PORAŽAVAJUĆI PODACI

Saznajemo koliko je korisnika socijalne pomoći u Puli radilo za opće dobro

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Oni koji su radili - radili su u Herculanei (snimio Amir MUSEMIĆ)

Oni koji su radili - radili su u Herculanei (snimio Amir MUSEMIĆ)


Od 185 ljudi u Puli koji su korisnici socijalne pomoći a radno su sposobni, samo njih 10 je radilo za opće dobro bez naknade.

Naime, Grad Pula je prošlog prvi put uveo mjeru rada za opće dobro bez naknade kojim bi, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, korisnici minimalne zajamčene naknade trebali vratiti zajednici dio financijske pomoći koju dobivaju za podmirenje svojih osnovnih životnih potreba.

Tada su iz Komunalne palače odgovorili da na području Pule ima 185 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika socijalne pomoći i svi će oni, rečeno je tad, biti pozvani na rad za opće dobro. No, kako saznajemo, radilo je samo njih 10.

Lanjskog srpnja izvijestili smo da petero korisnika počinje raditi u Herculanei, a riječ je o jednostavnijim poslovima u trajanju od minimalno 60, a maksimalno 90 sati mjesečno. No, sudeći prema odazivu korisnika, pitanje glasi je li ova mjera, čiji nastavak iz Grada najavljuju i na proljeće, doista i uspjela.

"Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za radno sposobne i djelomično radno sposobne samce ili članove kućanstva koji su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, to jest kojima je osnova uzdržavanja socijalna pomoć, dužne su organizirati rad za opće dobro od 60 do 90 sati mjesečno bez naknade te snositi troškove za provedbu rada za opće dobro i zaštite na radu", pojašnjavaju nam iz Grada Pule.

Navode da se, u suradnji s Herculaneom, s implementacijom ove mjere započelo lanjskog srpnja i da se mjera provodila do kraja 2022. godine.

Nakon proteka prvog ciklusa provedbe ove mjere, zanimalo nas je na kojim su poslovima bili angažirani korisnici zajamčene minimalne naknade, kakvi su rezultati, ali i što je s nastavkom provedbe mjere, budući da je prvi ciklus završio.

- Obveznici izvršavanja rada za opće dobro bili su angažirani na raznim poslovima: od grabljenja pokošene trave nakon košenja javnih zelenih površina, uklanjanja otpadaka s javnih površina, održavanja staza, skupljanja otpada na utvrđenom području pometa do otklanjanja izrasle trave i korova na javnim površinama, skupljanja otpalog lišća i obavljanja drugih jednostavnih poslova. S izvršiteljima obveze rada za opće dobro, za koje je specijalističkim pregledom utvrđena sposobnost za rad na navedenim poslovima, sklapao se ugovor o radu za opće dobro, bez naknade, informiraju nas iz Grada.

Saznajemo i da su, od desetak potpisnika tog ugovora, dvije osobe dobile priliku uključivanja u tržište rada putem ugovora o radu na određeno vrijeme. S obzirom da je postojala mogućnost da netko, tko je korisnik zajamčene minimalne naknade, odbije raditi za opće dobro, zanimalo nas je kakve su posljedice takve odluke, odnosno hoće li korisnici ostati bez socijalne pomoći kao što je najavljeno.

Iz Grada odgovaraju da su "obveznici rada za opće dobro, koji se iz osobnih razloga nisu uključili u radni proces, upućeni nadležnom Centru za socijalnu skrb na daljnje postupanje zbog neodazivanja".

Za kraj nam iz Grada najavljuju da je, "uvažavajući zahtjevnost rada na otvorenom u zimskim uvjetima, nastavak provođenja ove mjere, u organizaciji nadležnog upravnog odjela Grada Pule, planiran u proljetnim mjesecima".

Iznos minimalne zajamčene naknade propisan je Zakonom o socijalnoj skrbi i iznosi 1.000 kuna za radno sposobnog korisnika naknade, 1.300 kuna za radno nesposobnog korisnika te oko 700 kuna po članu kućanstva ako se radi o više korisnika u istom kućanstvu.

Iako smo pitanja poslali još proteklog tjedna, iz pulskog Centra za socijalnu skrb do zaključenja lista nisu odgovorili koliko je korisnika ostalo bez socijalne pomoći jer su odbili raditi za opće dobro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum