traje do nedjelje

NA PULSKOJ KAROLINI 21. OBRTNIČKI SAJAM ISTRE, mjesto koje uspješno spaja ponudu i potražnju



Mada su neki prognozirali da će sajmovi kao takvi izumrijeti - jer ćemo uskoro sve naručivati on-line iz virtualnog svijeta - Obrtnički sajam Istre koji je danas svečano otvoren na prostoru pulske Karoline, ušao je u svoju 21. godinu, i življi je no ikada. Sajmeni prostor unutar šatora i onaj vanjski pun je - na sajmu izlaže čak 135 obrtnika iz cijele Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

- Najljepši sajamski prostor, između mora i tisućljetne Arene, je popunjen kazao je u ime domaćina predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, zahvaljujući se suorganizatorima, partnerima i sponzorima sajma što ih prate puna dva desetljeća te poželjevši izlagačima da ostvare što više poslovnih kontakata i ugovore poslova.

Sve više izlagača

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske obrtničke komore - Županijske komore Pula na svečanom je otvorenju kazala kako su sajmovi i dalje pravo mjesto za poticanje poduzetništva te podsjetila da Gospodarska komora u sklopu sajma organizira "Dane energetske učinkovitosti" ali i pozvala sve obrtnike da dođu na njihov štand gdje se će se promovirati znakovi kvalitete "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta" te iskoriste natječaj Ministarstva gospodarstva koji omogućava stopostotno financiranje troškova za ishođenje znakova kvalitete.

Zahvalu organizatorima što su održali sajam obrtništva i, štoviše, na njemu iz godine u godinu nastupa sve više izlagača uputio je i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničkome komore.

- Ovo je mjesto susreta ponude i potražnje, ovdje obrtnici donose ponuditi svoje najbolje proizvode, kazao je Ranogajec napomenuvši da se na štandovima proizvodi mogu isprobati, okusiti, pomirisati i takav osobni pristup kupcu i proizvodu ništa ne može zamijeniti.

Nekoliko riječi uputio je u ime dugogodišnjeg grada domaćina i pulski gradonačelnik Boris Miletić kazavši ipak kako mu je teško pričati svečarski dok razmišlja o sudbini Uljanika preko puta.

-Teško mi je zamisliti da se ijedna Vlada odriče proizvodnje. Upravo su veliki gospodarski subjekti ti koji uz sebe vežu mnoge male obrtnike. Ne smijemo se odreći proizvodnje i ne možemo živjeti samo od turizma, kazao je Miletić odaslavši još jednom apel Vladi da ne odustaje od brodogradilišta koje je prehranilo i školovalo generacije i generacije Puljana i Istrana.

Pričajuće kugle

Na sajmu, između redova suhomesnatih proizvoda, meda i domaćih ulja, mogu se pronaći svakojake zanimljivosti - od vertikalnih vrtova i visećih kugli ispunjenih biljkama Ivana Marožina, čiji je štand definitivno vizualno najupečatljiviji, do ručno šivanih anatomskih kožnih papuča postolara Varga. Jednom kad ih obujete, nećete htjeti iz njih, kazala nam je prodavačica. Tu su i obrtnici koji se bave izradom kalijevih peći, madraca i kreveta, ali i zajednički izlagački štandovi obrtničkih komora iz drugih županija. Na vanjskom prostoru, između pletenih korpi i cvijeća, pažnju su plijenile "pričajuće" kugle. I to - betonske!

Patrizia Milani iz Concrete Urban Designa pojasnila nam je kako su one dio iParka - inovativnog parka kojeg je osmislila i zaštitila kao brend.

- Riječ je o betonskim kuglama koje se kao takve ne mogu oštetiti i namijenjene su vanjskoj upotrebi, dakle u parkovima, perivojima… Kugle, manje ili veće koje pokrivaju 200 do 300 kvadratnih metara prostora, dolaze zajedno s već osmišljenim programima pa tako mogu puštati glazbu, pričati priče i sve to na četiri strana jezika.

- U jutarnjim satima kugla priča priče koje su namijenjene djeci vrtićke dobi, kasnije priča priče namijenjene onima razredne nastave. U popodnevnim satima zamišljeno je da se iz kugle slušaju pjesme, poezija dok bi večernja glazba bila posvećena mladima koji se u parkovima druže, priča nam Milani dodajući da priče traju 20-ak minuta i puštaju kroz sat vremena, u slijedu pet puta, tako da im se svatko može priključiti. One su pogodne, kako zaključuje, i za priče koje bi prepričavale povijest nekoga grada, nacionalnog parka, šume, opisivale znamenitosti pored kojih se nalaze. Mogućnosti njihove primjene su brojne, a vrijednost trajna. Obrtnički sajam Istre traje sve do nedjelje. U petak i subotu je otvoren od 10 do 20 sati, a u nedjelju od 10 do 17 sati. Kao i svake godine ulaz je za posjetitelje slobodan. U nedjelju u 16 sati na prostoru Karolini podijelit će se priznanja najuspješnijih izlagačima. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter