KONTROLA DIMNJAKA IZVAN KONTROLE

Građane šokiraju visoki računi, čak i za dimnjake koji se ne koriste


Od kada je novi koncesionar, osječka tvrtka Dimnjačar, preuzela dimnjačarske poslove u Puli građani se učestalo bune da su im računi za dimnjačarske usluge enormno povećani. Uslugu koju su ranije, dok su dimnjačari bili pod ingerencijom Herculanee, plaćali, kažu, između 300 i 400 kuna, sada ih košta između 1.500 i 3.000 kuna. Postoje i šokantni slučajevi gdje je ispostavljeni račun bio i viši od šest tisuća kuna, a zabilježen je i račun veći od osam tisuća kuna! Stoga smo gradske vlasti upitali razmišljaju li o povlačenju koncesije s obzirom na sve te primjere, ali i iskustva suvlasnika zgrada koji tvrde da si dimnjačari sami izmišljaju poslove i naplaćuju usluge koje od njih nisu tražene.

Šok od 8.325 kuna

Koliko se vidi iz odgovora Grada Pule, čini se da gradska vlast, za sada, ne vidi ništa sporno u postupanju koncesionara niti u primjerima drastičnog pražnjenja ionako siromašnih pričuva. Naime, suvlasnici zgrada bune se da novi koncesionar pregledava sve dimnjake na zgradi - i one koji se koriste, ali i one koji se ne koriste. Tako postoji primjer zgrade na Punti, gdje stanari navode da nemaju predstavnika suvlasnika te da nitko, niti stanari niti upravitelj zgrade, nije zvao dimnjačare, niti su stanari pismeno obaviješteni o čišćenju, a dimnjačari su im svejedno došli. I ne samo to, obavili su, kažu nam, vizualnu kontrolu 14 dimovoda te utvrdili da je većina neispravna. Za to su im iz pričuve naplatili 8.325 kuna iako, kako ističu suvlasnici, svaku kunu štede za hitne intervencije na krovu koji je u očajnom stanju.

- Cijene pregleda su puno veće nego ranije, pogotovo što su "stari" dimnjačari čistili one dimnjake koji su bili u upotrebi, a ne one neispravne i van upotrebe, koji ionako imaju zabranu korištenja. Nama će dimnjaci koji su neispravni i neće se koristiti niti sljedeće godine, i ubuduće biti neispravni. I neće se koristiti, pa ne vidimo razlog da nam oni dolaze i pregledavaju ih i čiste iz godine u godinu, a, naravno, sve to i naplaćuju iz godine u godinu, kažu nam suvlasnici ove zgrade.

Drugi primjer dobili smo od predstavnice stanara druge zgrade kojoj su "novi" dimnjačari ispostavili račun od 6.350 kuna, a kojeg suvlasnici osporavaju. Kažu, naime, da su naručili čišćenje dimovoda, što u konačnici nije napravljeno, ali jest mjerenje dimovoda koje nisu naručili jer su izmjereni davne 1978. godine i od tada - dimnjaci nisu narasli.

Kontaktirajući pojedine upravitelje pulskih zgrada, koji su s nama pričali neslužbeno, potvrdili su nam da su računi znatno veći nego ranije i da stalno trebaju tražiti detaljnu specifikaciju obavljene usluge kako bi objasnili suvlasnicima zgrada o čemu se radi jer se građani protive plaćanju visokih računa. S druge strane, u nekoliko navrata, novi koncesionar je za naš list uvijek svoje aktivnosti i cijene opravdavao striktnom provedbom odluke Grada Pule.

S obzirom na veliko nezadovoljstvo Puljana koji koriste, ali i onih koji ne koriste njihove usluge jer su "otkazali" dimnjake koji im više nisu bili potrebni zbog promjene energenta, Grad Pulu smo pitali hoće li promijeniti svoju Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova ili će, čak drastično, promijeniti odluku o dodijeljenoj koncesiji. Također nas je zanimalo hoće li Grad Pula izmijeniti, ili zahtijevati od upravitelja zgrada na području Pule da se izmijeni, odluka da se čak i oni dimnjaci koju su van upotrebe trebaju čistiti jer se tako tjera suvlasnike da plaćaju uslugu koja im uopće nije potrebna. Naime, ako je riječ o gradskoj odluci i cjeniku onda je Grad Pula, prvenstveno pulsko Gradsko vijeće, može i izmijeniti. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater