PIŠE ROBERT FRANK

TRILER U PULSKOM VIJEĆU: Rašula skupio deset potpisa za glasanje o smjeni Dušice Radojčić. Ona se s time ne miri. Vijećnice Ferenčić i Marković Nikolovski pod velikim pritiskom

| Autor: Robert FRANK
Gore: Dušica Radojčić i Milan Rašula, Dolje: Marija Marković Nikolovski i Gordana Ferenčić

Gore: Dušica Radojčić i Milan Rašula, Dolje: Marija Marković Nikolovski i Gordana Ferenčić


Onog dana kad se nezavisni vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula zakleo da će smijeniti predsjednicu Gradskog vijeća Pule Dušicu Radojčić, prva operativka platforme Možemo! u Puli u liku i djelu tog pravnika dobila je najvećeg političkog protivnika, očito posvećenog njenom detroniziranju do krajnjih granica.

Ono što je Rašula zamislio, Rašula je dobrim dijelom i ostvario. Prikupio je, za početak, dovoljan broj od desetak potpisa vijećnika koji traže sazivanje Gradskog vijeća i glasanje za razrješenje Dušice Radojčić. Uputio je to u proceduru. Među tih desetak potpisa su četiri koja pripadaju vijećnicima Nezavisne liste Filipa Zoričića, tri su SDP-ovca, dva HDZ-ovca i potpis samog Rašule.

To je za naš list jučer potvrdila i sama Dušica Radojčić, slavodobitno tvrdeći da tu nema još dva potpisa: vijećnice Gordane Ferenčić i Marije Marković Nikolovski, koje pripadaju Zelenima i Istarskoj stranci umirovljenika i kao takve su dio koalicije s IDS-om. Dušica Radojčić je u SMS prepisci s Glasom Istre otišla i korak dalje. Napisala je da je to s desetak potpisa "suprotno neprovjerenim informacijama koje su plasirane iz Glasa Istre".

Treba znati da je za njenu smjenu potrebno 12 vijećničkih ruku. Obzirom da predsjednica Vijeća ne shvaća stvari točno onakvima kakve jesu, eto joj malo pojašnjenja.

Dakle, vijećnik Rašula je u prethodnom razdoblju, prije nego je poslao dokument s deset potpisa vijećnika u Vijeće, napisao "Izjavu" s dvadesetak redaka teksta u kojem je vijećnicima kojima ju je ponudio na potpis spominjao i time malo pretjerao "materijalnu i moralnu odgovornost". Takvu je "Izjavu", naime, ponudio na potpis vijećnicima koji su za rušenje Dušice Radojčić. Njih 11 je to potpisalo, uključujući i vijećnice Ferenčić i Marković Nikolovski, a Dušica Radojčić tvrdi da je Glas Istre kategorički lagao kad je to objavio. S druge strane, kao autor tog teksta, kategorički tvrdim da su vijećnice Ferenčić i Marković Nikolovski tu "Izjavu" potpisale.

Jedina koja to nije potpisala bila je vijećnica SDP-a Sanja Radolović koja je rekla da je "Izjava" neprimjereno napisana.

Sama logika govori da bi vijećnice Ferenčić i Marković Nikolovski u proteklih sedam dana, koliko je prošlo od objave našeg teksta vezanog za "Izjavu" i njihove potpise, reagirale i demantirale svoj potpis da ga stvarno nisu stavile. No, nigdje, ni riječju to nisu dovele u pitanje, koliko god se neki isljednički trudili izvući to iz njih. Ali jesu, potpisale su, što je zgrozilo i IDS i Možemo! koji ih sada oblijeću želeći ih vratiti u jato koje njih dvije možda žele napustiti. A možda i neće. I to je njihova stvar.

Što se mene i nas tiče, vijećnice Marković Nikolovski i Ferenčić mogu glasati i za mongolskog cara Kublaj-kana. Glasanje vijećnika je privatna stvar i osobni odabir. Apsolutno stojim pri tome da su one stavile potpis na "Izjavu", unatoč tezi Dušice Radojčić da su to bile "neprovjerene informacije plasirane iz Glasa Istre".

Nego, tako je lijepo na djelu, u Gradskom vijeću Pule, gledati usku, iskrenu, toplu i prirodnu suradnju Možemo! i IDS-a koji se svim snagama trudi zadržati Dušicu Radojčić na čelnom mjestu Gradskog vijeća. Nevjerojatno, ali to je politika, i kurva i umjetnost kompromisa, i spoj nespojivoga.

U međuvremenu, Milan Rašula je, više-manje na poticaj i interpretaciju SDP-ovke Sanje Radolović da je "Izjava" neprikladan dokument, pripremio drugačiji dokument koji je u konačnici i uputio na Gradsko vijeće s desetak potpisa, što je dovoljno za traženje njegovog sazivanja i glasanje o opozivu Dušice Radojčić. Ponavljamo, za njeno rušenje je potrebno 12 glasova. "Izjava" je, slikovito, poderana, a na tom novom dokumentu, u stvarnosti komadu papira s imenom i prezimenom vijećnika te OIB-om, a bez fraza poput "materijalne i moralne odgovornosti" koje je Rašula nepotrebno umetnuo u tekst, sada doista nema potpisa vijećnica Ferenčić i Marković Nikolovski. Dakle, "Izjavu" su potpisale, a papir ili dokument, kako god ga nazvali i koji je službeno upućen na Gradsko vijeće - nisu. I to je njihovo pravo (kupile si žene malo vremena i manevarskog prostora da se obrane od dosadnjakovića…).

Naš list je, opet podsjećamo, samo tvrdio da su potpisale "Izjavu", jer ovog, aktualnog "papira" u tom trenutku nije ni bilo. Kako će po svojoj savjesti i političkim afinitetima Ferenčić i Marković Nikolovski glasati na Vijeću, hoće li biti 11. i 12. vijećnički glas za smjenu Dušice Radojčić ili će pak glasati za njen ostanak, isključivo je pitanje njihove odluke. Lobiranja IDS-ovaca i možemovaca, koji ih pritišću da ostanu na strani Dušice Radojčić i tako podrže neformalnu suradnju te dvije stranke, traju već danima. Ni druga strana ne spava. To je demokracija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini