još kadice za kupanje beba i vage, koje će sad biti u svakoj sobi, uz standardni stolić za previjanje. Novi odjel rodilišta nema više onako veliku odvojenu sobu s dječjim krevetićima i prostoriju za kupanje ili hranjenje beba. Ona je sada svedena na puno manji prostor u kojem i dalje ima dovoljno mjesta da se osoblje pobrine za bebicu ako je potrebno, no glavni cilj je da se sva njega djeteta radi u sobama s majkama od samog početka.

Dio trudnica koji bi htio i u Puli alternativni način poroda, onaj u bazenu za rađanje, još uvijek neće doći na svoje. No prostora, kažu nam sestre, ima i nije rečeno da u doglednoj budućnosti pulska Opća bolnica neće biti opremljena i za takve porode. Pa ipak, mogu se s punim povjerenjem zaputiti na porod u pulsko rodilište, kao i do sada, gdje će ih dočekati stručno i pristupačno osoblje sa širokim osmijehom, bez obzira koliko sati u nizu su već odradili. Sigurni smo da će im početnu tjeskobu zbog neizvjesnosti i strepnje oko poroda od sada barem malo ublažiti interijer novog rodilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum