VELIKA POMORSKA NESREĆA

Saša Marinović, jedan od brodolomaca iz Pule, za Glas Istre opisuje što se događalo: "SVE SE RASPALO U 10 SEKUNDI, A POSLIJE SMO IMALI SREĆE. DVIJE STVARI SU NAS SPASILE"

| Autor: Ivor BALEN
Saša Marinović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Saša Marinović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Zagrepčanin Saša Marinović jedan je od petero sudionika pomorske havarije pulske jedrilice noćas 15-ak milja od Pule.

On je i jedini od pet članova posade koji nije završio u bolnici, ali i čovjek koji je, po svemu sudeći, spasio stvar jer mu je mobitel preživio pad u more.

Mobitelom su tako pozvali pomoć pa je došao prvo malteški brod, a potom i Lučka kapetanija s roniocem.

Brodolomac Marinovic (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Pao nam je bulb s kobilice i za 10 sekundi sve je otišlo naopako. Jer ako imate jedra gore a dolje nema kontra sile koja vas drži, isti čas ste naglavačke. Nas trojica smo bili na palubi a dvije žene u kabinama. Kad smo se prevrnili mi smo završili u moru, a one ispod broda, kaže Marinović.

Dodaje da su, čim su došli k sebi, krenuli okretati 112 i 195 (spašavanje na moru). Prvo su slali SMS poruke a potom su i zvali.

- Imali smo puno pokušaja zvanja i na kraju smo uspjeli. Nas trojica smo se popeli na okrenuti brod i zvali smo pomoć od tamo. Nažalost, one su bile u kabini i ostale su unutra. Sreća da je brod plutao, da nije potonuo. Bile su u mraku i kršu i u metar vode. Mi smo ih nagovarali da probaju izroniti, ali bile su u šoku i nisu se usudile. Komunicirali smo s njima i bodrili ih, kaže Marinović za Glas Istre.

Dodaje da su službe traganja i spašavanja na moru uputile brod iz Malte na njih.

- Ali nije to bilo lako ni brzo jer se brod od 150 ili 200 metara trebao okrenuti i doći do nas. Trajalo je više od dva sata dok nas nisu pokupili, a brzo nakon toga došla je Kapetanija s roniocem. Kada smo s Obalnom stražom stigli na kopno, one su već bile u hitnoj pomoći, kaže Marinović.

Brodolomac Marinovic (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Pitamo ga ako se bojao za život. Kaže da nije u tom trenutku jer mu je na pameti bilo samo kako se spasiti.

- Ali sad kada vrtim što se dogodilo... Imali smo sreće u dvije stvari - da smo bili u dohvatu signala i da je mobitel preživio. Da nismo, možda bi nas netko vidio kad bi svanulo, s obzirom da je regata. Kao za inat, nije bilo niti jedne jedrilice iza nas, a veliki brodovi teško vas primijete. Treba ih netko uputiti, rekao je Marinović.

Uz njega su na brodu bili skiper Boris Radolović Šepo, njegov sin Ivan Radolović, ravnateljica Sajma knjige u Puli Magdalena Vodopija i još jedna žena, imenom Sandra, kojoj se naš sugovornik nije mogao sjetiti prezimena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of