NAJNOVIJE


 U OŠ VIDIKOVAC I TEHNIČKOJ ŠKOLI

PREZENTIRANO EKSPERIMENTALNO PROGRAMIRANJE Stvoreni stimulativni uvjeti rada u školama


Uz pomoć kriptiranja tekst se pretvara u brojeve ili kodove. Nekima je programiranje bio novi izazov, i smatram da je to lijepo izvedeno i svakako želim da se to iskustvo ponovi, izjavio je Filip Latinčić, koji je s Markom Radosavljevićem izveo prezentaciju

Danas se u Osnovnoj školi Vidikovac održala prezentacija rezultata aktivnosti učenika koji su sudjelovali u programu eksperimentalnog programiranja za učenike osnovne i srednje škole. Program se realizirao tijekom drugog polugodišta za učenike četvrtog razreda u OŠ Vidikovac i drugog razreda Tehničkoj školi Pula.

Primjenjivost u životu

Kako je u uvodu naveo profesor informatike Damir Blašković, cilj radionice je bio da učenike upoznamo s mogućnostima koje pruža programiranje i općenito računalno razmišljanje i njegovu primjenjivost u svakodnevnom životu. U prezentaciju samog programa uveli su nas učenici Tehničke škole Filip Latinčić i Marko Radosavljević, pojasnivši da program služi za šifriranje i kripciju tekstova, ima tri gumba, a svaki gumb predstavlja jednu vrstu šifre i to od najlakše do najteže.

- Uz pomoć kriptiranja tekst se pretvara u brojeve ili kodove. Nekima je programiranje bio novi izazov, i smatram da je to lijepo izvedeno i svakako želim da se to iskustvo ponovi, izjavio je Latinčić.

Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula naveo je da treba animirati djecu kako bi im se približile nove tehnološke stvari, dok je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula da se u projekt krenulo prepoznavši interes učenika u smjeru tehnologija, a s druge strane imalo se mogućnost organizirati projekt preko Zajednice tehničke kulture.

- Ovo je logična spona kako bi znali odgovoriti i stvorili stimulativne uvjete života i rada u našim školama i ponuditi školama ovakav oblik edukacija. Ovo je više upoznavanje, nakon čega slijedi slijeći konkretniji korak ako se oni zaista u tom smjeru i prepoznaju. Odrađen je dobar posao jer smo učenicima omogućili stimulativnu okolinu i uvjete za rad tako da koriste i bolje upoznaju neke alate koji će im sigurno dobro doći, a za nas je to prilika da preispitamo mogućnosti nastavka tog projekta. Započeli smo s razgovorima za iduću nastavnu godinu s obzirom na to da projekt treba ući u kurikulum, zaključila je Puh Belci, dok je županijska pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan istaknula da se osluškuju potrebe škola i svi sadržaji, koji nisu dovoljno zastupljeni u školama, pokušavaju se ponuditi učenicima.

Slijedi konkretan korak

Ravnatelj OŠ Vidikovac Predrag Dukić te ravnateljica Tehničke škole Sandra Balde, naglasili su da je eksperimentalni pokušaj bio jako dobro prihvaćen od učenika te smatraju da je svaki ovakav, i sličan, projekt jako važan temelj društva. (A. LONČARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter