preokret

SLUČAJ PULSKOG MEDICINSKOG FAKULTETA Doznajemo koji su razlozi odbijenice za pokretanje studija medicine u Puli

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Studij medicine na sveučilištu u Puli ponovno je u interesu javnosti nakon što je objelodanjen odgovor ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak saborskom zastupniku SDP-a Peđi Grbinu. Iako to pismo ne sadrži nikakve argumente koji govore u prilog ili protiv osnivanja pulskog studija medicine, na uvid našem listu stavljena su mišljenja koja o tome govore, a koja do sada nisu bila poznata. Redakcija Glasa Istre dobila ih je iz neovisnog izvora kako bi javnost i sama, bez mišljenja političara i stručnih tijela u sustavu visokog obrazovanja, o tome donijela vlastite zaključke.

U obrazloženju odluke o odbijanju studija medicine u Puli što ga je Nacionalno vijeće 10. prosinca 2019. godine poslalo Sveučilištu stoji da se "uskraćuje prethodno odobrenje za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, koje je predložio Senat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli".

U opširnom obrazloženju navodi se kako je Nacionalno vijeće u pravnom pogledu nadležno za takvu ocjenu te kako je o tome izvijestio "stručnjak koji je dobio zadatak proučiti dokumentaciju" koju je sveučilište priložilo svom zahtjevu te da je on odbijen većinom glasova.

Navodi se i nekoliko razloga za odbijanje. Nacionalno vijeće argumentom za studij medicine u Puli ne smatra potrebu za većim brojem liječnika u Istarskoj županiji, što obrazlaže na slijedeći način: "Neravnomjerna raspodjela, manjak pojedinih specijalista i liječnika u pojedinim dijelovima Hrvatske, prelazak u privatnike, odlazak u inozemstvo formiranih liječnika s iskustvom, gubitak generacijskog kontinuiteta između starijih i mlađih kolega u nekim specijalizacijama, objektivni su problemi koji su posljedica dugogodišnjih anomalija u zdravstvenom sustavu i koji se najmanje rješavaju otvaranjem novih studija medicine".

Slijedeći problem koji se navodi je nedostatak stručnih kadrova.

"Među glavnim nastavnicima, nositeljima medicinskih predmeta značajan udio tvore umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u različitim ustanovama u Hrvatskoj, stariji su od 65 godina i nemaju mjesto stalnog boravka u Puli ili Istri. Zbog dobi ne mogu zasnovati radni odnos s bolnicom u Puli koja je predložena kao ključna nastavna baza, pa je upitno kako mogu biti nositelji kliničke nastave te pokrenuti i nadzirati akademske standarde u stručnom, nastavnom i znanstvenom radu. Nadalje, ni za jednog od takvih nastavnika s kojima je sklopljen ugovor o radu nije dostavljeno mišljenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj o udovoljavanja kriterija izvrsnosti sukladno članku 102. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju", navodi se u zaključcima Nacionalnog vijeća.

Osporeni su i uvjeti za održavanje nastave.

"Nisu priložene analize niti dokazi po kojima bi OB Pula kao glavna nastavna baza predloženog studija ispunjavala minimalne kriterije za stjecanje naziva akademske ustanove ili udovoljavala posebnim uvjetima za izvođenje studija".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater