JESEN NA PRAGU

Treba se pripremiti za sezonu grijanja: Pulske dimnjake i OVE SEZONE ČISTI OSJEČKA TVRTKA

| Autor: Borka PETROVIĆ

Zna se dogoditi da dimnjake tijekom sezone neloženja nasele pčele ili ptice koje u njima izgrade svoja gnijezda, a ponekad su jednostavno puni lišća i grančica. U takvim situacijama neophodno je čišćenje zagušenog dimnjaka od strane dimnjačarske službe, kaže Aleksandar Matić, direktor Castrum Pula 97 

 

Redovno održavanje dimnjaka i ložišta značajno utječe na sigurnost života i imovine, a provodi se najmanje jednom godišnje. Zakonska je to obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici zgrada, stanova i poslovnih prostora. Čišćenje dimnjaka u zgradama plaća se iz pričuve, pa stanare neće dodatno financijski opterećivati, veli Aleksandar Matić, direktor Castrum Pula 97.

Manji računi za grijanje

Dimnjačarske poslove u Puli izvodi tvrtka Dimnjak iz Osijeka, koja koncesiju ima i na području Vodnjana.

- Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere, ističe Matić dodajući da se redovitim održavanjem mogu izbjeći teške posljedice, ali i umanjiti računi za grijanje i štetan utjecaj na okoliš.

Zna se dogoditi, navodi, i da dimnjake tijekom sezone neloženja nasele pčele ili ptice koje u njima izgrade svoja gnijezda, a ponekad su jednostavno puni lišća i grančica. U pogledu neispravnosti dimnjačari se najčešće susreću s neispravnim pristupima dimnjaku, zapaljivom smolom, nedostupnim kontrolnim vratašcima, zaprekama u dimnjaku te neovlaštenim priključenjem korisnika na dimnjak. U slučaju da dimnjačar ustanovi neke od neispravnosti, na osnovu dogovora upravitelja i predstavnika stanara te njihovog zahtjeva, dostavit će prijedlog tehničkog rješenja problema.

Redoviti pregled dimnjaka uključuje vizualni pregled, što podrazumijeva utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađivanje uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u funkciji dulje od godinu dana te se obvezno čisti.

Nezadovoljni cijenom

Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka te po nalogu inspekcije.

Lanjske je godine bilo dosta poziva nezadovoljnih korisnika koji se nisu slagali s cijenama usluge, ali i onih koji do usluge čišćenja nisu mogli doći kada su to zamislili. Upravo zato, uslugu je dobro osigurati na vrijeme, kako bi sezonu loženja dočekali spremni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater