PRESSICA

SRP O POPISU STANOVNIŠTVA: Sve je počelo kad je skupina nacionalista potpomognuta klerom i ustaškom emigracijom krenula u rušenje Jugoslavije

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Kapuralin i Rakić (snimila H. MOSTARKIĆ GOBBO)

Kapuralin i Rakić (snimila H. MOSTARKIĆ GOBBO)


"Hrvatska u tri desetljeća "nove ere", ako izuzmemo sport i neke kulturne i turističke djelatnosti, bilježi kontinuiranu stagnaciju na ekonomskom, socijalnom, zdravstvenom, obrazovnom, znanstveno-emancipatorskom, organizacijskom i, prema zadnjim podacima, demografskom području", poručili su na konferenciji za novinare vodeći ljudi istarske i pulske organizacije Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin i Davor Rakić.

- Raslojavanje u društvu se ne smanjuje nego povećava, a sve veći broj građana, naročito penzionera, živi u doslovno očajnom stanju i svakodnevnoj borbi za preživljavanje, istaknuo je Kapuralin i dodao da, uz prihvaćanje realnosti utjecaja covid pandemije, liste čekanja u javnom zdravstvu postaju sve duže, a lijekovi sve skuplji.

Napomenuo je da je Hrvatska ukinula nekad uspješne institute poput Imunološkog zavoda i Brodarskog instituta, da joj danas mostove grade drugi.

- Sve je počelo kad je skupina nacionalista potpomognuta klerom i ustaškom emigracijom krenula u rušenje zajedničke države Jugoslavije i socijalističkog uređenja da bi se domogla društvenog vlasništva i u tome su korijeni svih nedaća. Nakon oružanih sukoba i građanskog rata došlo je do prvog vala iseljenja gdje je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano između 200 i 300 tisuća građana srpske nacionalnosti. To se danas zaboravlja. Iseljavanje, osim navedenog, potiče i korupcija. Nekad su odlazili hranitelji, a obitelj je ostajala i djeca su se školovala, a gastarbajteri uglavnom vraćali. Danas odlaze mladi ljudi, obitelji s djecom, čak i parovi koji još nisu stupili u brak, a koji ne pokazuju namjeru da se vrate. Preliminarni rezultati popisa stanovništva su poražavajući", zaključio je Kapuralin.

Rakić je rekao da imamo dokaz da je takozvani hrvatski nacionalistički projekt definitivno propao.

- Hrvatska je u trideset godina izgubila četvrtinu stanovništva. Ne znam je li ikada bilo nekog rata u kojem je izgubljen toliki broj stanovnika na području današnje Hrvatske koliko je to u zadnjih trideset godina. Cijela poanta te idealističko-romantičarsko- nacionalističke ideje o formiranju takozvane suverene nezavisne Hrvatske bila je upravo u tome da će Hrvati prosperirati u samostalnoj državi. Ispostavilo se da su samo najveći kriminalci zauzeli vlast i da su sve bogatstvo preuzeli sebi, a svima ostalima je preostalo da samo odu iz ove zemlje ili da umru, izjavio je Rakić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter