SLUČAJ "ULJANIK"

ALEKSANDRA HORVAT, odvjetnica koja zastupa Marinka Brgića, prvookrivljenog u slučaju Uljanik: Ako i dođe do suđenja uljanikovcima, proces će trajati jako dugo, državu će puno koštati, a ONI ĆE NA KRAJU BITI OSLOBOĐENI

Nakon svega što je dosad poznato, ključno je pitanje zašto nešto, konkretno kazneni progon, odmah ne zaustaviti, nego se ostavlja da idemo u suđenje koje će trajati pet, šest, sedam godina, a završit će, odgovorno tvrdim, isto kao i ostale kolege, oslobađajućom presudom

| Autor: Robert FRANK
Aleksandra Horvat (Snimio Matija Đanješić/Cropix)

Aleksandra Horvat (Snimio Matija Đanješić/Cropix)


Vidjet ćete, ako i dođe do suđenja uljanikovcima, za koje smatram da nema realne osnove, proces će trajati jako dugo, državu će puno koštati, a oni će biti oslobođeni. Rekla nam je to, na kraju višesatnog razgovora koji smo s njom vodili oko slučaja Uljanik, u kojem zastupa prvookrivljenog Marinka Brgića, zagrebačka odvjetnica Aleksandra Horvat. U potpunosti je, kaže, uvjerena u ispravnost i argumentiranost svojih stavova i takvog uvjerenja.

Specijalizirana je inače za kazneno pravo, a struka je, posebno na Visokom kaznenom sudu, smatra jednom od najboljih odvjetnica srednje generacije. Trenutno piše završni rad na postdiplomskom studiju iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Iza nje je, kroz karijeru koju je započela još 2010. godine, samo rad u kaznenom pravu. Iako je već zastupala velike i poznate klijente, u spektru od bivšeg predsjednika Republike do nekih ministara, čini se da su ovaj predmet i obrana prvookrivljenog uljanikovca Marinka Brgića na neki način kruna njene dosadašnje kvalitete. Slučaj je tim zanimljiviji kad se uzme u obzir po mnogima nepotrebna spektakularnost prilikom privođenja uljanikovaca tada već u poznoj životnoj dobi. Dvije godine kasnije od velikih očekivanja, donošenja presuda i(li) pronalaženja krivca za krah Uljanika javnost nije dobila nikakav oblik satisfakcije. Okrivljenici još manje.

Novi trenutak u cijeloj situaciji je činjenica da je optužnica u slučaju Uljanik vraćena u istragu. Odvjetnica Horvat primila je to prilično hladno, bez posebnih emocija, kamoli euforije.

- To je mala pobjeda obrane, ali ne prevelika, da budem iskrena. Optužnica je de facto vraćena na doradu iz nekih prozaičnih razloga: recimo, da bi se na pravilan način ispitala dva svjedoka i prevela neka dokumentacija. Činjenica je da nas opet čeka ova optužnica i sjednica optužnog vijeća. S druge strane, mi smo u našim odgovorima na optužnicu iznijeli jako ozbiljne prigovore, iz kojih proizlazi, kao i iz tvrdnji mojih drugih kolega, da u svemu što se našim branjenicima stavlja na teret nema kaznenog djela. Naša je argumentirana teza da su svi ti ljudi iz slučaja Uljanik nevini. Na te ozbiljne navode optužno vijeće, kako se nama čini, nije reagiralo. Doduše, još uvijek nismo dobili pisani otpravak tog rješenja, no po onome što nam je rečeno i što proizlazi, time se uopće nisu bavili, kaže Horvat.

- Nakon svega što je dosad poznato, ključno je pitanje zašto nešto, konkretno kazneni progon, odmah ne zaustaviti, nego se ostavlja da idemo u suđenje koje će trajati pet, šest, sedam godina, a završit će, odgovorno tvrdim, isto kao i ostale kolege, oslobađajućom presudom. Naravno, uvijek je interes nas odvjetnika obraniti klijenta. Podrazumijeva se doza naše subjektivnosti, no mi smo ipak i prije svega profesionalci i stručnjaci. Čuli smo obrane naših klijenata, okrivljenika koji od prvog dana svi tvrde isto, potpuno identično, bez ikakvih suštinskih razlika. Prisjetite se: oni su uhićeni jedno jutro u koordiniranoj akciji, odvedeni su u policijsku postaju, nisu znali za uhićenja, nisu se prethodno dogovarali i usklađivali svoje priče. A svi pričaju isto, uvjereni da su, u onome što su radili, bili u pravu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini