NIKAD RANIJE Rasprodan sav ogrjev

SUHA DRVA KO' SUHO ZLATO Zima je pred vratima, a bršude nema ni za lijek


Lani su se drva, piljena na kratko i s prijevozom, znala naći već za 350 kuna po kubiku. No, ove su godine, saznajemo, suha drva prodana već u rujnu, kada su se cijene penjale i do 500 kuna, pa i više. Tko nije na vrijeme osigurao ogrjev, nade ne mora polagati ni u novu sječu, jer teško će se na "zeleno" grijati ove zime

- Halo, zovem u vezi oglasa. Imate drva? - A, ne. Sve smo prodali. Gotovo je. Imam zelena, tek su piljena, rekao nam je čovjek s druge strane slušalice s tinjanskog područja. Da kojim slučajem i ima dovoljno drva za prodaju, kaže, ne bi ih prodavao za južnu Istru, jedino ako se sami ne pojavimo s organiziranim prijevozom.

Što južnije, to tužnije - zima ide, a drva na jugu Istre nema ni za lijek. Za suhom bršudom se traga k'o za suhim zlatom, kad bi bilo suhog hrasta, pa i graba, mnogi bi mirnije dočekali zimu. Lani su se drva, čak i piljena na kratko, pa i s prijevozom, znala naći već za 350 kuna po kubik.

Kubik hrasta po 270 kuna

No, ove su godine, saznajemo, suha drva prodana već u rujnu, kada su se cijene penjale i do 500 kuna po kubiku, pa i više, tvrde neki. Tko nije na vrijeme osigurao ogrjev, nade ne mora polagati ni u novu sječu, jer teško će se na "zeleno" grijati ove zime.

Odgovore, koji bi nam rasvijetlili situaciju s nedostatkom drva za ogrjev, već danima čekamo od Hrvatskih šuma, točnije iz Uprave šuma Buzet. A kako odgovora nema, o nestašici drva govorili smo s raznim ljudima koji svoja tumačenja ne žele izreći javno. Tržište ogrjevom čudan je neki sektor u kojem će rijetko tko iza svog stava stati imenom i prezimenom.

Znalci kažu da ovo i nije dugoročna situacija, da će šumarije uskoro raspisati "taj", odnosno sječu, pa će se situacija na tržištu i opet normalizirati. No, to neće pomoći onima koji suha drva za ovu sezonu nisu osigurali na vrijeme. (PIŠE Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini