SOBE SE POPUNJAVAJU

PULSKI SVEUČILIŠNI KAMPUS SE OPET BUDI Počele pripreme za ispite, a ponovno ima i posla za studente RAVNATELJ ČERINA: JOŠ SMO DALEKO OD NORMALNE SITUACIJE, ALI LIJEP JE OSJEĆAJ VIDJETI DA SE STUDENTI VRAĆAJU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Miodrag Čerina, ravnatelj Studentskog centra/Sve su popunjenije i sobe u Studentskom domu/ (Neven LAZAREVIĆ/Dejan ŠTIFANIĆ)

S popuštanjem mjera vraćaju nam se neki studenti u Pulu, prvenstveno s Muzičke akademije, zdravstvenih studija, Znanosti o moru... Protekla dva mjeseca u Domu je bilo desetak studenata, a sada ih je oko 30. U restoranu se izdavalo 30 obroka dnevno, sada 160. Još smo daleko od normalne situacije, ali lijep je osjećaj vidjeti da se studenti vraćaju, kaže ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina

Život se nakon dva mjeseca mjera za sprječavanje zaraze koronavirusom počeo vraćati u Sveučilišni kampus u Puli, mada još uvijek sramežljivo. Trenutno je u Studentskom domu 20 posto studenata od ukupnog broja, a svakim se danom prazne sobe pomalo popunjavaju.

- S popuštanjem mjera vraćaju nam se neki studenti u Pulu, prvenstveno s Muzičke akademije, zdravstvenih studija, Znanosti o moru... Protekla dva mjeseca u Domu je bilo desetak studenata, a sada ih imamo oko 30. Za usporedbu, u restoranu se u proteklom razdoblju epidemije izdavalo 30 obroka dnevno, sada smo već na 160 obroka. Još smo daleko od normalne situacije, ali lijep je osjećaj vidjeti da se studenti vraćaju. Lijepo je vidjeti neka lica nakon dva mjeseca odsustva. Danas sam vidio četvoricu novih koji su nam se vratili, a evo, upravo sada vidim još troje. Mi smo kao malo veća obitelj, to su prednosti malih centara kao što je naš, kaže ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina.

Neki od studenata vraćaju se za stalno, neki dolaze privremeno pa se vraćaju kućama. Razlozi za povratak su priprema i polaganje ispita, poslovi, a mnogi su stigli da bi zamijenili stvari koje su im u Puli ostale od zime. Uglavnom, svi se najavljuju unaprijed da dolaze u Dom. Tijekom epidemije u Studentskom su domu boravili i inozemni studenti, neki čak i iz Italije i Španjolske, zemalja koje su strahovito pogođene Covidom-19. U Pulu su u sklopu međunarodne razmjene stigli znatno prije početka širenja zaraze.

- Da, došli su puno ranije i ostali. Možete zamisliti kako im je bilo daleko od kuće. Ali, tu su bili puno sigurniji nego, na primjer, u sjevernoj Italiji. Nisu bili nezaposleni, cijelo su vrijeme imali neke obaveze, slušali nastavu na daljinu i slično, kaže Čerina.

Epidemiološko "zatvaranje" u ožujku i travnju jako se odrazilo na ponudu poslova za studente. S obzirom da većinu njih preko pulskog Student servisa zapošljavaju poslodavci iz sektora ugostiteljstva, turizma i trgovine, djelatnosti koje su bile pod najstrožim restrikcijama, jasno da je angažmana bilo na kapaljku.

- Ovog travnja radilo je 70 posto manje studenata nego u travnju prošle godine. S obzirom na mjere i na to da su naši studenti uglavnom angažirani u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini, to je smanjenje bilo i očekivano. Sada, kako se popušta s mjerama i kako te djelatnosti počinju s radom, tako i raste potražnja poslodavaca za studentima, kaže nam voditeljica Student servisa Dragana Belas.

Onih 30 posto studenata koji su unatoč "lockdownu" radili bilo je angažirano u djelatnostima koje su funkcionirale i za najstrožih mjera. Saznajemo da dobar broj njih radi u bolnici, a ima ih dosta koji su preko studentskog ugovora zaposleni u tvrtkama koje su svojim djelatnicima omogućile rad od kuće, pa tako i studentima.

Da se situacija pomalo mijenja na bolje, vidi se po objavi oglasa poslodavaca u potrazi za radnom snagom - u zadnjih tjedan dana izlazi po par oglasa dnevno, što je još uvijek malo s obzirom da je u Student servis u travnju i svibnju ranijih godina dolazilo i po desetak oglasa dnevno. "I po podizanju ugovora vidimo da su studenti počeli raditi. Još je uvijek to puno manje nego ranije, ali s otvaranjem ugostiteljskih objekata i trgovina, krenulo je i to", kaže Belas.

Mada se poslodavci pomalo pripremaju za sezonu nakon dva mjeseca pauze, teško će se naredni mjeseci moći uspoređivati s redovnim godinama. Posebno ne s prošlom, koja je u svim sektorima bila rekordna.

- Student servis nije imao obustavu rada, cijelo se vrijeme, uvjetno rečeno, radilo normalno. Poslovanje se odvijalo on-line, pa bi studenti isprintali ugovor preko našeg web servisa da ne bi morali dolaziti do nas. I komunikacija sa studentima i poslodavcima odvijala se preko e-pošte ili telefonom, kaže Belas.

To je omogućeno digitalizacijom sustava još prošle godine. Izrada i preuzimanje e-ugovora obavlja se preko web portala Studentskog centra (www.scpu.hr). Studenti se prijavljuju preko svog korisničkog računa, a odmah imaju uvid i u podignute, obračunate te naplaćene ugovore te pregled zarade po godinama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum