NAJNOVIJEOPASNO PO ŽIVOT

STANARI RISKIRAJU ŽIVOTE KAD IZLAZE NA BALKONE: U zgradi, u kojoj je Grad suvlasnik, ljudi žive u strahu da se sve ne uruši. Samo za obnovu fasade potrebno je TRI MILIJUNA KUNA

| Autor: Borka PETROVIĆ
snimio N. LAZAREVIĆ

Ne tražimo mi da nam se sufinancira nabavka novog kauča ili namještaja, mi tražimo da Grad obnovi fasadu i balkone zgrade koja je proglašena spomenikom. Kada bi malo manje radili kružne tokove i bili štedljivi sa sadnjom makova, sigurno bi imali novca da urede i ulaz u grad. Da ne kažem da će možda spasiti koji život, ogorčena je Barbara Božac

 

"Naša je zgrada opasna po život. Ne samo za život prolaznika, nego i nas stanara koji u svoje domove ulazimo na vlastitu odgovornost. Život na kocku stavljamo svaki puta kada zakoračimo na terasu, ali i kada prođemo stubištem." Tim nas je riječima dočekala jedna od stanarki zgrade Tršćanske 7, na samom ulazu u grad.

Zgrada je poznata po tome što se s nje prije deset godina urušio jedan od balkona zajedno s vlasnicom stana. Gospođa je preživjela, no i danas osjeća teške posljedice. Od tada su neki od balkona poduprti, a donji stanovi iza zgrade zaštićeni nadstrešnicama. No, od tada se nije puno toga promijenilo, balkoni izgledaju sve gore.

Ni pipnuti

- U konstantnim smo pregovorima, tražimo pomoć, upozoravamo upravitelja, mjesni odbor, Grad Pulu koji su suvlasnici dijela zgrade, ali uvijek zapnemo na istom problemu - novcu. Zgrada je proglašena spomeničkom baštinom jer spada u kompleks austrougarskih vila Münz i mi jednostavno nemamo novca da bismo je uredili onako kako konzervatori to traže. Ne možemo bez njih ništa ni pipnuti i zato se sve raspada godinama, priča nam Barbara Božac, stanarka koja ovdje živi pune 22 godine.

Stanje je prije dva desetljeća, prisjeća se, ipak bilo bolje, no nemogućnost ulaganja, bez da se poštuju svi konzervatorski uvjeti, ostavilo je traga na cijeloj zgradi - i izvana i iznutra. Stanje se, priznaje, u zadnje vrijeme ipak popravilo, barem u unutrašnjosti zgrade.

- Ne tražimo mi da nam se sufinancira nabavka novog kauča ili namještaja, mi tražimo da Grad obnovi fasadu i balkone zgrade koja je proglašena spomenikom. Kada bi malo manje radili kružne tokove i bili štedljivi sa sadnjom makova, sigurno bi imali novca da urede i ulaz u grad. Da ne kažem da će možda spasiti koji život, ogorčena je Božac.

Na upit o kojoj se uopće cifri radi kada govorimo o uređenju fasade, predstavnica stanara Dani Anđić veli da projekt još nije izrađen, ali da se okvirni troškovnik kretao oko tri milijuna kuna. To je suvlasnicima, najviše umirovljenicima i obiteljima manje platežne moći, cifra o kojoj mogu samo sanjati.

Anđić dodaje da se stanari doista trude pa su tako uredili krov, sredili vodovodne cijevi i sada ulažu u obnovu hodnika, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam