Ove godine 76 posto više noćenja

Skupština Turističke zajednice Pule PLAŽA AMBRELA POSTAJE MJESTO KULTURE

  Novost od iduće godine je tematiziranje Ambrele kao plaže kulture s obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi Verudela Art park, ali i novi luxury hotel Brioni. Na plaži će se organizirati kulturna događanja. Iduće godine pokreću se i manifestacije Brodet kup u Štinjanu i Mrkat by night

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


U 11 mjeseci ove godine ostvareno je 76 posto više noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. To je povećanje noćenja uzrokovalo i povećanje prihoda Turističke zajednice Pule, kao i povećanje rashoda veće od pet posto zbog čega je na jučerašnjoj Skupštini TZ-a usvojen rebalans Programa rada za ovu godinu.

"U 2021. godini, u kojoj je još uvijek velik utjecaj pandemije uzrokovane koronom, pojedini projekti koji su se trebali većinom održati u predsezoni nisu se uspjeli realizirati (Karneval, Dani antike, manifestacije na usponu De ville, Bloomsday, Pula pleše i drugi) jer je tada epidemiološka situacija bila loša. Međutim, u suradnji s Gradom, u listopadu i studenom organizirana je manifestacija Dođi u grad te se više sredstava odvojilo za Advent i manifestacije drugih organizatora. Promocija je odrađena kroz cijelu godinu jačim intenzitetom kroz društvene mreže s ciljem pozicioniranja Pule kao sigurne destinacije bogate kulturnom i prirodnom baštinom. Skupština je također usvojila i Program rada za 2022. godinu koji se sa većim prijenosom iz 2021. godine vraća na razinu prije korone, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a.

Novi proizvodi

Prema podacima TZ-a, u 2022. godini na području Pule planira se ostvariti 90 posto noćenja realiziranih rekordne 2019. godine budući da se, veli Cinkopan Korotaj, očekuje bolja situacija povezana s koronavirusom i povratak turističkog prometa.

- U 2021. godini mogao se vidjeti trend želje za putovanjima neovisno o pandemiji budući da je ljudima dosadilo biti „zatvorenima“. U skladu s otvaranju prema putovanjima, planira se i da će 2022. godina biti „normalnija“ i da će se putovati i u pred i post sezoni. Polako će se oporavljati konkurentske destinacije pa se planiraju i dalje jače promotivne aktivnosti da bi se zadržala tržišna pozicija. Nastavlja se promocija vezana uz EU projekte „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod“ i "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta".

Također će se vratiti sredstva većim projektima (Visualia, Dani Antike, Karneval, Advent…) ali i odvojiti više sredstava za nove manifestacije: ATP Champions tour 2022. – World Luxury series koju organizira Turistička zajednica Istarske županije uz podršku Grada Pule, Turističke zajednice Pule i Arena Hospitality grupe. Cilj je da se Istra i Pula repozicioniraju i podigne im se reputacija kroz zvučna imena iz svijeta sporta, kulture, biznisa, a ovog puta i iz svijeta tenisa. Također su povećana sredstva za sufinanciranje manifestacija jer se očekuje i najava veće i jače promotivne manifestacije, veli Cinkopan Korotaj.

Manifestacije Brodet kup u Štinjanu i Mrkat by night nove su u 2022. godini. Brodet kup će se organizirati zajedno s Mjesnim odborom Štinjan i Ribolovnim društvom Štinjan u štinjanskoj luci, a Mrkat by night zajedno sa zakupcima i Tržnicom Pula da bi se tržnica navečer oživjela ponudili domaći proizvodi. Novost je tematiziranje plaže Ambrela kao kulturne plaže s obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi Verudela Art park, ali i novi luxury hotel Brioni.

Mapiranje podvodnih plaža

Uz ostala pravila koja mora zadovoljiti (info ploča, bar, sanitarije…) na plaži će se organizirati i kulturna događanja.

Turistička zajednica Grada Pule će financirati i nabavku novog lifta za ulazak u more za osobe s teškoćama u kretanju na Valkanama s obzirom da je stara pokvarena, a osim za domaće bitno je navedeno imati i za goste koji imaju potrebu za liftom. Navedeno se organizira u suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom.

Mapiranje podvodnih plaža za snorkeling je novost, čime se želi razvijati novi proizvod pristupačnosti ronjenja na dah i prezentiranja zanimljivih lokacija.

Zajedno s Klasterom južne Istre, Turistička zajednica Grada Pule ove je godine izradila Strategiju i operativni plan klastera s naglaskom na proizvode, te su se u plan za 2022. godinu uvrstili Studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta klastera, Plan razvoja proizvoda tura, trail staze za koje će se tražiti sredstva iz Fonda za udruživanje pri HTZ-u, zajednička promocija, nabraja direktorica pulskog TZ-a.

Skupštini je dano na znanje i izvješće Ministarstva turizma i sporta o obavljenom nadzoru nad radom pulskog TZ-a za 2021. godinu. Ministarstvo je zaključilo da se Turistička zajednica u zakonskom roku uskladila sa zakonom te da tijela rade i donose odluke u skladu sa Statutom i zakonskim odredbama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater