DALEKO OD EPILOGA

SLUČAJ ULJANIK: Dvije godine nakon filmskih uhićenja još se ne zna hoće li uopće biti suđenja. Odvjetnica bivšeg direktora Uljanik Plovidbe najavljuje da će za svjedoke pozvati sve OSOBE IZ BIVŠEG DRŽAVNOG VRHA KOJE SU SUDJELOVALE U DONOŠENJU ODLUKA!

Svi navedeni dužnosnici su, svjesni činjenice da Uljanik neće moći profitirati od prodaje novogradnji, dali odobrenje na državna jamstva da bi održali zaposlenost, regionalnu stabilnost i spriječili odljev kadrova iz brodogradilišta. Oni su raspolagali istim poslovnim informacijama kao i okrivljenici, kaže Marija Budimir

| Autor: Marcello ROSANDA
Marija Budimir/Uhićenje Dragutina Pavletića (Snimili Milivoj Mijošek i Dejan Štifanić)

Marija Budimir/Uhićenje Dragutina Pavletića (Snimili Milivoj Mijošek i Dejan Štifanić)


Priča oko kraha brodogradilišta Uljanik ovog je tjedna dobila svojevrstan nastavak, iako nastavka zapravo nema. Naime, sud nije potvrdio optužnicu za čitavu plejadu okrivljenih u aferi "Uljanik" te je slučaj tako vraćen na (pravosudni) početak. Valja pritom istaknuti da je prošlo skoro dvije godine od spektakularnih uhićenja, da bi godinu dana poslije bila podignuta i optužnica. Bivši čelni ljudi Uljanik Grupe i Uljanik Plovidbe terete se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te subvencijske prijevare.

Međutim, Optužno vijeće riječkog Županijskog suda vratilo je tamošnjem tužilaštvu na doradu optužnice protiv 12 bivših menadžera Uljanika, 3. maja i Uljanik Plovidbe. Takvu odluku sud temelji na nizu propusta zbog kojih, prema obrazloženju, nije moguće potvrditi optužnice, a bez optužnice ne može se ići na glavnu raspravu, odnosno suđenje. Riječko državno odvjetništvo morat će ponovno dokazivati činjenice, saslušavati svjedoke i, na koncu, utvrđivati ima li uopće smisla i osnova da postupak ide dalje. Ako zaključe da ima i sastave još jednu optužnicu, sud će je na kraju ili potvrditi i krenut će suđenje, ili odbaciti, pa od svega neće biti ništa.

Podsjetimo, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka proveli su višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik. Riječko Županijsko državno odvjetništvo ovom, po ocjeni Optužnog vijeća manjkavom optužnicom, čelnicima Uljanika, među kojima je najzvučnije ime ono jednog od posljednjih predsjednika Uprave Giannija Rossande,

stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. u Puli, na zahtjev i u dogovoru s tadašnjim direktorom Uljanik Plovidbe Dragutinom Pavletićem i direktorom Uljanik Shipmanagmenta Darkom Šorcem, ugovorili gradnju ukupno četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od planiranih troškova proizvodnje.

Dragutina Pavletića također se tereti da je kao predsjednik Uprave Uljanik Plovidbe od Zdravka Pliška, tadašnjeg predsjednika Uprave riječkog brodogradilišta 3. maj, zatražio kratkoročnu pozajmicu Plovidbi koju je, tvrdi se u optužnici, Pliško odobrio bez potrebne odluke i odobrenja Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta. Pavletiću se na teret stavlja i da je od prosinca 2013. godine do ožujka 2014. godine zadržao 17,8 milijuna kuna, iznos koji je u skladu sa sporazumom zaključenim s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, bio u obvezi proslijediti 3. maju kao korisniku potpore.

Bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc tereti se da je 2015. godine zatražio od trojca iz vrha Grupe, Marinka Brgića, Veljka Grpca i Elvisa Pahljine, i tadašnjeg direktora 3. maja Domagoja Klarića, da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti, a tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je društvo u restrukturiranju imalo kao podizvođač na izgradnji triju brodova za naručitelja. Optužnica tereti i nekadašnjeg predsjednika Uprave 3. maja Maksimilijana Percana da je u listopadu 2017. godine s Rossandom kao predsjednikom, te Brgićem i Grpcem kao članovima uprave Uljanika d.d., zaključio ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom, kako se tvrdi, 3. maj nije imao nikakve potrebe.

Odvjetnica Marija Budimir, braniteljica direktora Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletića, kaže da još nije primila odluku u pisanom obliku, ali iz usmenog se obrazloženja može zaključiti da je optužnica vraćena jer dvoje bivših okrivljenika Boris Cerovac i Lorena Mišković nisu ispitani u skladu sa zakonom te su njihovi iskazi tako, na prijedlog obrane, izdvojeni kao nezakoniti dokazi.

Kako više nisu dio okrivljene skupine, kao svjedoci se moraju ponovno ispitati sindikalist Cerovac i zamjenica predsjednika NO-a Uljanik Brodogradilišta Mišković koji, tvrdi Budimir, kao i svi ostali članovi NO-a, imaju niz saznanja o okolnostima u kojima su se donosile poslovne odluke koje se okrivljenicima stavljaju na teret.

Pored toga, optužnica je vraćena da bi se prevela financijsko-knjigovodstvena i ugovorna dokumentacija na kojoj se baziralo vještačenje, a koja je u spisu na engleskom jeziku. Prijevode su obavili policijski djelatnici, a ne sudski tumači i stručni prevoditelji. Nakon zakonski ispravne provedbe prijevoda ta bi se dokumentacija vratila na vještačenje radi dopune nalaza i mišljenja, tvrdi Budimir.

- Tužiteljstvo je dobilo dva mjeseca za doradu optužnice, što je vrlo kratak rok i malo je vjerojatno da će uspjeti provesti sve potrebne radnje zbog kojih im je optužnica vraćena. Ako ne uspiju, mogu tražiti od suda produžetak roka, kaže Budimir.

Obrana sada ima pravo predlagati nove dokaze i svjedoke. Slučaj se praktički vraća u fazu istrage, a obrana namjerava tužiteljstvu predlagati provođenje dokaznih radnji za koje smatraju da su važne. Uz to, objašnjava Budimir, namjeravaju predložiti i neke nove svjedoke. Radi se o osobama i dužnosnicima koji su bili uključeni u donošenje odluka o državnim jamstvima Uljaniku.

- Svi su oni, svjesni činjenice da Uljanik neće moći profitirati od prodaje novogradnji, dali odobrenje na državna jamstva da bi održali zaposlenost, regionalnu stabilnost i odljev kadrova iz brodogradilišta, ističe odvjetnica Budimir.

Tako ćemo u dopuni istrage kao svjedoke vjerojatno vidjeti puno zvučnih imena koje obrana planira predložiti. To su, prema navodima Marije Budimir, Božidar Kalmeta, Slavko Linić, Damir Polančec, Radimir Čaćić, Đuro Popijač, Jadranka Kosor, Zoran Milanović i Tamara Obradović-Mazal. Svi su oni, nastavlja Budimir, sudjelovali u donošenju odluka, raspolagali istim poslovnim informacijama kao i okrivljenici, te odlučivali o odobravanju državnog jamstva Uljaniku za financiranje projekta izgradnje brodova.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater