NOVA KNJIGA

"The Wisdom of Aramis" Elije Pekice Pagon, ZBIRKA ŽIVOTNIH MUDROSTI NAUČENIH OD MALOG MOPSA


Ovih je dana izašla iz tiska nova knjiga eseja na engleskom jeziku pjesnikinje i publicistkinje Elije Pekice Pagon pod naslovom "The Wisdom of Aramis" ("Aramisova mudrost") u vlastitoj nakladi autorice. Knjiga donosi životne lekcije koje se mogu naučiti od najboljih prijatelja i vjernih pratitelja te progovara o jednom boljem svijetu.

Eseji o životu

Aramis, ili Ari kako ga autorica naziva, je jedan običan mali mops koji se pojavio u njenom životu i bila je to "ljubav na prvi pogled", kako sama kaže. "Nikad neću zaboraviti dan kada je Ari došao u moj život. Osjećala sam se kao da sam ponovno rođena", piše autorica i taj je osjećaj dobro poznat svim vlasnicima kućnih ljubimaca, no Pekica Pagon iskoristila je da taj sudbonosni susret upotrijebi kao okidač za eseje o životu. Ariju, od kojeg je mnogo toga naučila, autorica je uputila posvetu na početku knjige, objasnivši da joj je "pokazao slatkoću čiste ljubavi, poniznost, ljubaznost i suosjećanje" i da je "njen svijet bolje mjesto zbog njegove prisutnosti u njemu". Autorica o svom četveronožnom ljubimcu čija fotografija krasi naslovnicu i koji ju je nadahnuo da napiše eseje koje je objavila u knjizi, često govori kao o njenom anđelu čuvaru.

Primjerice jedna stvar koju je naučila od Arija je da uvijek treba biti znatiželjan. "Biti znatiželjan znači biti živ. Kada prestanete biti znatiželjni to znači da ste se umorili od života i cijelog svijeta. Znatiželja će je ono što će držati vaše srce mladim i dušu sretnom", piše autorica.

Knjiga donosi 65 poglavlja na 400 stranica, a upotpunjena je fotografijama malog Arija te istaknutim citatima književnika, filozofa ili političara kao što su Hermann Hesse, William Blake, Khalil Gibran ili Thomas Jefferson, uz mnoge druge. Poglavlja nose naslove kao što su "Zaustavite se i pomirišite ruže", "Slijedite svoj put", "Budite junak", "Krenite dalje" ili pak "Umjetnost opuštanja", "U potrazi za svjetlom", "Religija ljubavi", "Zen pristup životu"... Onom tko samo letimično pogledom prođe preko tih naslova bit će jasno da autorica u ovoj knjizi želi nešto poručiti, podijeliti savjete, bilo da su oni temeljeni na vlastitim iskustvima ili tuđim.

Brojne teme

"The Wisdom of Aramis" priča o ljubavi, empatiji, duhovnosti, slobodi, strahu, prijateljstvu, obitelji, slučajnostima, sreći, radosti, pa čak i o kavi za koju je nepoznati autor kojeg se citira u okviru poglavlja "The Magic of Coffee" rekao da je "poput ljubaznosti" zato što "razbuđuje duh i popravlja dan". O tome bi vjerojatno ljubitelji kave kojih u Hrvatskoj ima mnogo, mogli štošta reći i to vjerojatno u prilog citiranoj konstataciji.

Elia Pekica Pagon je objavila tri knjige poezije, pet knjiga eseja i knjigu njenih razgovora s istaknutim, poznatim ljudima iz cijelog svijeta. Njeni stihovi objavljivani su u raznim antologijama u SAD-u, a "The Wisdom of Aramis" je njena prva knjiga eseja na engleskom jeziku, a u pripremi je izdavanje ove knjige i na američkom tržištu.(M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter