MOGUĆE RJEŠENJE

STANAR IZ SAMAČKOG: Kako da iz garsonjere idem u sobu koju dijelim s više stanara i platim 2.000 kuna, a mirovina mi je 2.400

| Autor: Lara BAGAR
Prenočište u Japodskoj Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Prenočište u Japodskoj Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Stanari samačkih domova Uljanik standarda, koji moraju iseliti do 1. travnja, trebali bi se preseliti u prenoćište u Japodskoj ulici u Šijani, rečeno je u subotu na prosvjedu stanara na Forumu. Stanari su se jučer, zajedno s predstavnicima sindikata, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i Hvidre, sastali s gradonačelnikom Filipom Zoričićem i pročelnicom Ivanom Sokolov. Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdio nam je da su u Gradu jučer počeli razgovori o prenoćištu u Japodskoj 80 kao mogućem rješenju ove ozbiljne stanarsko-radničke socijalne krize.

- U zgradi u Japodskoj ulici na raspolaganju će biti 47 soba u koje se može smjestiti najviše 106 stanara. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne. Cijena s uračunatim režijama za jednokrevetnu sobu iznosi će 2.000, a za dvokrevetnu i trokrevetnu 1.500 kuna. Grad kaže da je spreman participirati u iznosu koji je puno veći nego do sada, no treba vidjeti koga će subvencionirati budući da su tri kategorije korisnika u igri: radnici koji u još u radnom odnosu, umirovljenici te stanari bez ikakvih primanja, rekao nam je jučer Cerovac. Inzistira da se radnicima svi uvjeti stave na papir - kako ponude iz prenoćišta, tako i ponude Grada, te da se sve to dostavi svakome stanaru u samačkom hotelu.

- Zamolio bih da se neki termin oslobodi u kojem bi stanari samačkih hotela mogli vidjeti kako prenoćište izgleda i odgovara li im", sugestija je sindikalista koji je druga strana prihvatila. "Grad se obvezao da će danas i sutra dostaviti svakome stanaru podatke o tome što se nudi od grada i od samog prenoćišta".

Navodi da postoji još jedan uvjet iz prenoćišta a to je da se 22 sobe obavezno popune u narednih pet godina. No, to nije jedina nepoznanica. U ishodovanju valjanog rješenja, Cerovac je napomenuo da bi se trebalo razgovarati i s novim vlasnikom samačkog hotela Ilijom Lovrićem koji je u nekoliko navrata spominjao brojku od 20 do 30 radnika, koliko bi, eventualno, mogao zbrinuti.

- Ponavljam, nisam osoba koja će donositi odluke niti vjerujem da bi to trebao netko drugi preuzeti na sebe, već bi svaki stanar, pošto je punoljetan, trebao donijeti odluku hoće li nešto prihvatiti ili ne. Zato i apeliram prema Lovriću da prolongira datum 1. travnja koji je određen kao krajnji datum izlaska dok se ne pronađe konačno rješenje jer bi mnogi mogli završiti na ulici, ozbiljno upozorava Cerovac.

Sastanku su prisustvovala i četiri stanara, među kojima i 61-godišnji Nenad Radosavljević. Neprihvatljivo mu je prenoćište kao konačno stambeno rješenje.

- Meni to nije nikakva alternativa jer 41 godinu živim u garsonijeri koju sam opremio vlastitim sredstvima - imam kuhinjicu i sanitarni čvor. A sada bih sobu u kojoj nema ni sanitarnog čvora morao dijeliti još s nekim, revoltirano će ovaj umirovljeni uljanikovac. Njegova garsonijera bila je njegov svijet. Zadnjih godinu dana najam je plaćao 1.000 kuna, a prije toga 800. Režije su varirale, ovisno o mjesecima, nekada i do oko 500 kuna. Od 1. ožujka i ta garsonijera poskupljuje na 1.400 kuna.

-Ja tamo sigurno neću ići. Da i odem u tu jednokrevetnu sobu koju ću uz mirovinu od 2.400 plaćati 2.000 kuna, kako ću živjeti? Što ću jesti, piti, kako se odijevati? I to, ponavljam, sve u sobi bez sanitarnog čvora, pita se Radosavljević. Na pitanje gdje će ako ne ode u prenoćište u Japodskoj 80, kaže da ne zna.

-Mi nismo vojska. Cijeli život živim sam. Imam sve svoje - od kreveta, zavjesa, veš-mašine do šporeta. Cijeli moj život je tu. I sada moram sve to baciti. Kad bih dobio najobičniju garsonijericu od Grada, da je moja do kraja života, jer ovih godinu i pol dana mi je oduzelo pola života", uplašeno će i rezignirano 61-godišnji Nenad Radosavljević.

Kaže da shvaća i nezavidnu poziciju gradonačelnika da preko noći adekvatno smjesti 100-njak ljudi. Jučer nismo uspjeli doći do gradonačelnika Filipa Zoričića i čuti njegov stav.

Konkretnije bi se o sudbini nesretnih samaca moglo od nadležnih saznati ovih dana. Sadržaj

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini