GRAD PULA UVEO RAD ZA OPĆE DOBRO

TKO ODBIJE POSAO, OSTAJE BEZ SOCIJALNE POMOĆI: Petero korisnika uskoro počinje raditi u pulskoj Herculanei

Grad neće odmah strogo nastupiti prema onim koji u startu odbiju raditi. Ako se ne odazovu, nećemo odmah ukinuti naknadu. Međutim, u slučaju da se ne jave drugi put, tad ćemo obavijestiti Centar za socijalnu skrb i oni će donijeti rješenje o ukidanju minimalne zajamčene naknade, kaže pročelnica Ivana Sokolov

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Grad Pula nedavno je prvi put uveo takozvanu mjeru rada za opće dobro kojom bi radno sposobni korisnici državna zajamčene minimalne naknade trebali zajednici vratiti financijsku pomoć koju dobivaju za podmirenje svojih osnovnih životnih potreba. To bi, naravno, trebali učiniti dragovoljno, bez naknade, a oni koji to odbiju, ostat će bez naknade. Iako mjera nikad dosad nije primijenjena, ta je mogućnost predviđena Zakonom o socijalnoj skrbi.

Koliko je uopće korisnika zajamčene minimalne naknade? Iz Grada na to pitanje odgovaraju da, prema podacima nadležnog pulskog Centra za socijalnu skrb, na području Pule ima

185 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade i svi oni bit će pozvani na rad za opće dobro. Iznos naknade propisan je Zakonom o socijalnoj skrbi i iznosi 1.000 kuna za radno sposobnog korisnika spomenute naknade, 1.300 kuna za radno nesposobnog korisnika te oko 700 kuna po članu kućanstva ako se radi o više korisnika unutar istog kućanstva.

Iz Komunalne palače napominju da ne postoji postupak prijave rada za opće dobro, već će se prema dostavljenom popisu korisnici pozvati na inicijalni razgovor u Upravni odjel za društvene djelatnosti i mlade. S prvom skupinom korisnika razgovor je obavljen jučer i petero njih će početi raditi za opće dobro, potvrdila nam je pročelnica za društvene djelatnosti Ivana Sokolov.

Oni će početi raditi u Herculanei, i to nakon što prođu odgovarajuću proceduru medicine rada i zaštite na radu.

Radi se o jednostavnijim poslovima u trajanju od minimalno 60, a maksimalno 90 sati mjesečno. Korisnici bi rad za opće dobro obavljali u sredinama u kojima žive da bi zajednici kroz svoj rad vratili financijsku pomoć koju dobivaju za podmirenje osnovnih životnih potreba, napominju iz gradske uprave.

Neslužbeno doznajemo da postoje korisnici koji zloupotrebljavaju sustav: neki od njih godinama primaju naknadu, a rade na crno. Neki mjesečno dobivaju skoro dvije tisuće kuna: zajamčenu naknadu od tisuću kuna, potom pomoć za troškove stanovanja od 650 kuna te vaučer za struju u iznosu od 200 kuna.

Sokolov to pak nije potvrdila ni opovrgnula. Napominje da na razgovor zovu kako radno sposobne, tako i djelomično sposobne korisnike, koji prema zakonu mogu raditi za opće dobro.

Izuzetak su stariji od 65, koji se smatraju radno nesposobnima, potom oni koji su pet godina pred ostvarenjem starosne mirovine, dijete starije od 15 dok se redovito školuju, do 26. godine života, potom trudnice i rodilje do šest mjeseci nakon Izuzeti su i roditelji koji čuvaju i odgajaju dijete do godinu dana, blizance do tri godine ili oni s troje i više djece do navršenih deset godina te roditelji koji koriste posvojiteljski dopust.

Izuzet je i nezaposleni član kućanstva bez prihoda koji skrbi o djetetu ili odraslom članu obitelji koji nije sposoban skrbiti o sebi, potom nezaposleni član kućanstva koji skrbi za dijete predškolske dobi, a kojemu skrb nije moguće osigurati uz pomoć treće osobe ili u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Sokolov naglašava da su izuzeti i oni kojima je utvrđena privremena nezapošljivost, a nju pak dokazuje vještak.

"Svi koji su na prvom sastanku izjavili da imaju određenih zdravstvenih poteškoća i da nisu u mogućnosti uključiti se u bilo kakav radni proces, upućeni su pri nadležnoj instituciji pokrenu postupak za ocjenu svoje radne sposobnosti, i to moraju napraviti do konca srpnja, naglašava Sokolov.

Ipak, napominje da Grad neće odmah strogo nastupiti prema onim koji u startu odbiju raditi.

- Ako se ne odazovu, nećemo odmah ukinuti naknadu. Međutim, u slučaju da se ne jave drugi put, tad ćemo obavijestiti Centar za socijalnu skrb i oni će donijeti rješenje o ukidanju minimalne zajamčene naknade, veli Sokolov. Važno je naglasiti, nastavlja ona, da se tu radi o pozitivnoj diskriminaciji budući da će korisnici biti lakše dostupni na tržištu rada i lakše će se zaposliti.

Na pitanje hoće li korisnici raditi i u drugim tvrtkama, osim u Herculanei, iz Grada odgovaraju da će u ovom komunalcu raditi na samom početku, a kasnije će se ova mjera dogovarati i s drugim ustanovama, ovisno o potrebama. Radi se o jednostavnijoj vrsti poslova koja ne zahtijeva dodatnu edukaciju i angažman, kažu iz Grada. Poznato je da Herculanea angažira vanjske tvrtke koje za njih obavljaju određene poslove, poput košnje trave, pa je za očekivati da će sad na tim poslovima angažirati korisnike naknade. Bez naknade, naravno. Iz Herculanee, međutim, objašnjavaju da će

sve osnovne poslove i ubuduće obavljati radnici tvrtke, dok će se podizvođači angažirati prema potrebi. "Svrha i cilj uvođenja ove mjere je, između ostalog, integracija ove populacije u društvo, odnosno približavanje tržištu rada, a samim time i lakši pronalazak zaposlenja, što je mogućnost koju će u skladu sa zakonom i pravilnicima tvrtke zainteresiranima ponuditi i Herculanea", napominju iz pulskog komunalca.

Iako se mjera prvi put uvodi u Puli, mogućnost rada za opće dobro postoji dugo.

"U Istarskoj županiji mjera nije zaživjela, no vjerujemo da će u Puli pokazati dobre rezultate unatoč potencijalnim proceduralnim poteškoćama u provođenju, posebno u samom početku. Neki manji gradovi i općine imaju pozitivna iskustva u provođenju ove mjere, primjerice Virovitica, Čakovec, Mursko Središće i Orehovec. Ondje su se poslovi uglavnom odnosili na održavanje zelenih površina, sadnju, zalijevanje i čišćenje. Neki gradovi uključili su ih za pomoć

Crvenom križu, tamo gdje su prihvatni centri za izbjeglice, a neki su pomagali u pučkim kuhinjama i skladištima Crvenog križa", navode iz Komunalne palače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of