NAJNOVIJE


BILJEŠKA

Sa(n)jam popust knjiga


"S ovakvim cijenama nikad neću imati svoju biblioteku! Slažeš se?", pita me Jelena, dugogodišnja prijateljica. Stojimo, sad već pola sata, među policama, na sajmu knjiga u Domu hrvatskih branitelja. Jelenu, naravno, ni najmanje ne zanima moje mišljenje, a bogami ni odgovor. Pitanje je ionako retoričke prirode. Ljuta je. Znam jer joj je ovalno, inače blijedo lice, poprimilo grimiznu boju. Zajapurena je, mršti se. Čelo joj se naboralo od muke. Psuje sve račune za struju, vodu i internet koje je platila u životu. Onda se, uz kratku dramaturšku stanku, okomljuje na skupe banane, tablete za štitnjaču i još skuplji benzin. Ali što ćeš, nastavlja dalje svoj prilično grleni monolog, bez goriva ne možeš na posao. A ovaj je mjesec morala i sa psom kod veterinara.

Jednu ruku drži prislonjenu na kuk, tobože nonšalantno, kao i obično kad nešto želi dokazati, poentirati. U drugoj grčevito stišće zadnji dio tetralogije Elene Ferrante. U tih, u meke korice uvezanih, 437 stranica nalazi se višeslojni problem. Kao prvo, Jelena već ima prve tri knjige. Ne bi si ih ona kupila, ali eto, dobila ih je na poklon. Sad bi, najblaže rečeno, bilo glupo da ne upotpuni kolekciju. Kao drugo, još uvijek ne zna s kojom se od dvije glavne junakinje identificira, Lilom ili Elenom. I kao treće, nije da se Jelena nije sjetila pročitati roman na izvornom talijanskom jeziku. Da je mogla, bila bi ona to i učinila, skratila si muke koju godinu unazad. Ali, k vragu, ne znaju svi u Istri talijanski.

Kad smo bile male, podsjeća me, bilo je pravih popusta, petparačkih romana. Profesorica hrvatskog jezika nas je na sajam vodila, priča dalje kao da ja nisam bila prisutna, svake godine. Profesorica Knez je često pričala o maloj knjižnici koju ima doma, a nas dvije smo odlučile da ćemo, kad odrastemo, imati istu takvu. Ne, govorile smo si, imat ćemo još veću!

Koloplet misli roji joj se u glavi. Zbog ove će knjige, tvrdi, otići u minus, a nije ni sigurna kad će dobiti plaću. Na kraju ipak, krajnje nevoljko, vadi karticu kojom je ranije tog dana kupila prokleto skupe banane.(Chiara BILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter




Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam