PRESSICA SDP-a

Sanja Radolović predlaže da se u Mornaričkoj bolnici grade stanovi za medicinsko osoblje. "NEDOSTAJE NAM 80 MEDICINSKIH SESTARA"

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Sanja Radolović (snimio M. MIJOŠEK)

Sanja Radolović (snimio M. MIJOŠEK)


Ukupno osam amandmana teških preko 17 milijuna kuna uputio je Klub vijećnika SDP-a i HSU-a na prijedlog proračuna Istarske županije kojeg treba izglasati županijska Skupština. Prioriteti su zdravstvo, obrazovanje, poduzetništvo i socijalna skrb. U nadi da će Skupština prihvatiti amandmane oporbe, županijska vijećnica Sanja Radolović navela je da je svakako jedan od prioriteta stambeno zbrinjavanje medicinskog kadra kojeg u Istri kronično nedostaje.

Te riječi potkrijepila je konkretnim podacima, navodeći da u ovom trenutku pulskoj bolnici nedostaje čak 80-tak medicinskih sestara. Radolović napominje da bolnice imaju tek formalno pokrivena liječnička radna mjesta. Istaknula je da od 243 liječnika u pulskoj bolnici njih 170 su specijalisti, a specijalizanata je čak 70, no većina ih specijalizacije odrađuje van matične ustanove.

- Istarska županija je osigurala u proračunu sredstva za stambeno zbrinjavanje po beneficiranim uvjetima, no to nije ni približno dovoljno. Zato tražimo da se u proračunu osigura 5 milijuna kuna za hitnu adaptaciju bivše zgrade Uprave u Mornaričkoj bolnici gdje bi se uredili stanovi za liječnike i ostalo medicinsko osoblje, istaknula je Radolović.

Svjesna da je Objedinjeni hitan bolnički prijem (OHBP) zakrčen pacijentima, jer se zbog nedostatak timova fizički ne može ući u pulsku Hitnu, zatražila je da Županija osigura 800 tisuća kuna za još jedan tim Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

- Žalosno je da Pula nema niti jedan tim iz nadstandarda kao što recimo imaju Umag, Poreč i Rovinj, naglasila je Radolović.

Zatražila je da se u projekciju proračuna za 2022. godinu uvrste i 2 milijuna kuna za izgradnju osnove škole u Fažani kao i kroz projekcije za 2023. godinu, ukupno 6 milijuna kuna za gradnju doma za starije osobe u Fažani.

- U Puli se za smještaj u Dom Alfredo Štiglić čeka preko deset godina, a na listi čekanja nalazi se 2.000 ljudi. Ne vidimo nikakvu zapreku da Županija ne sufinancira gradnju doma u Fažani, kao što to s 50 posto čini u Labinu i Pazinu, rekla je Radolović.

Ukupno milijun kuna Klub SDP-a i HSU-a traži za adaptaciju Glazbene škole I. M. Ronjgova u Puli, koja i dalje zjapi prazna.

- Školi pod hitno treba vratiti staru slavu i u nju vratiti mlade glazbenike i umjetnike. Radi se o reprezentativnoj zgradi u samom centru Pule, navela je Radolović.

Nezavisna vijećnica Mirjana Galo nadovezala se da bi se upravo na toj lokaciji mogao realizirati već osam godina planirani projekt Kulturnog centra za manjine.

- To bi bila idealna lokacija gdje bi u suživotu egzistirali Glazbena škola i kulturni centar koji bi na jednom mjestu objedinjavao sve manjine i njihove kulturne sadržaje. Sredstva za formiranje takvog jednog centra mogu se povući iz europskih fondova, a sada je na Gradu i Županiji da razmisle o ovoj lokaciji, kazala je Galo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of