PULSKI TURIZAM

Što je s hotelom na Valkanama? STAV NOVE VLASTI JOŠ UVIJEK NIJE JASAN

| Autor: Marcello ROSANDA
Mogući izgled planiranog zdanja pored šetnice Lungomare

Mogući izgled planiranog zdanja pored šetnice Lungomare


I dok je na popularnoj riječkoj Costabelli ovaj tjedan otvoren Hilton Rijeka Beach Resort & SPA, hotel s pet zvjezdica u kojeg je uloženo 105 milijuna eura i koji doslovno izlazi iz mora, efektno ulazeći u gustu šumu, u Puli se zasad ništa ne zna o sudbini potencijalno sličnog projekta hotela Valkane koji je, ne tako davno, izgledao obećavajuće i na korak do početka realizacije.

Riječki Hilton, primarno izgrađen češkim kapitalom potrošenim na hrvatske tvrtke koje su odradile 70 posto svih radova, bilježi rezervacije i već prima prve goste. Istodobno, sudbina pulskog hotela Valkane mogla bi se iz sfere biznisa, investicija, zapošljavanja i povećanja turističke ponude prebaciti u ring politike.

Zamišljeni i planirani hotel Valkane, čija je priprema za gradnju očito odgođena i zbog koronavirusa i zbog još nekih tehničkih razloga, bio je jedan od prijepora pulskih političkih aktera prije i tijekom minule predizborne kampanje. Građani o tom projektu znaju vrlo malo, a nova vladajuća garnitura nije, čini se, usuglašena po tom pitanju. Možemovcima je, sudeći po predizbornoj retorici, sporan broj planiranih etaža, ako ne i općenito sama gradnja hotela. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić vrlo je neodređen. No zato, što je krajnje zanimljivo, najavljuje novi GUP, i to nakon samo tri godine od posljednjih izmjena.

Podsjetimo, izmjenama i dopunama generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Pule koje su donesene 2018. jasno je kakvu je budućnost Puli namijenila bivša vlast. Iz vojno-industrijskog središta Pula se, po svemu sudeći, trebala okrenuti turizmu. U prilog toj tezi išla je i činjenica da se iste godine ukidaju obvezne izrade urbanističkih planova nižeg reda za gotovo sve lokalitete. Time se, praktički, uvelike olakšava posao potencijalnim investitorima.

Međutim, od tih su izmjena prošla tri ljeta, a još uvijek se nije svjedočilo ozbiljnim investitorima i kvalitetnim projektima. Osim renoviranja hotela Brioni na Verudeli te još nekoliko zahvata na starim zdanjima verudelskih apartmana, nekih novih konkretnih zbivanja u vidu obogaćivanja turističke ponude Pule zasad nema.

O hotelu na Valkanama, na dijelu kojem je prostorno-planski određena ugostiteljsko-turistička namjena, a gdje je vlasnik tvrtka sugestivnog naziva Hotel Valkane d.o.o. Stevana Muidže, slabo se piše, priča i raspravlja. Bila je to tek usputna tema predizbornih nadmetanja i kroz preispitivanje projekta jedan od aduta pulskog Možemo u borbi za naklonost birača.

Potencijalni investitor, istodobno, ne krije interes za izgradnju hotela i pratećih sadržaja, a postoji čak i idejni projekt na stranicama pulskog arhitektonskog studija Arhi d.o.o.

Površina zasad nije definirana, ali sudeći po planskoj dokumentaciji postoji mogućnost gradnje hotela od 360 postelja. Ta je zona u planu za izgradnju već dugi niz godina i samo je pitanje kada će stvarni investitor htjeti zabiti pikun.

Riječ je o Draganu Šolaku, medijskom mogulu i poznatom srpskom tajkunu, vlasniku televizije N1 koji, prema pisanju srpskog lista Kuri, posredno posjeduje većinske udjele od 62 do 70 posto i u društvima EECF Istra (Luksemburg), Istra cement (Nizozemska), Hotel Valkane, MAX City, Valbonaša centar, Kamp Banjole, Istra VAL MAX nekretnine i Golf klub Sava (Srbija).

Jedno od ključnih pitanja je hoće li se promjenom vlasti na isti način promijeniti i strategija razvoja Pule? Vide li današnji politički akteri, koalicija Zoričić-Radojčić-Radolović (Nezavisni-Možemo-SDP) u tom projektu tek zapreke tehničke prirode, ili možda postoje dileme oko broja planiranih etaža? Da li oni za zonu pred ulazak u Lungomare imaju sasvim drugu zamisao od gradnje hotela? A možda ne vide nikakav problem i jedva čekaju početak gradnje!

Gradonačelnik Zoričić kaže da će za svaki novi projekt gledati na koji način sudjeluje u razvoju zajednice i očuvanju okoliša. To mu je, tvrdi, prioritet. Na pitanje o mogućim novim projektima na vidiku, za sada spominje samo grupaciju Arena Hospitality te konstatira da "projekti koje razvijaju oni, ali i ostale grupacije koje imaju planove u Puli, idu u dobrom smjeru".

O gradnji novih turističkih građevina, posebice hotela, Zoričić kaže da moraju pratiti GUP, posebno "novi koji ćemo izraditi, i to je sve". Na pitanje o potencijalnom projektu hotela na Valkanama tvrdi da "ne zna za to, jer posebni uvjeti gradnje i dozvole nisu službeno pokrenuti".

Nekako se čini da će za hotel na Valkanama i Šolak i Muidža morati pričekati da se nova vlast posloži, dogovori i odluči koja će biti strategija razvoja Pule za buduća vremena. Isto tako, potrebno je podsjetiti da se napredak nipošto ne može mjeriti samo u broju postelja. A opet, Puli su definitivno potrebne investicije, dodana vrijednost u turizmu, gospodarske aktivnosti u kojima se krije prilika za budući iskorak grada, kao i potencijal za radna mjesta njenih građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of