SRPSKA NACIONALNA MANJINA

DOPUNSKI IZBORI U PULI: Milan Rašula objašnjava kako će se ponašati u Vijeću ako bude izabran kao 22. zastupnik

| Autor: Marcello ROSANDA
Milan Rašula

Milan Rašula


Kako trenutačno stvari stoje, pripadnici srpske nacionalne manjine u Puli će za predstojeće dopunske izbore za člana Gradskog vijeća iz njihovih redova imati dvoje kandidata, odnosno nositelja nezavisnih lista - Milana Rašulu i Mirjanu Galo.

Sadašnji član Vijeća pulskih i istarskih Srba, te njihov bivši predsjednik, magistar prava Milan Rašula, svoju nam je kandidaturu potvrdio telefonski, te kazao da je to bio zaključak sastanka pulskog Vijeća srpske nacionalne manjine.

"Bit će to četveročlana nezavisna lista politički neobojanih i dosad neangažiranih ljudi. Nećemo biti ničija moneta za potkusurivanje. Pristupit ćemo izborima i kasnijem angažmanu ozbiljno i odgovorno. Podržat ćemo sve što je u interesu grada i građana. Trebamo skupiti 110 potpisa, pa se trenutno fokusiramo na to", najavio je Rašula i istaknuo da članovi njegove liste, pa i on sam, nemaju nikakvih obaveza ni hipoteka prema ikome, kako na nacionalnoj razini tako i na lokalnoj, očito aludirajući na suradnju HDZ-a i srpskih manjinaca na nacionalnoj razini, te na njegovu dosadašnju suradnju s IDS-om na lokalnoj razini.

"Od otprilike 3.500 Srba koliko ih ima u Puli, glasanju obično pristupa njih 300 do 400. To znači da će, kako stvari stoje, stotinjak Srba odlučiti o političkoj budućnosti Pule", zaključio je Rašula.

Svoju kandidaturu istaknut će i bivša predsjednica pulske Nove ljevice Mirjana Galo, što nam je i potvrdila, no ipak nije htjela podrobnije komentirati dopunske izbore te je li skupila potreban broj potpisa za kandidaturu.

Podsjetimo, dopunski će se izbori održati 3. listopada u Puli, a radi se o tome da provedenim lokalnim izborima u svibnju nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u pulskom Gradskom vijeću.

Gradsko izborno povjerenstvo za provedbu tih dopunskih izbora dežura u Komunalnoj palači radi ovjere očitovanja o prihvaćanju kandidatura u ponedjeljak i utorak, 30. i 31. kolovoza, od 14 do 16 sati. Za sljedeće dane obavijest o dežurstvu bit će pravodobno objavljena, zaključno sa 7. rujnom. Do tog datuma, dakle, oba potencijalna kandidata imaju vremena za istaknuti svoju kandidaturu.

Za kraj, važno je napomenuti da su izbori za predstavnika srpske manjine iznimno važni s obzirom da trenutačna vlast u Puli (Zoričić-Možemo-SDP) ima 11, a oporba (IDS i HDZ) 10 vijećnika. Ako se predstavnik Srba prikloni oporbi, gradonačelnik Zoričić više neće imati većinu u Vijeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini